Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit na elektřině

13. 02. 2018 | Finance

Přišlo vám vyúčtování elektřiny a máte opět nedoplatek? A nechápete, jak je to možné, když kamarádka platí poloviční zálohy a ještě jí vracejí?  Mně se to stává každý rok. Takže jsem se rozhodla s tím konečně něco udělat.  

V prvé řadě jsem udělala to, co každý asi udělá nejdřív, zkontroluje si vyúčtování, jestli sedí počáteční a konečné stavy elektroměru. Pokud ano, pokračujeme v průzkumu.

Zaměříme se na elektroměr. Ten si můžete doma také snadno otestovat a zjistit, zda se protáčí, tedy naskakuje na něm spotřeba, i když žádnou energii nespotřebováváte. Spotřebiče stačí odpojit a zkontrolovat, zda čísla na měřidle stále naskakují. Nesmí se zapomenout ani na spotřebiče v tzv. stand-by stavu, které taky odebírají energii. Já jsem tohle měření prováděla přes noc a v den, kdy jsem jela takřka na celý den za maminkou.  Někdo rovnou shazuje jističe. Třeba postupně, podle okruhů. To by bylo, abychom nepřišli na škůdce, žrouta největšího.

Pořiďte si deník. Závěr si uděláte během několika dní.

1. Zapisujte si stav elektroměru každý den, přibližně ve stejném čase.

2. Vytvořte si seznam podezřelých spotřebičů.

3. Začít po jednom odpojovat spotřebiče. Zapsat stavy. Každý den odpojte jeden.

4. Po několika dnech můžete v klidu vyhodnotit situaci.

jak ušetřit na elektřině

Co je v domácnosti tím největším žroutem elektřiny?

Z elektroniky je to bezesporu televize. Ta si vezme asi 10 % z nákladů domácnosti na elektřinu. Vyplatí se nakupovat ji podle energetického štítku. Plazmové TV mají výrazně vyšší spotřebu než ostatní typy. Pokud někam odjíždíte, nenechávejte televizi ve stand-by režimu.

Spotřeba varné konvice je vysoká. Ale pokud vaříte na elektrickém sporáku, obzvlášť, pokud je starší a energeticky neúsporný, vyplatí se ve varné konvici předvařovat vodu a neohřívat ji až na sporáku. Voda ve varné konvici se uvaří rychleji než na elektrickém vařiči. Dalším nešvarem při používání varné konvice je, že spousta lidí naplňuje konvice zbytečně velkým množstvím vody. Pokud uvaříte zbytečně 1,5 litru vody, a potřebujete pouze čtvrtlitr na jeden kafáček, spotřebujete čtyřikrát více elektřiny.

Žárovky vyměnit za úsporné zářivky.

U bílé techniky vedou ve spotřebě energie chladničky a mrazničky. Pokud máte ještě zastaralé typy ledniček, vyplatí se investovat do moderních spotřebičů. Lednička se vám také odmění za správnou údržbu, například pravidelným odmrazováním snížíte spotřebu energie. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje údajně spotřebu energie až o 30 %.  Pokud si chcete koupit novou chladničku, dbejte na to, aby byla v co nejvyšší energetické třídě. Rozdíl ve spotřebě elektřiny zde může být hodně velký. Pokud si pořídíte energeticky úsporné spotřebiče do domácnosti, může se celková úspora za rok pohybovat až v řádech několika stovek či tisíců korun.

Totéž platí o pračce. Uvědomte si, že deset let stará pračka potřebuje na prací cyklus dvakrát více vody, než pračka nová, úsporná. Prát byste měli začít, až bude pračka dostatečně vytížená. Energii uspoříte, když budete prát při nižších teplotách. Dnešní prací prášky jsou účinné i v chladnější vodě.  Například snížením teploty z 90 °C na 60 °C lze ušetřit asi 25 % energie.

A co sporák? Ať už máte jakýkoliv sporák, ušetříte až 30 % energie použitím pokliček. O 40 %, když dohlédnete, aby měly pánve a hrnce rovné dno. Stejné úspory docílíte tím, když nebudete dávat hrnce na plotýnky, které jsou příliš velké, tudíž teplo nepůjde zbytečně kolem nich.

Pak tady máme nenápadné žrouty elektřiny. Co to je? Stále zapojený přenosný telefon pevné linky. Nabíječka mobilního telefonu stále v zásuvce. Neustále svítící kontrolka u bojleru, sporáku, neodpojený modem při skončené práci na PC. Stand by TV, DVD, věž, digitální hodiny.

Na závěr několik termínů.  Spousta lidí neví, jaký je rozdíl mezi tarifem a sazbou.

U sazby elektřiny většinou není co rozmýšlet. Sazba je dána způsobem vytápění objektu. Pokud topíte tepelným čerpadlem, máte nárok na výhodnou sazbu D56c. Tato sazba je výrazně výhodnější než standardní D02d, kterou používá většina domácností. Zkontrolujte si, jestli nemáte nárok na výhodnější tarif. Existují sazby pro elektrické bojlery, přímotopy, akumulační vytápění. V krátkosti – sazba D56D je dvoutarifní, to znamená, že během dne využívá vysoký a nízký tarif. U sazby D02d platíte celou dobu stejnou cenu. 

Tarify elektřiny se nijak neliší od tarifů mobilních operátorů. V rámci dané sazby nabízí každý operátor jeden či větší počet tarifů, které se liší cenou elektřiny případně měsíčními poplatky. Někdy vám nabídnou speciální bonus, garanci ceny apod. Možné je taky změnit dodavatele energie.

A největší žrouti u mě?

V mé domácnosti vede elektrický sporák. Je letitý, a když zapnu jednu plotýnku, funguje celý jako topení. Budu muset vymyslet jiný způsob vaření. Nebo přejdu na nevařenou stravu. Až zaplatím nedoplatek, začnu si šetřit na indukční desku. Budu si hlídat více praní i odmrazování chladničky. Taky začnu důsledně vypínat televizi a PC ze sítě. Ale obávám se, že čas strávený na PC se mi snížit nepodaří. To tak, aby mi utekly body do klikačky na Chytré Ženě.


Jantra - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík a přišel přeplatek .......
Obrázek uživatelky
profil
Poučný článek,který mě asi donutí, se na tu elektriku zaměřit. Děkuji.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles