Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lékařská péče

18. 04. 2010 | Vaše příběhy

Tento všeobecně zažitý pojem začíná v mých uších stále více rezonovat. Je možné používat ho pro to, co „funguje“ v naší zemi?!

Chápu mnohé a snažím se také dívat na věci z druhé strany. Ale ať se dívám odkudkoliv a jakkoliv, jsou věci, které prostě chápat nelze.

Když před lety naše rodina řešila nemoc dědy, kterému bylo 65 let, věděli jsme téměř každý detail. Tedy i to, že děda začal mít potíže s jídlem, neustále ho bolel žaludek, a tak zašel k obvodnímu lékaři. Nic ale nezjistili a tak se vrátil domů. Když bolesti a problémy neustávali, šel tam znovu. A znovu nepochodil. Člověk by si myslel, že je hypochondr. Ale skutečnost byla jiná. Návštěvu opakoval tolikrát, až se po asi PŮL ROCE, dočkal podrobnějších vyšetření, při nichž bylo zjištěno, že má nádor v žaludku. Bohužel už takové velikosti, že mu musel být žaludek odebrán. Rakovina sice nemetastázovala, tudíž se žádné další nádory neobjevily, přesto – bez žaludku se dlouho žít nedá. Sice částečně jeho funkci přebere slinivka, ale to co on nezvládne. Děda tedy po půl roce zemřel.

S druhým mým dědou to bylo obdobné. Také u něj byla zjištěna rakovina, tentokráte tlustého střeva. Tam tady byla pravděpodobně chyba jeho přístupu, a to že šel k lékaři až když bolesti nešly snést. Ovšem v jeho případě bylo vše o mnoho delší a snad o to útrpnější. Následkem první operace bylo oslepnutí. Takže děda ležel, neviděl, měl umělý vývod a prakticky čekal na smrt. Ovšem, je to osud a nic s tím neuděláme, ale to jak to celé bude probíhat, to už ovlivnit lze. A když nám dva dny po operaci lékař po telefonu oznámil, že má děda potrhané všechny stehy – prý od kašlání, bylo nám to divné, ale tak dalece jsme nehloubali. Až po dost dlouhé době se jedna sestřička prořekla, že tenkrát děda upadl na zem, když s ním po operaci manipulovali. Stejně tak s velkým zpožděním jsme se dozvěděli o tom, že mu selhaly ledviny – nikdo se neobtěžoval o tom ani zmínit!

To vše mi připadá kruté, nelidské a hlavně nedůstojné člověka.

Stále však jsem měla někde uvnitř takovou malou polehčující okolnost, že byli přeci jen docela staří (samozřejmě tím nezdůvodňuju ani neomlouvám, to jen moje vnitřní chápání bylo na tomhle základu).

Když ale nyní stojím před skoro stejným problémem a jedná se o dítě – naprosto se mi příčí to vyslovit nahlas! Jak je možné, že když mladý kluk v začátku puberty začne navštěvovat obvodního lékaře s nezvyklou únavou, že mu alespoň neodebere krev? Vždyť je to tak jednoduché! Dělají to denně! A z krve by jistě bylo patrné alespoň to, že „něco“ není v pořádku. Pak by se dalo zjišťovat co. Ale poslat ho domů, s tím, že mu nic není, když nic neudělám… jak může spát?! Jak se může vyrovnat s tím, že ovlivní život člověka takovýmhle způsobem jen kvůli… lenosti, lhostejnost… co já vím. Ne jednou, ne dvakrát ale asi pětkrát ho takto poslala domů. A když pak jeho matka oklikou přes všemožné známé a kamarády dostala syna na vyšetření, zjistilo se, že má rakovinu lymfatických uzlin. Že má plný hrudník nádorů. Ty přeci nevyrostou ze dne na den! A i nadále není vyřešeno, to když matka očekávala, že syna hospitalizují a bylo jí pozdě oznámeno, že v pořadníku není místo, ať počká půl roku! Půl roku v takovém případě?!!!
Je možné pochopit takový postup?

A další a další příběhy. Jeden, co mi vyprávěla maminka o své známé – její malá holčička si neustále stěžovala na bolesti ručiček, říkali, že si vymýšlí. V pěti letech zemřela na rakovinu kostí.

Ale „méně závažné“ případy, když se miminku nevyvíjí dobře kosti a mamince řeknou, že si musí rehabilitaci buď zaplatit anebo bude muset půl roku čekat, protože je plno všude tam, kde berou na pojišťovnu? Co je to za přístup sakra? Vždyť u batolete je rozhodující každý den, týden, natož půl roku! A co má ta matka dělat, když na zaplacení prostě nemá peníze? Na co platíme pojištění?  Co je tohle vůbec za systém?! Dá-li se to tak nazvat…

Nehážu všechny doktory do jednoho pytle, to jistě ne. Najdou se i tací, kteří plní své povinnosti a chovají se lidsky, ale jsou to výjimky. Nemělo by to být alespoň naopak? Nikdy se nepodaří vyvarovat všem takovým „doktorům“, kterým je jejich práce nepříjemnou rutinou a podle toho se chovají, ale myslím, že by naprosto stačilo dostat se do stavu, kdy takoví lékaři budou velikou výjimkou a ne takřka pravidlem.

Neměli bychom se nějak bouřit, nějak to řešit?


Ev6703 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lékařská péče:

Lékařská péče
Lékařská péče
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ziju v zahranici, takze mam s cim srovnavat. tady sice neplatime povinne zdravotni pojisteni jako v CR, ale potom platime kazdou prkotinku z vlastni kapsy. S hruzou sleduju, jak to jde3 v ceske republice posledni dobou se zdravotnictvim z kopce. Jsem mlada generace, komunisty bych urcite nevolila, ale zamysleme se nad tim, jak to meli dobre vymyslene! uz jen system preventivnich prohlidek! tady u nas se clovek dostane k zubari poprve az jako dospely s nejakou bolesti. Zeny nevedi, ze by mely chodit na prevenci na gynekologii kazdy rok. a dalsi a dalsi priklady.. Bohuzel nase fungujici ceske zdravotnictvi, ktere nam svet mohl zavidet se riti tam, ani nechci vyslovit kam..
Obrázek uživatelky
profil
Smutný příběh, bohužel pravdivý. Mám podobné zkušenosti.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
starostlivosť nadovšetko
Obrázek uživatelky
profil
je bohužel hodně o pravdě. Rozhodně nechci házet na všechny lékaře a veškerý zdravotnický personál špínu. Máme spoustu fakt dobrých lékařů, ale bohužel stát je také neumí správně ohodnotit, takže ti lepší odejdou za lépe placenou praxí v zahraničí. Vláda stále provádí nějaké úsporné škrty, do kterých se musí nemocnice vejít. Dneska mám dojem, že je to o tom, jak máte hodně peněz, jaký máte vliv a hodně ostré lokty a na všechno dost silný žaludek. Náš synek byl dlouho nemocný, doposud se mu dává dohromady porušená imunita, tak vím moc dobře, jaké to je, když jste odkázáni pouze na komunikaci s lékaři a nedej bože, když se některých z nich špatně vyspí nebo si potřebuje léčit své komplexy a když pak čtu články hlavně o špatných diagnózách dětí, tak se mi dělá černo před očima. Ale nejhorší je ta beznaděj, že v případě nějakého průšvihu, kdy je potřeba prokázat vinu lékaře, stojí všichni doktoři za sebou,nikomu nic nedokážete a vlastně je to pomalu vina pacienta.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nebo někdo z blízkých zažili také. Před pár dny moje 85 letá tchýně, nebylo jí tři dny dobře, sotva chodila, zavolala si pohotovost, odvezli, vyšetřili, řekli, že je zdravá a nechali ji jít. Jak jí bylo blbě, lískla sebou před nemocnicí a ležela tam asi půl hodiny na zemi než si jí všiml nějaký cizí pán, který byl naštěstí tak hodný, že jí odvezl domů...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles