Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Každý muž má vysadit strom

8. 09. 2013 | Vaše příběhy

Inženýr Sadílek seděl takto v houpacím křesílku na své zahrádce, kterou nedávno koupil, a bafal dýmku. Rozhlížel se kolem sebe a dostal nápad. Zasadí strom! Říká se přece, že správný muž by měl postavit dům, zplodit syna a zasadit strom? Dům si se svou ženou Eliškou před lety koupil. Připadalo jim to jednodušší, čistší a hned viděli, do čeho se stěhují.

I syna zplodil. Marek je už dospělý a má svou rodinu. K synovi přidal ještě dceru Věru, která má už také svůj život. A když mu jeho milovaná žena Eliška před třemi lety zemřela, prodal dům, koupil byt, v kterém teď žije a zůstal sám na panelákovém sídlišti, kde nikoho nezná. Teď si proto koupil zahrádku. Je zde v přírodě, může odpočívat, snít a také pracovat. A práce, jak známo, řeší mnoho problémů. Jen ten strom ještě žádný nevysadil.

Jaký asi bude ten pravý? Jabloň, hrušeň, višeň, švestka? Jablka a hrušky nemusí od dítěte. Višně jsou moc kyselé. Švestka? Inženýr Sadílek se olízne. Už vidí lahev domácí slivovičky. Švestka to bude!

když má muž vysadit stromV následujících dnech nejdřív zjišťoval, jak se o švestku starat, jak ji zasadit, na které místo a jakou odrůdu zvolit. To panu Sadílkovi šlo. Odjakživa se mu dobře učila teorie, s praxí ale zaostával za ostatními. Jeho dobrá žena Eliška si zvykla, že ona je ta, která v domácnosti zatlouká hřebíky, věší obrazy, poličky i lustry a na ostatní odbornější a těžší práce v domácnosti si volali odborníky. Musí si dokázat, že zvládne mužskou práci, jakou je výsadba stromku.

A tak se inženýr Sadílek vypravil do sadařství. Zde po dlouhém vybírání a přemýšlení vybral krásný stromeček. Ten zasadil dle instrukcí v příručce Mladý zahrádkář. Když pak hledal lopatičku, kterou při sadbě také použil, zjistil, že ji nejspíš pohřbil společně s kořeny stromečku. Co na tom? Přece nebude stromeček vyhrabávat? Oželel lopatičku a těšil se na plody své práce. Po nějaké době ale zjistil, že mu kořeny stromku sežrali hlodavci a stromeček uhynul. Musí proto nejdřív zničit hlodavce, aby mohl mít strom! Pan Sadílek byl na sebe hrdý. Vykoumal souvislost mezi živočišnou a rostlinnou říší! A tak opět seděl v knihách a zjišťoval, čím na zahradě ničit hlodavce. Nakoupil jedy, vyrobil si nejrůznější návnady. Když se zdálo, že zahrádka je připravená na nový přírůstek v podobě nového stromku, vypravil se opět do sadařství. Tu ho ale zaujaly stromečky broskví. „Ty si coby začátečník neberte, jsou těžké na pěstování a náročné na klima,“ radila mu zahradnice.  „A co byste mi doporučila?“ ptal se pan Sadílek. „Nejjednodušší bude třeba rybíz,“ usmála se zkušená zahradnice. Pan Sadílek se ušklíbl při představě kyselosti, jakou jsou malé kuličky rybízu typické. Přesto koupil jeden stromeček. „Bude jako dekorace,“ brumlal si pod nos. „A když je pořádně prosladím, možná i na koláč,“ přemýšlel dál a už si lámal hlavu tím, kdo mu koláč upeče. Že by Šárka z vedlejší kanceláře ve výzkumáku, kde pracuje? V místě, které vybral, si rozložil veškeré nářadí včetně nové lopatičky. Jen ji opět nezahrabat! Stromek stál, pan inženýr Sadílek byl na sebe hrdý. Jenže druhý den stromek na zahrádce nenašel. Nechápal, co se mohlo stát. Na zahrádku nikdo nevnikl, to by viděl v zemině kolem, ale strom tam nebyl.

„Asi jste ho, sousede, zasadil tak mělce, že ho odnesl nějaký pták nebo jiné zvíře,“ poučoval pana Sadílka soused z vedlejší zahrádky, pan Sýkora.

„Sýkora tomu tak rozumí, pták jeden,“ brumlal si Sadílek pod nos. A byl zase bez stromu. Když šel následující den do práce, všude krásně kvetly šeříky. Ty měla ráda jeho žena Eliška. Nostalgicky natrhal obrovskou kytici. Nosíval ji manželce za jejího života pravidelně každý pátek na jaře, když kvetly. Odnesl kytici na hřbitov. Zbylé větve odnesl na zahrádku. Zkusí je zasadit. A přestože mu pan Sýkora odvedle připomínal, že šeřík musí ponořit do nějaké stimulační látky, neudělal to. Byl přesvědčen, že když nevypěstoval švestky ani rybíz, nedokáže to ani s šeříkem. Od té doby mu na zahrádce kvetou dva krásné šeříkové keře. Jeden za syna, druhý za dceru. Vdechuje každé jaro jejich omamnou vůni, vzpomíná na ženu Elišku a je mu krásně. Jako chlap se osvědčil…  


Smisekzluk - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Každý muž má vysadit strom:

Každý muž má vysadit strom
Každý muž má vysadit strom
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já nejsem muž, ale taky jsem sadila broskev a nic...asi zkusím ten šeříkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a že se mu to konečně povedlo
Obrázek uživatelky
profil
krásný článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsane
Vuni seriku miluju!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles