Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poprvé na rybách aneb náš skorodědeček

6. 04. 2013 | Vaše příběhy

Pocházím ze čtyř dětí a mám ještě sestru a dva bratry. Abych alespoň trochu přiblížila naši rodinnou atmosféru, musím podotknout, že má sestra má dceru a syna, starší bratr dva syny a ten mladší taktéž dceru a syna, no a v neposlední řadě já mám dva syny. A všichni dohromady si užíváme i naší maminečku, která mimochodem letos oslavila osmdesátku. Svou rodinku Vám milé čtenářky tak v kostce představuji proto, abyste si mohly představit, v jakém počtu jsme kdysi jezdili na dovolenou.

A nejen to… poněvadž já bydlím v jakémsi takovém středu mezi námi všemi, a tak bylo i naším společným zvykem se 1krát za 14 dní vždy v pátek odpoledne sejít právě u nás doma. V plném počtu 13 lidí jsme pravidelně každý rok vždy hned po Novém roce prohledávali různé katalogy, ze kterých jsme vybírali takovou chalupu, abychom se tam všichni vešli a také, aby…jak se říká…tam bylo “všechno“, mimochodem i rybníky na koupání i k rybolovu. Na tyto společné dovolené jsme jezdili většinou na přelomu konce července a začátkem srpna. Zapomněla jsem podotknout, že jsme jezdili, jak se říká…bez našich drahých poloviček!

Poprvé na rybáchTo proto, aby si ony polovičky od nás taky právě těch 14 dní mohly odpočinout. Ještě musím říci, že „práci“ jsme si každý den prohodily… ať už se to týká vaření, či postarání se o zábavu pro děti, atd. No prostě…I D Y L K A !! Takhle pospolu jsme každoročně na dovču jezdili baj očko 10 let. Protože v tu dobu jsem ještě svůj rybářský lístek neměla, mohla jsem chytat ryby pouze na soukromých rybnících, kde si zaplatíte tzv. povolenku přímo u majitele daného rybníka. Už tenkrát jsem toužila ulovit rybu. Prut a vše, co k tomu náleží, jsem měla pouze půjčený od svého přítele, se kterým jsem “párkrát“ na rybách byla.

Tudíž mé znalosti o nějakém rybolovu byly velmi chabé. U vody, když byl čas, jsem vydržela prosedět spoustu času!

Představte si rybník… cca 10 ha…hned u chalupy, kde jsme byli ubytováni…v jižních Čechách. Hned za rybníkem majitel choval v oboře stádo daňků a srnek…no prostě idylka, nádhera a hlavně něco pro naše děti! U tohoto rybníku pravidelně každý den chodil chytat ryby i  starší zdejší domorodec.Tento děda tu posedával stále na stejném místě a v poklídku si chytal své rybičky, které pak vzápětí pouštěl zpět na svobodu. Nejprve jsem začala chytat naproti tomuto pánovi. Později jsem si však všimla, že pařízek, na kterém jsem u rybníka posedávala, se dá i poponášet. Vždy, když jsem byla zabraná jen do své udice - někde opodál se plácaly ryby. Po chvíli mi to nedalo, a tak jsem se pomaloučku přibližovala vždy tam, kde se to nejvíce „plácalo“. Hodiny u vody neuvěřitelně utíkají, a tak když se blížilo k polednímu, seděla jsem už jen opodál zdejšího domorodce. Dnes už je mi celkem jasné, že tenkrát tenhle děda neseděl u vody za účelem rybolovu, nýbrž se nejspíš bavil mým uměním a mou vytrvalostí… chytit si večeři. Jakmile jsem přistála ten den i se svým přenášejícím pařezem až u „dědečka", zeptal se mě, zdali nechci od něho rybu, kterou právě ulovil… že prý mi ji rád věnuje. Avšak má hrdost mi to z počátku nedovolila přijmout, tak jsem staříkovi odvětila: "Nééé…děkuji…já si chytnu!" Děda se jen pousmál a kapříka pustil zpět plavat.

Mezitím však pro mě přiběhla děcka, že prý se blíží oběd. V tu chvíli měl děda znovu záběr a vytáhl opět kapříka. Děcka byla jako vždy zvědavá a protože už nás děda znal a mééé rybářské dovednosti také, kapříka od kouzelného dědečka dostala. S pokorou jsem stařečkovi poděkovala a společně s dětmi jsme „dědu“ pozvaly na buřtíky. Tento pán mě do konce dovolené nejen naučil „základy“ rybaření, ale i pro děti nám byl právě i „dědečkem“. Brali jsme ho, jak kdyby patřil do naší rodiny a kdyby se naše maminka dala jen trochu přemluvit…mohli jsme ho mít i doma. Je to krásný pocit, když se seznámíte s někým…tak lidským!


Babuchanin - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poprvé na rybách aneb náš skorodědeček:

Poprvé na rybách aneb náš skorodědeček
Poprvé na rybách aneb náš skorodědeček
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Aninko...tvůj článek se mi moc pěkně četlSmajlík...připomělo mi to naši rodinu...my jsme byli také čtyři sourozenci...tři sestry a bratr a dohromady máme taky 9 dětíSmajlík...pokud žili naši rodiče,tak jsme se všichni setkavali 2x do roka vždy v den narození jednoho z rodičů.Bývalo hodně veseloSmajlík...po smrti rodičů jsme se nějak z majetkových důvodů (dědictví po rodičích) citově odcizili.Bohužel.
Obrázek uživatelky
profil
se mi moc líbil!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek, jsme také velká rodina, je nás 15 a scházíme se hlavně při oslavách doma,v létě pak na chalupě a na chatě. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aninko super článek, mám radost, že i vaše rodina je mírně praštěná jako ta moje, hele,když už jste adoptovali dědečka, nemohli byste adoptovat i hodnou a srandovní tetu Martinku? Chytat ryby teda neumím, ale zavařím klidně i šišky a moje dvě příšery (manžel a dcera už si naplánovali na léto lezení po všech možných horách).SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles