Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malá domácí galerie

3. 03. 2013 | Vyrob si sama

Sledovat děti, když něco tvoří, pozorovat je, co je baví, jak přemýšlí, co a jak dělají, jak zkouší nové věci nebo jsou impulzivní a dají na první dojem, zda jsou obrázky pečlivé a opatrné nebo jsou tahy štětcem či pastelkami rychlé a třeba i náhodné atd., je už samo o sobě inspirativní i pro dospělé.

Dětská kresba i malba mají také svůj význam a mohou posloužit i k psychologickému rozboru dítěte. Do kresby je hodně zaznamenáno, hodně se z ní dá vyčíst, ale jednoduché to není, a proto to raději přenecháme odborníkům a my se budeme dětskou tvorbou jen „kochat“ a radovat se, že naše děti baví něco tvořit.

Když vám děti přinesly pyšně svůj výtvor, který vytvořily doma, ve škole či školce, byl určen přímo pro vás a ony čekaly na vaši reakci - jak se vám bude líbit a co na něj řeknete. Tím by ale „život dětského dílka“ končit neměl. Vystavíme-li dílo doma, uděláme tím radost nejen malému umělci, ale i sobě.

Malá domácí galerieMožností, jak dílo prezentovat, máme hodně. Nejjednodušší je využít magnety a obrázek přichytit na lednici nebo myčku. Kdo má doma např. korkovou nástěnku, můžu obrázek připíchnout na ni. Jenže obrázků je hodně a hodně jich je také tak povedených, že je škoda, mít je na očích jen chvíli. V takovém případě vám přináším další tipy, jak si nenásilně doma vytvořit malou domácí galerii. Něco možná budete znát, něco třeba bude nové.

Jedním z tipů je tzv. memo šňůra, která se skládá ze dvou textilních nebo dřevěných úchytů většinou s dětským motivem a spojovací šňůry, na kterou můžeme zavěsit obrázky. Stejně dobře nám může ale i posloužit obyčejný provázek, který si přichytíme, kde máme zrovna místo – na zeď, skříň, postel, apod.

Dalším tipem je dekorační síť, která připomíná síť rybářskou. Může být buď přírodní, nebo různě barevná, aby vám ladila do bytu. Na ni kolíčky přichytíte nejen obrázky, ale i lehčí prostorové výtvory, můžete ji dát jen na rovnou zeď, ale také do rohu pokojíčku a různě ji nařasit. Tato síť je zdobná už sama o sobě a vypadá jako zajímavá dekorace, na které se budou výtvory nejen vašich dětí vyjímat.

Když si budete chtít doma vystavit obrázky např. na skříň, dveře nebo kamkoli jinam, kam nepůjdou přichytit magnetem a hřebíčkem, použijte tzv. lepicí gumu. Jedná se většinou o bílý lepicí materiál, s jehož pomocí můžete přichytit různé obrázky, fotky, vzkazy, ale lze využít i na připevnění např. lemů koberců nebo se s ní mohou upevnit předměty na pracovním stole. Lepící guma nezanechává skvrny a lze kdykoli odstranit. Hodí se i k přichycení dekorací na okno, např. velikonočních papírových vajíček nebo jiných sezónních ozdob, na které většinou používáme izolepu. Lepící guma obrázek či jiný výtvor ani to, na co se přichytí, neponičí.

A když se vám budou ploché výtvory dětí líbit tak, že byste si je rádi nechali na očích delší dobu, pak doporučuji nechat si je buď zarámovat či zapaspartovat nebo k tomu využít různé rámy a rámečky, které si zakoupíte v obchodech, případně sami vyrobíte. Takto povýšíte dětský výtvor na malé umělecké dílo, které se bude v rámu na zdi dobře vyjímat. Jestliže dáte obrázky pouze do rámů, můžete je pak i obměňovat, až už podle ročního období, anebo kdykoli budete mít chuť udělat změnu výzdoby. Obrázky na zdi pak můžete umístit po jednom nebo je seskupit na větší volné ploše a dát jich k sobě několik.

Další zajímavou volbou pro váš domov může být i magnetická barva na zeď. S touto barvou můžete natřít libovolné stěny, ale taktéž i skříně nebo jiný nábytek a na nich pak bude držet magnet stejně jako na magnetické tabuli. Tyto barvy jsou proto vhodné pro domov, ale i kanceláře, školy a další místa. A navíc můžete magnetickou barvu přetřít libovolnou další barvou, takže pak toto místo nebude k rozpoznání od okolí.

Nejen do dětského pokojíku jsou vhodné i nalepovací tabule pro psaní a kreslení křídami, které se prodávají v různých tvarech a velikostech. Dají se i velikostně upravit, takže je můžete přizpůsobit zvolenému místu a dítě má další místo pro svou kreativitu, kde může kreslit a psát.

Možností, jak si doma vystavit dětské výtvory je hodně, já jsem jen popsala některé u nich. Budu ráda, když i vy budete inspirovat mne i další čtenáře a napíšete své tipy, nápady nebo i jen to, zda si výtvory svých dětí vystavujete a také schováváte.

Je až dojemné sledovat, jak se kresba dítěte vyvíjí. Jak naše dítě začalo kdysi kreslit čmáranice a klubíčka, později začalo kreslit tzv. hlavonožce, od kterých se kresba dále zdokonalovala k zachycení celé postavy. Jednoduchá kresba se posunula ke složitější a propracovanější a dítě dokázalo zachytit i jednotlivé detaily, kterých si postupně všímalo. Můžeme při pohledu z časového odstupu zavzpomínat, co nám k obrázkům vyprávělo a jaký příběh v nich zaznamenalo.


Uhliska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Malá domácí galerie:

Malá domácí galerie
Malá domácí galerie
Malá domácí galerie
Malá domácí galerie
Malá domácí galerie
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná inspirace na malou domácí galerii.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Počítám, že časem taky využiji. No a třeba lepící guma je pro mě novinkou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsem ráda, že jsem někoho inspirovala.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles