Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mění se výše pojistného v případě dědictví?

29. 08. 2016 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:


Jakým odvodům podléhají příjmy z dědictví? V dědickém řízení jsem získala peníze v hotovosti, byt v osobním vlastnictví, který budu následně pronajímat, a akcie ještě z kupónové privatizace, které chci co nejdřív prodat. Musím něco z toho hlásit zdravotní pojišťovně a zohlednit v pojistném na zdravotní pojištění?

ODPOVĚĎ:


Co se týká daní, tak jen stručně: z dědictví se daň neplatí, příjmy z pronájmu bytu jsou předmětem daně z příjmů (viz § 9 zákona o daních z příjmů), příjmy z prodeje cenných papírů jsou od daně osvobozeny, pokud jejich úhrn nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100 000 Kč (viz § 4). Kdybyste akcie hned neprodala a měla z nich dividendy, daňově je řešit také nemusíte – budou zdaněny hned u zdroje 15 procenty. Na podrobnosti ohledně daní se ale případně musíte zeptat na finančním úřadu.

pojištění v případě dědictvíZdravotní pojišťovně není třeba dědictví jako takové nijak oznamovat. Z majetku nabytého dědictvím, z dividend a prodeje akcií nebo z kapitálového majetku se neplatí zdravotní pojištění.

Pojištěnec, který by měl pouze tyto příjmy (tj. nebyl by zaměstnancem nebo OSVČ a nebyl by ani "státním pojištěncem"), si ale musí vyřešit svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny. Znamenalo by to ohlásit své zdravotní pojišťovně, že spadáte do kategorie osob bez zdanitelných příjmů, a platit každý měsíc pojistné na zdravotní pojištění ve výši vypočítané z minimální mzdy; hodnota výše uvedených příjmů na toto pojistné však nemá vliv. OBZP platí (při minimální mzdě 9 900 Kč) pojistné ve výši 1 337 Kč měsíčně.

Obdobná situace je u příjmu z pronájmu, byť půjde o pravidelně přicházející částky. Zdravotní pojišťovně nic ohlašovat nemusíte, částka získaná z pronájmu bytu se ve výpočtu pojistného neobjeví (ani když jste "z jiného titulu" osoba samostatně výdělečně činná). Zdanit tento příjem ale musíte (pro výpočet dílčího základu daně z příjmů z pronájmů podle § 9 zákona o daních z příjmů slouží příloha číslo 2 daňového přiznání). Pouze kdybyste měla na pronájem nemovitosti příslušné živnostenské oprávnění, resp. měla danou nemovitost zapsanou v obchodním majetku, jednalo by se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů. Z nich se pojistné na zdravotní pojištění odvádět musí; dotyčný musí být na pojišťovně registrovaný jako osoba samostatně výdělečně činná a plnit jako OSVČ všechny stanovené povinnosti.

Zdroj: VZP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !