Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedělní oběd

25. 12. 2016 | Vaše příběhy

Klasická scéna mého dětství – nedělní oběd. Obsazení: rodiče, bratr a já. S úderem dvanácté usedáme ke stolu. Teda, usedáme … já pomáhám mamce dokončovat oběd, prostírám stůl a chystám se usednout. Ještě je třeba svolat dravou zvěř. Jeden z chlapů sedí v obýváku u televize, druhý u počítače ve svém pokoji.

„Oběěěěěěd!“ křičím z plných plic. „Joo, už jdu!“ ozývá se ze dvou směrů. Vracím se tedy do kuchyně a usedám. Následuje mě však jen mamka – teď pro změnu vybíhá ona. „Tak jdete teda obědvat, nebo co?!“ „Joo, už jdu!“ ozve se tandemem. Konečně jsme všichni pohromadě. Můžeme se dát do jídla!

K naběračce se jako první vrhají ti, kterým se do kuchyně původně ani nechtělo. Po třetí naběračce polévky se už obě mračíme: „Nám by taky mohlo něco zbýt, ne?“ „Jo vy byste si daly taky? Ahaaa. Tak si naložte.“ Během pěti minut mizí chlapům jídlo z talíře. Je vidět, že si pochutnali. „Já se s tím tady vařím půl dne a za pět deset minut je po celém obědě…“ kroutí naštvaně hlavou mamka. Já, která opravdu ráda vařím, nechápu. Jak někoho může vaření přestat bavit?

nedělní obědStejná scéna, o několik let později. Jen to obsazení se trochu změnilo. Už mám svoji rodinu, pro kterou vařím nedělní oběd. Hlavně nějakou rychlovku, nechce se mi s tím moc párat. V týdnu jsem se několikrát ptala, co by si dali dobrého. Jediná schopná odpověď kromě „nevím“ zněla hranolky. Dobře, tak tedy hranolky. K tomu biftek a zelenina. A taky pořádný vývar, začíná být trochu chladno. 

S přípravou začínám kolem desáté. Musela jsem ještě dát prát prádlo a vysávat. Pak hurá na přípravu – vývar je založen, nachystám si hranolky a naložím maso. Odbíhám pověsit prádlo. Jééé, ono už bude jedenáct? To bych měla trochu přidat, jestli chceme obědvat ve dvanáct. Já už mám teda hlad, vstávala jsem jako první. Zbytek rodinky následoval až kolem desáté. Snad se moc nenasnídali. Pokračuji v přípravě, vývar pěkně bublá, zelenina je hotová, můžu se vrhnout na hranolky a maso.

Hurá, už je vše hotovo! Můžu všechny svolat k obědu, prostřeno už mám. Pokládám hrnec s polévkou na stůl a křičím: „Oběěd!“ A nic se neděje. „Tak co teda, jdete obědvat, nebo to mám sníst sama?!“ „Jooo, už jdeme!“ Usedáme a pouštíme se do jídla. „Já mám žízeň!“ křičí nejmladší. Vyskakuji od polévky a podávám pití. „Co bude dalšího?“ ptá se manžel. „Můžu si aspoň tu polévku v klidu dojíst?“ „Jasně, jasně, já to zatím sklidím.“ Druhý chod mi všichni chválí. No jo, taková dieta, komu by to jednou za čas nechutnalo. V koutku duše ale plesám. Hurá, jsem výborná kuchařka! Všichni mají po jídle a já teprve se svou porcí končím. Dovolím si hrábnout pro jednu hranolku. „Neužírej!“ „Já jsem si to uvařila, já můžu.“ „Tak to my si dáme taky!“ A půlka hranolek je v čudu. „A jaký bude dezert?“ ptají se všichni. „Já nevím, jaký jste přichystali?!“ Začínám být trošku vytočená. Ale než stačím sklidit ze stolu, všichni jsou zpátky na svých místech. Beru knížku a odcházím za manželem. Hlavou mi probleskne mamčin výraz při nedělním obědu. Teď už ji naprosto chápu… Odcházím vylovit ze skrýše (ve spíži v rohu za moukami) čokoládu. Aspoň tu mi nikdo nesežere.           

Pajunc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nedělní oběd:

Nedělní oběd
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nemastné neslané
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles