8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úroky z prodlení nově

1. 02. 2010 | Finance
Vláda schválila novelu nařízení, která mění výpočet úroků z prodlení. Všichni nepořádní dlužníci by měli zbystřit pozornost, protože od 1. července 2010 jim věřitelé budou měřit „jiným metrem“.

Podle občanského zákoníku je dlužník, který nesplní včas své závazky, povinen platit úroky z prodlení. Věřitel může tento úrok požadovat automaticky, ale musí ho vyčíslit v souladu s aktuálně platným nařízením vlády. To, které bylo schváleno 18. ledna 2010 výpočet úroku z prodlení mění a zjednodušuje.

Výše úroku se dosud vypočítává z repo sazby vyhlašované Českou národní bankou (ČNB) tak, že pro prodlení, které vzniklo v období mezi 1. lednem a 30. červnem, se bere repo sazba platná k 31. prosinci předchozího roku a pro prodlení vzniklé mezi 1. červencem a 31. prosincem je rozhodující repo sazba platná k 30. červnu téhož roku.

Úroky z prodlení nověK této repo sazbě se připočítává sedm procentních bodů. Tento způsob výpočtu zůstane stejný, rozdíl bude však v tom, že stanovený úrok z prodlení pak bude platný beze změny po celou dobu trvání prodlení. Jeho výše se tedy nebude znovu vypočítávat každé pololetí znovu podle platné repo sazby z konce pololetí předcházejícího, jako tomu je podle nařízení vlády platného do 30. června 2010.

Když se tedy dlužník dostane do prodlení například 6. července 2010, bude se úrok z prodlení počítat z repo sazby platné k 30. 6. 2010. Kdyby v té době byla ve výši 1 % jako dosud, přičte se k tomu sedm procentních bodů. Úrok z prodlení bude celkem 8 % z dlužné částky a to až do konce prodlení.

Novela nařízení vlády je v současné době výhodná pro dlužníky, protože aktuální repo sazba je velmi nízká a pokud se dostanou do prodlení v druhém pololetí letošního roku, zůstane nízký i jejich úrok z prodlení. V nevýhodně budou naopak věřitelé, zejména v případě, že dlužník bude v prodlení ještě dlouhou dobu a ČNB mezitím repo sazbu zvýší.

Připomeňme, že nařízení o výpočtu úroku z prodlení platí pro všechny občanskoprávní vztahy a vztahy obchodní, kde není úrok z prodlení stanoven smluvně. Vztahovat se bude až na prodlení, ke kterým dojde po 30. červnu 2010.

Zdroj: SOS

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
skor sú nechránení veritelia
Obrázek uživatelky
profil
dnes byt dlžníkom je ozaj výhodné...
Obrázek uživatelky
profil
V našem zákonodárství je takový maglajs že se v tom nevyznají ani odborníci, každý si vykládá zákon po svém.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles