Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skláním se před vitálním stářím

23. 02. 2013 | Vaše příběhy

Když jsem chodila na základní školu, milovala jsem tělocvik. Bavilo mě tam prostě všechno. Skok přes kozu, kladina, kruhy, šplh a hlavně běh. Už si nepamatuji jak, ale přihlásila jsem se na gymnastiku do Sokola. Dodnes si pamatuji sestavu na kladině. Ne úplně celou samozřejmě, ale převážnou část. Po nějaké době jsem skončila. Ptáte se proč? Moje máma dbala o mé zdraví, dřív se nosily kalhotky s nohavičkou. Starší dámy si je budou pamatovat.

A tak jsem je musela nosit i já, abych si nenastydla ledviny a močový měchýř, jak říkávala moje máma. No a v ten osudný den jsem si zapomněla cvičební úbor, a když jsem se v šatně svlékla, v přesvědčení že mám na sobě modré trenýrky, děvčata propukla v bujarý smích. Podívala jsem se na sebe a bylo mi to jasný. Natáhla jsem opět kalhoty a s pláčem utíkala domů. Tím skončila moje gymnastická kariéra. Ve škole si paní učitelka všimla mého sportovního nadání. Zastupovala jsem školu na různých závodech.

skláním se před stářímNezapomenu na své závody ve městě tehdejším Gottwaldově, nynějším Zlíně, kde se konaly krajské závody škol. Když jsem stanula na startovní čáře, rozklepaly se mi nohy trémou a trapně jsem se rozhlížela po svých soupeřkách. Já vypadala jako chudá příbuzná z nějaké zapadlé vesnice. Soupeřky měly atletická tílka, na nohou tretry.

A já? Tenisky za 36 Kč, kde se mi pomalu klubal palec a půjčené tílko od bratra. Ale i přes tento handicap jsem doběhla do cíle jako druhá.  Paní učitelka byla s mým výkonem spokojená a doporučila mi trénování s jedním vysokoškolákem Zapletalem. Dělal mi „tahače“ a já běžela jak o závod, abych se mu mohla vyrovnat. Což byla samozřejmě hloupost.  Domů jsem chodila vyřízená. Když jednoho krásného dne jsem skákala výšku, přeskočila jsem 125 cm, spadla pusou do písku a bylo opět po kariéře atletky.  Venku jsem skákala přes švihadlo s kamarádkou. Kluci mě mezi sebe brali, když hráli basketbal . Pak mě povýšili i na brankáře ve  fotbalu. Na chůdách jsem byla díky Pepovi přebornice.  Můj bratr závodně boxoval a samozřejmě trénoval i doma.  Navlékl mi na moje tenké ruce boxerské rukavice a učil mě boxovat. Řekla bych, že si ze mě dělal boxovací pytel.

Roky ubíhaly. Nyní jsem už babičkou v důchodu, mám dvě vnoučata a v říjnu mi bude 60 let. Láska ke sportování mě neopustila. Občas se proběhnu, pokud je venku příznivé počasí. Doma cvičím zlehka, abych neztuhla. Protahuji svaly a rozhýbu klouby. A s manželem chodíme pravidelně na basketbalové a florbalové zápasy.  Nedávno se konal v Pardubicích běh „Pardubická míle“.  Nikdo z rodiny se mnou nechtěl jít, tak jsem šla sama. Musím se přiznat, že na stadionu jsem byla sama divačka, a asi dvacet závodníků. Všimla jsem si jednoho starého pána, který vypadal, že taky poběží. Zvědavost mi nedala a tak jsem ho oslovila. „Dobrý večer, pane, vy poběžíte taky?“ usmívám se na toho sympatického pána. „Ale kdepak, já nepoběžím, já se budu za nimi šourat,“ směje se pán.  „Tak to se před vámi skláním hluboce. Můžu se zeptat, kolik je vám let?“  „Kolik byste myslela?“ odpoví mi otázkou. „No já nevím, sedmdesát?“ začínám opatrně, abych eventuálně pána neurazila. „Ne ne, přidejte.“ „Sedmdesát pět?“ pán kroutí zamítavě hlavou. „Osmdesát?????“ To už vykulím oči. „Tak nějak,“ odpoví mi a srdečně se zasměje. „Dovolíte, abych si vás vyfotila?“ žadoním.  „Jo, já vám udělám pózu.“  Udělala jsem pár fotek, a pak už pana Jirku, jak se pán jmenoval, volali na start. 

Sledovala jsem se zaujetím běžce a jejich vytrvalost. Pan Jiří běžel svým tempem, nevadilo mu vůbec, že ho běžci předbíhají o šest nebo devět kol. Pro mě byl pan Jiří vítězem. Jeho vytrvalost byla úžasná. Byla mi zima, nohy mi začaly mrznout, prsty jsem měla zachumlané v kapsách, šálu jsem natáhla až na nos. Musím vydržet, říkám si. Vítěz, nějaký mladý muž Honza, doběhl do cíle. Byl o tři kola napřed před ostatními. Když jsem zimou už nemohla vydržet, pan Jiří zrovna dobíhal sedmý kilometr. Ano, čtete správně, tento osmdesátiletý muž už dobíhal sedmý kilometr bez nějaké přestávky. Já jsem zimu neustála, ale pan Jiří mě zahanbil. Skláním se před vitalitou stáří. 

Lydie950 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Skláním se před vitálním stářím:

Skláním se před vitálním stářím
Skláním se před vitálním stářím
Skláním se před vitálním stářím
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pan Jiří je obdivuhodný muž...A´t mu zdravíčko slouží a nohy ho poslouchají ještě mnoho let...Smajlík

já taky reprezentovala ZDŠ..I ve Zlíně...tam mi poprve půjčily tretry
Obrázek uživatelky
profil
Mám kolegyni, které bylo 70 let a ještě i přednáší
Obrázek uživatelky
profil
Obdivuji pana Jiřího, že je schopen v tak požehnaném věku běhat. Tak ať mu zdravíčko ještě dlouho slouží.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekný článok.
Aj ja odivujem ľudí, ktorí sa nevzdávajú. Týka sa to nielen starých ľudí ale aj zdravotne postihnutých športovcov.
My - (pomerne) zdraví sa veľakrát môžeme hanbiť.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, takové lidi obdivuju.Smajlík

Jo a Lydie, ty kalhotky a pořádně teplé, mi babička přinesla v zimě na zastávku autobusu, že jsem si je zapomněla vzít. To bylo halo mezi mládeží.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles