8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje dítě ... jedině Mirek Dušín

8. 08. 2009 | Vaše příběhy
Nejlepší antikoncepce je funkce oddílového vedoucího na letním dětském táboře. Pravidelně jsem tam odjížděla s cílem vychovat pro naší společnost malé Mirky Dušíny. S knihou o výchově mládeže, štosem her a spoustou iluzí o dobrodružné a dětské duši. Vracela jsem se servaná, vyřízená a s intenzivní touhou nechat se sterilizovat.

Mé dětství bylo fantastické. Děda ve mně už po příchodu z porodnice rozpoznal vrcholového sportovce. Dodnes mám nervový záchvat při vzpomínce na to, jak mě jako tříleté dítě pouštěl z obrovského kopce na plastových lyžích ruské výroby. Šlo mi o život, lyžičky se mi křížily a v dálce se ozýval dědův fanatický křik: “přenášej váhu na hranu, přenášej váhu na hranu“, což bylo to poslední, co mě zajímalo, neboť mi zrovna ta hrana zvonila.

Pak jsem si kazila oči čtením foglarovek pod peřinou, a na táborech se naučila přežít v noci v lese a odezírat morseovku z blikající baterky. Za sprosté slovo sekala polínka na oheň.

Moje dítě ... jedině Mirek DušínAsi v jedenácti jsem vyměnila Foglarovky za akčnější Májovky. Zkrátka, mé dětství bylo krušné, natřískané zážitky, kroužky a příležitostnými tělesnými tresty. Moje děství bylo prima, a ráda na něj vzpomínám, tolik vzpomínek, kdy jsme si hráli s kamarádkou na detektivy, prolézali jsme staré opuštěné domy blízko školy, nacházely jsme klíče a zkoušely si odemykat dveře opatřené tajemstvím, které nás lákalo, a hledali jsme stopy, utíkali jsme před hlídacím psem ... a ze školních lavic jsme pozorovali, kdo do domů právě vchází. Když mě maminka řezala, litovala jsem, že jsem nezhynula na lyžích.

Nikdy bych nevěřila, že se může během jedné generace tak výrazně změnit dětský svět. Desetileté děti používají sprostá slova, kterým absolutně nerozumím. Morseovka je blbost a Foglar je teplouš. Táborák je pruda a noční bojovky příležitost si zahulit.

Je mi z toho fakt smutno. A svatosvatě teď a tady prohlašuju, že moje dítě spratek nebude! A i když bude všude za exota, bude chovat zvířátka, číst knížky, sportovat a hrát na hudební nástroj - kdybych ho měla přes koleno ohnout!

Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jak moc rychle v dnešní době děti dospívají. Už jen ten fakt, že se děti od miminek oblékají jako dospělí. Kam se ztratili roztomilí medvídci a kačenky? Neni zase takovou výjimkou, aby měla pětiletá holčika obarvené vlasy nebo aby rodiče nechali nastřelit naušnici půl ročnímu chlapečkovi. Nepatřím k lidem, co by mohli něco namítat proti technickým vymoženostem, vzhledem k tomu kolik stravim sama u pc času. Dcera hodně kouká na pohádky (klasickou televizi, ale u nás neznáme a u čtení zatím nevydrží, raději si zazpívá), ale všechny pohádky s manželem známe a povídáme si s ní o nich nebo si na ně dokonce hrajeme. Trávíme několik hodin denně venku a často jezdíme na různé výlety. Ale zajímalo by mě jak myslí IKE to "na 100% věnovat". Dítěti přeci neuškodí, když stráví nějaký čas s prarodiči (u nás je to teda tak 2x do měsíce na půl dne - to se mi zdá málo) a je potřeba, aby umělo trávit čas taky samo - jinak z něj bude rozmazlenec a nesamostatný tvor. Všeho s mírou - si myslím.
Obrázek uživatelky
profil
jezdily od malička na tábory a jezdí i teď jako vedoucí a praktikanti. Ano, je to jiné, Foglarovy myšlenky už prostě nefrčí, ale tak zlé to zase není. Hrají si, sportují, pořádají bojovky... Je celkem pochopitelné, že k tomu využívají víc technických vymožeností než jsme měli my, ale taková je prostě doba.
Návod jak nevychovat z dítěte spratka asi neexistuje, ale je tu jistá šance když se mu budete v nejútlejším věku na 100% věnovat a ne ho strkat po chůvách, hlídacích babičkách a pouštět mu video či TV "aby dal pokoj".
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles