8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a golf

23. 03. 2009 | Výchova

Golf má u nás pověst jakéhosi noblesního a drahého sportu. Přesto však přibývá rodičů, kteří své dítě (děti) přihlásí na začátečnický kurz a nakoupí jim (mnohdy nepříliš levné) potřebné vybavení. Co je k tomu ale vede?

Špetka historie

Golf je, stručně řečeno, hra, při které hráč drží v ruce nějaký hůlkovitý předmět a odpaluje s ním nějakou (nejčastěji kulatou) věc. Všimněte si, že záměrně nepoužívám termíny „hole“ a „míček,“ např. ve starém Říme by totiž určitě nepochopili, o čem mluvím. A proč ve starém Římě? Inu, protože se hrou, podobnou golfu, začali právě Římané. Říkali jí paganica a právě z ní se vyvinuly mnohé další odnože, směřující až k novodobému golfu.

Tak například v Anglii 14. století se hrála cambuca, při níž se odpaloval míčem vyrobený z peří. Belgičané zase znali chole – hráli ji s koulí z bukového dřeva a železnou holí ve tvaru lžíce. Holanďané si tuto hru přesunuli na zamrzlé říční kanály a začali jí říkal colf. I když se tyto hry zdají golfu podobné – chyběl jim jeden podstatný prvek – jamka.

Skutečný jamkový golf pochází ze Skotska a vymysleli ho místní rodáci v 16. století. O dvě století později se povedlo sjednotit pravidla a golf byl na světě.

Proč hrát golf?

Prvním důvodem, který děti ke zkoušení golfu vede, je určitě jeho punc bohatého sportu. Touží se pochlubit před kamarády, nebo spolužáky.

Ovšem pokud se na to podíváte i z rodičovské stránky, zjistíte, že si váš potomek asi nevybral zas tak špatně.

4 důvody

Hraje se v přírodě, na trávě mezi stromy. Čerstvý vzduch často udělá se zdravím divy.

Hrají ho všichni. Mladí, staří, tlustí, tencí… takže se mezi nimi váš bumbrlíček nebo plašmuška určitě nebude cítit odstrčený nebo handicapovaný.

Není fyzicky náročný, zvládne ho opravdu každý.

Chůze je taky cvičení! A nadbytečným kilogramům se určitě líbit nebude.

Je golf drahý sport?

Ano i ne. Na jedné straně nikdy nebude tak levný jako třeba fotbal (ono udržovat správně sestřižený trávník jamky atd. přece jen něco stojí), ale na druhou stranu pokud jste svému dítěti pořídili výbavu pro sjezdové lyžování, gratuluji, můžete mu dovolit hrát golf.

Počáteční investice zahrnující nákup míčků, holí a absolvování začátečnického kurzu se pohybuje mezi 15-20 000 Kč. Ovšem pokud se vám podaří sehnat vybavení v bazaru (pro začátek bohatě stačí) můžou vaše náklady klesnout i pod 10 000 Kč, a to už není taková hrůza. Co říkáte?

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !