Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náš první měsíc v první třídě

27. 10. 2013 | Vaše příběhy
Jsem členkou v jednom projektu o prvňáčcích, a chtěla bych se podělit i s vámi o tom, jak se té naší cácorce daří v první třídě.

2.9.2013:  po kouknutí na balkon jsem zjistila,  že to, co jsme vymysleli za oblečení na první slavnostní školní den je celkem nevhodné – jelikož tu bylo tak 11°C – takže sukýnka se silonkami – nee. Nakonec jsme přidali ještě legínky – takže byla spokojenost  na obou stranách – jak u mě – že nemusím řešit, jestli se to hodí k sobě či ne, tak Týnky – protože prostě chtěla sukni. Vyráželi jsme komplet  rodinka s časovou rezervou, aby si Týňule mohla ještě před školou popovídat s kamarádkami, které přes prázdniny neviděla vůbec, a nebo málo. Po čtvrt na 9 vyšla paní ředitelka, nějací zástupci magistrátu, a jali se proslovů. Potom si nás – teda hlavně děti – svolávaly paní učitelky po třídách, kam kdo patřil. Naše cácorka bude celý rok navštěvovat 1.B – mají ve třídě 7 chlapečků, zbytek ze 20 dětí jsou holčičky. :-) Mají také jedna trojčátka – ukrajinská – která neumí ani slovo česky – stejně, jako jejich rodiče – no, budou to mít holky – trojky těžké. Dětičky hned  dostaly učebnice, pracovní sešity, dobrotu a malou hračku. Po přivítání ve škole jsme děti odvedli do družiny, a my měli první třídní schůzku. Informací bylo přehršel – ale ono se to zaběhne. :-) Doma jsme si udělali slavnostní obídek i s přípitkem. A už mě čekalo jen papírování a podepisování – obalování všeho možného i nemožného – to byla taky odysea.

první třídaNáš první týden ve škole byl hektický – každé ráno jsme mohli děti vodit až do třídy – a pomoci tak jim přinést pomůcky a vše, co jsme měli na „seznamu“. Bylo toho až až. Paní učitelka je moc hodná, Týnka je spokojená. Už jsme měli pár domácích úkolů – i pro děti – i pro rodiče. :-D  V pátek měla Týnka v žákovský 3 razítka – za domácí úkoly, za aktivitu a za celkové chování za uplynulý týden ve škole.
S pí. uč. komunikujeme přes e-maily – a je to pohoda – líp jsme to vyhrát nemohli – podle toho, co o některých učitelkách slýchám. V posledním e-mailu shrnula první školní týden – pochvalu dostaly děti – ale i my rodičové. :-D

V prvním školním týdnu jsme si ještě měli zvolit kroužky, na které bychom chtěli naše prvňáčky přihlásit – s manželem jsme se shodli na mažoretkách – protože nám „odpadla“ středa – a ostatní krásné kroužky – holčičí – jsou právě ve středu :-( A proč nám odpadla? Týnka byla přijata do ZUŠky na přípravnou hudební výchovu – loni byli u nich ve školce zjišťovat, které dítko má v sobě potenciál – a prý je nadaná :-D a právě ZUŠku máme ve středu.

Během prvního školního týdne si Týnka udělala jasno – ve třídě je nejhorší Véna – stříhá gumu, když se paní učitelka nekouká – bouchá lahví o lavici tak, až všude stříká pití – je to prý hrozné „prase“ (slovy Týny) – ale co mě nejvíc dostalo, a nevím, jestli je to publikovatelné – tak „NEJHORŠÍ“  jsou u nás na škole „pos**né holčičí záchody, tam se nedá dýchat“ – když mi tuhle informaci předávala – málem jsem šla smíchy do kolen, když mi to s vážnou tváří oznámila.  A pak jsem se jen zděsila, že ty vulgarismy přišly hrozně brzy :-D

Druhý školní týden – v pondělí mi Týnka hrdě hlásí, že měli první hudební výchovu – a že každý měl zazpívat svou nejoblíbenější písničku – mají 4 vyuč. hodiny. V úterý se fotili (prvňáčci – památečně), a měli první tělocvik - mají 5 vyuč. hodin. V žákovské měli vloženou mléčnou kreditku a vstupenku do muzea od pana radního. Středa - navazující učivo – 4 vyuč hodiny. Čtvrtek – 8. ročník dopravně-bezpečnostního dne – měli přijít ve sportovním oblečení, buď s kolem nebo koloběžkou a helmou. Jinak normálně 5 vyuč. hodin. Pátek – první hodinu informatiku a čtvrtá hodina AJ – mají 4 vyuč. hodiny. Český jazyk mají každý den a matematiku pondělí až čtvrtek. Člověk a jeho svět –  doplňují jím témata v českém jazyce i matematice. Právě probíhá tzv. přípravné období –  všechny předměty jsou provázány. Paní učitelka podle svých slov klade důraz na slovní zásobu, správné vyslovování, uvolňovací cviky, vytvářejí  si představu o číslech, vyvozují všechny tvary hlásky „A“,dělají  spoustu aktivit, které prvňáčkům pomáhají zvládat jejich úkoly.

Další - v pořadí třetí školní týden uběhl v poklidu, domácí úkoly máme každý den, nově Týnka začala chodit na obědy – ještě nemáme vychytáno, v kolik pro ní v tom případě mám chodit – protože pokaždé dlouhou dobu čekám před šatnami – čekací doba je cca hodina :-D  Z písmenek máme za sebou A,E,I a na víkend jsme měli nově roztrhat z karty O,U.  V matematice zatím jednou 1,2,3 a pomáhají si k tomu i modelováním, stavěním kostiček. Jináč běží vše tak jak má, a mám pocit, že ten pravý zápřah teprve přijde, až budeme psát písmenka (asi) – protože mě každý, kdo už dítko ve škole má, strašil, že se máme na co těšit.. Ale my jsme opravdu v pohodě a v klidu... Tak nevím, co ostatní měli :-D

Čtvrtý týden probíhal stejně v pohodě, jako ty předchozí – až mě to děsí :-D  Ale z omylu mě vyvedla paní učitelka – zlomový prý bude – stejně jako u všech prvňáčků – hlavně říjen, že tam se toho na ně nabalí daleko víc. Takže to bude krizový „měsíc“, ale že do vánočních prázdnin by to mělo být v pohodě (pak si prý děti zase zvykají na povinnosti, protože přes prázdniny zleniví :-D )

Trošičku bojujeme s úkoly - musíme před každým vlastním psaním do písanky předcvičovat do zkušebního sešitu  – ale to vychytáme, naopak z posledního „bodovaného“ úkolu, dostala mimo klasického razítka ještě jedno  - Velmi pěkné se sovičkou :-) Tak to jsem na ni byla pyšná ještě víc – protože když se snaží a zapojí i hlavu, tak je moc šikovná – vždycky říká – „Obyčejně neobyčejně šikovná“ :-)  V úterý měli náhradní Cyklohrátky, za ty z prvního zářijového týdne – tak soutěžili, učili se pravidla silničního provozu – zkoušeli si, kdo má kdy přednost a tak – no byla nadšená :-) Středa byla též klasická i se ZUŠkou – tam si prý vysvětlovali a ukazovali rozdíly mezi vysokými a hlubokými tóny – to se jí též moc líbilo – celou cestu domů (cca 20 min. pěšky) se mě ptala, jakou a jak mi má zazpívat písničku – to se přiznám, že jsem z ní kvetla :-D Ve čtvrtek měli Den otevřených dveří pro rodiče – jen mě mrzí, že jsem tam nemohla zůstat, jako na potvoru – mlaďas, ten vstával v půl 5 (v pondělí jsme ho stěhovali do dětského pokoje) – tak byl protivnější než slimáci na záhoncích :-D Tak jsem se jen koukla na výkresy a výtvory – jináč bych tam mohla (stejně jako skoro všichni rodiče u nás ve třídě) – zůstala. Ale s V. se to opravdu nedalo. Týnka byla zklamaná, bylo vidět, že jí to mrzí, mě to mrzelo též, jen by z té výuky nikdo nic neměl, a stejně by jsme asi byli vykázáni do patřičných mezí :-D  (řečeno nadsázkou, samozřejmě). Jináč se nám v poště předešlý večer objevil ještě varovný e-mail – ve vedlejší třídě se objevily vši – tak doufám, že je nechytneme – jelikož manžel slíbil, že ji jinak ostříhá do hola – ale to by bylo u nás asi na rozvod – to jen přes mojí mrtvolu – radši budu případně vytahovat od rána do noci, než jí ty její krásný vlasy dát dolů (chce ji vzít případně strojkem – že tak se to prý dělá :-/ ). V pátek přišlo překvapení v podobě první jedničky :-) Je z angličtiny – měli se naučit jednu písničku, kterou mají v doplňkovém CD k učebnici.

Abych to shrnula - první měsíc za námi, škola ji zatím moc baví, jedniček bylo na konci prvního měsíce 24 :-) a spousta razítek. Učí se písmenka A,E,I,O,U,M,T, a číselnou řadu 1 - 5 se znaménky <, >, =. 

Miney777 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Náš první měsíc v první třídě:

Náš první měsíc v první třídě
Náš první měsíc v první třídě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máte hezkou, šikovnou holčičku..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
POČTENI A BYSTRA HOLČIČKASmajlík. AT VAM I DALE DELA JEN RADOST
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles