Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 zajímavostí o zubech, které jste možná netušili

30. 08. 2013 | Zajímavosti
1.    Lidský zub je stejně tvrdý jako žraločí – Ano, opravdu tomu tak je. Němečtí vědci zjistili, že robustnost u lidských zubů je totožná s tou žraločí!

2.    Budou nám dorůstat nové zuby? – Vědci z Jihokalifornské univerzity zkoumali vývoj zubů
u aligátorů a došli k závěru, že regenerativní mechanismus zubů těchto plazů by mohl fungovat i u lidí – znamenalo by to tedy, že případná ztráta chrupu by nás nemusela tak mrzet, zub by nám totiž dorostl nový!

3.    Žvýkačky nás ochrání – Žvýkačky mají blahodárnou schopnost uklidnit nás ve stresových situacích, pomáhají nám soustředit se, zahnat chuť na jídlo ale také nás chránit před vznikem zubního kazu. Pokud si během dne nemáte možnost vyčistit po jídle zuby, použijte alespoň žvýkačku!

10 zajímavostí o zubech, které jste možná netušili4.    Jablko nám zuby nevyčistí – Všeobecně rozšířený mýtus o jablku, jako náhražce kartáčku, není pravdivý. Jablko obsahuje cukry a kyseliny, které zuby poškozují.

5.    Nechte sklovinu odpočinout – Pokud jste si dali k jídlu nějaké ovoce, nečistěte si zuby ihned. Vydržte zhruba půl hodiny až hodinu. Sklovina mezitím svůj naleptaný povrch zacelí.

6.    Energetické nápoje ničí zuby – Zubaři ze Spojených států varují před nadměrnou konzumací energetických nápojů. Ty totiž obsahují velké množství kyselin, které narušují povrch zubu.

7.    Kokosový olej jako budoucí pasta – Vědci z Irska přišli na zajímavý objev. Odhalili, že kokosový olej obsahuje účinné látky, které po reakci s enzymy zabraňují růstu bakterií způsobující vznik zubního kazu.

8.    Celozrnné pečivo kazí zuby – Sacharidy obsažené v celozrnném pečivu jsou jedny z největších nepřátel zubní skloviny. Po každém jídle si alespoň vypláchněte ústa vodou.

9.    Zuby jsou jako otisky prstů – Na světě neexistují dva lidé s identickým chrupem. Zuby jsou jedinečné, a proto jsou využívány také pro identifikaci osob.

10.    Cucání palce škodí dětským zubům – Americký dentista Mark Liechtung tvrdí, že cucání palce u dětí starších tří let může mít výrazně negativní vliv na jejich chrup.
 

Věděli jste, že...?  

-    Člověk stráví za svůj život v průměru 38,5 dne čištěním zubů.
-    Celkem 40 % lidí starších 65 let nemá kompletní chrup.
-    Na 20. září připadá v Číně Den lásky k zubům.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !