Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie origami

6. 04. 2012 | Zajímavosti
Půvabné papírové skládanky nejrůznějších barev zná snad každý. Tvrdí se, že skládání papíru bylo vynalezeno v Japonsku, ale není to tak úplně pravda. Japonci tento způsob umění pouze vylepšili a zdokonalili...

Nedá se úplně přesně říct, kdy a kde se objevily první papírové skládanky. Skládání používali například španělští Mauři, který s jeho pomocí určovali geometrické vlastnosti čtverce. Několik druhů skládanek znali i staří Číňané, ale jejich výrobky byly čistě praktické: vázy, misky, krabičky atd. Žádná roztomilá zvířátka nebo křehké květinky.

I v Japonsku sloužilo papírové origami zpočátku jen pro slavnostní účely. Obzvláště si ho oblíbili šintoisté při výzdobě svých svatyní. Papír byl velmi drahý. Čína si velmi dlouho tajemství jeho výroby střežila jako oko v hlavě. A dařilo se jí to celých 500 let! Až v roce 610 n.l. se papír dostal oklikou až do Japonska, ale tradice náboženského origami se zde udržela až do 17. století.

Pak zažily papírové skládanky doslova boom. Objevovalo se mnoho a mnoho nových motivů, od květin přes zvířata až třeba po šperky. Nejznámější symbol origami pochází právě z tohoto období. Japonský jeřáb zvaný orizuru byl poprvé složen teprve okolo roku 1800. Jeřáb symbolizuje dlouhý život a také štěstí. Proto je tolik oblíbený a nenajdete snad Japonce, který by neměl v bytě pověšeného alespoň jednoho. Věří se také, že pokud složíte tisíc jeřábů, vyplní se vám přání.

Historie origamiLidé obvykle prosí o uzdravení blízkého člověka a na náboženské slavnosti nosí šaty sešité právě z tisícovky složených jeřábů. Je to velkolepý pohled. K jeřábům se také pojí asi nejznámější dílo o skládankách origami nazývané Senbazuru orikata. Volný překlad zní Skládání jeřába na tisíc způsobů. V evropském podvědomí jsou však nejvíce známy tři: jeřáb stojící, sedící a letící. Nejde o nijak těžké motivy a návod na jejich složení snadno najdete na internetu.

Tradiční origami zvané také denšó pracuje s přesným postupem skládání. Finální výrobek se už nijak neupravuje, ani nůžkami, lepidlem či třeba barvami. Složený motiv musí přesně odpovídat předloze. Naproti tomu moderní sósako origami klade důraz spíše na použití vlastní fantazie. Jednotlivé kroky jsou do jisté míry variabilní a konečná úprava či dozdobení výrobku je spíše žádoucí. Mezi denšó a sósako origami není vymezená přesná hranice. Jakmile složíte jeřába, máte denšó origami, ale když mu fixou domalujete oči, vlastníte už skládanku typu sósako.

Origami rozhodně není mrtvé umění. Ve světe se objevují stále nové a nové skládanky a velmi zručné autory máme i u nás. Papírové skládanky se hodí k mnoha příležitostem. Třeba jako jmenovky na slavnostní stůl nebo jako ozdoba dopisů či přáníček. Skládanky z povoskovaného papíru lze dokonce nosit jako trvanlivé velmi exotické šperky.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !