Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měsíční fáze

30. 12. 2011 | Zajímavosti
Každá žijeme v určitém rytmu. Některá signálům svého těla naslouchá pozorněji, jiná vyjde vstříc jeho potřebám třeba i nevědomky.  Jsou dny, kdy citlivěji reagujeme na počasí,  či dny, kdy nás intenzivněji trápí bolest někde po těle.

Možná jste si všimla, že leckdy jde hubnutí samo, oproti tomu  jsou chvíle, kdy kila nejdou dolů ani po hodinách strávených na rotopedu  a celodenním chroupání šťavnaté mrkvičky.  I naše pleť  se dokáže doslova rozzářit po obyčejné, po domácku vyrobené pleťové masce z bílého jogurtu, ale za pár dní ji od ochablosti a unylého  vzhledu nedokáže zbavit ani sebekvalitnější přípravek z lékárny.

Tohle všechno má na svědomí Měsíc a jeho  pravidelné fáze: novoluní, přibývající Měsíc, úplněk, ubývající Měsíc a právě postavení Měsíce v konkrétních znameních zvěrokruhu. Pojďme se konkrétním cyklům Měsíce věnovat podrobněji.


Ubývající Měsíc je výzvou k očistě organismu. V této době je naše tělo připraveno snadněji se zbavit jedů uvnitř nás. Na řadu přicházejí různé očistné a detoxikační kúry (můžeme zařadit  jednodenní půst, vhodné je také popíjet jednodruhovou zeleninovou šťávu, například z červené řepy a bylinkové čaje, jako jsou  odvary z kopřiv, či smetánky lékařské, obě jsou močopudné a pomáhají tělu zbavit se nashromážděných toxinů.  V období od úplňku k novoluní  budeme i nejsnadněji hubnout. Příroda podpoří naše snažení tím, že energii z potravin budeme rychleji spalovat a ukládání tukových zásob bude minimální. Proto je těchto 14 dní nejvhodnějších na malé „zhřešení“. Můžeme si dopřát nějakou sladkost navíc  a tělo nám to nevyčte v podobně váhového přírůstku a nových faldíků.

Novoluní

Pokud jsme zmínili slovo „půst“,  tak právě v tento den je nejvhodnější  podstoupit ho a odlehčit  tak svému tělu. Tento den je též nazýván počátkem,  chvílí, kdy se nám vlije do žil nová krev. Jsme plni nadšení, euforie, hlavou  nám víří spousta myšlenek, které bychom rádi zrealizovali. Je dobré dát si v tento den nějaké předsevzetí, budeme mít větší  pravděpodobnost odolat pokušení porušit ho.  Ale pozor, hrozí zvýšená pravděpodobnost silných bolestí hlavy a migrén.

Přibývající Měsíc

Naopak v této fázi Měsíce nastala příhodná doba pro ženy, které si přejí přibrat (ano, opravdu jsem mezi námi i takové). Tělo  si na horší časy uloží vše, co mu nabídneme.  Měsíc přibývá a my s ním. Ale nese to s sebou i pozitivní stránky - do našeho organismu snadněji proniknou nejrůznější vitamíny, minerály, zkrátka vše, co nám chybí, je tělo připraveno přijmout  a nevyloučit.  Nastává ale také nejnevhodnější doba pro operace. Veškeré rány a jizvy se hůře hojí, hrozí i riziko pooperačních komplikací a nehezky srostlých jizev.


Úplněk

Každá z nás jistě slyšela o neblahém vlivu úplňku na naši psychiku. Lidé mohou být agresivnější než jindy, přibývá násilných činů, zbytečných nehod či sebevražd, lidé se více hádají, emoce jsou vypjatější. Pokud trpíte na náměsíčnost,  právě v tento den se může objevit. Opět se nedoporučuje provádět jakékoliv operace!  V tento den je náš metabolismus asi nejpomalejší, proto se příliš nepřejídejte  a hodokvasy nechte na jiný den.
Jak jsem se již  zmínila výše, Měsíc procházím jednotlivými znameními zvěrokruhu. Je to krátká, dvou až třídenní zastávka. Každému z dvanácti znamení náleží  určitá oblast našeho těla. Vše, co v daném období vykonáme pro tyto orgány, ať už jsou to posilující koupele, obklady, hojivé masti, zábaly, masáže či podpůrné čaje, působí velmi blahodárně a léčivě. Naopak  je dobré při plánování operací a taktéž drobných chirurgických zákroků  vyhnout se právě době, kdy Měsíc prochází znamením, které danou část lidského těla ovlivňuje. Pokud tedy přemýšlíte nad operací nosu, nedomlouvejte si  zákrok  na čas, kdy Měsíc prochází znamením  Berana, který ovlivňuje právě hlavu, oči a nos. Pokud se ptáte, jak zjistit postavení Měsíce, není nic jednoduššího, než na internetu vyhledat  on-line lunární kalendáře.

Prvním znamením, kterým prochází, je znamení Berana. Toto znamení  začíná v oblasti hlavy a končí nosem. V tyto dny je dobré bojovat s migrénou, která nás přepadá častěji a je silnější, vhodnými čaji, například kopretinou, masážemi, akupresurou, pokud trpíte na ucpané dutiny, pomůže napařování vroucí vody, do které přidáte pár lžiček soli. I opuchlé oči vám budou vděčny za vhodný obklad z nakrájených okurek nebo vychladlých čajových sáčků. Jen se, pokud možno, vyhněte operacím a zákrokům  v této oblasti.

Po té Měsíc vstupuje do znamení  Býka. Věnovat zvýšenou pozornost  bychom měli oblasti čelisti, krku, uším, štítné žláze a šíji. Hrozí nám vyšší pravděpodobnost onemocnění  angínou, nachlazení, či zánětu uší. Proto je nezbytné, obzvláště v chladnějších měsících, si právě uši a krk chránit před zimou. Při prvotních potížích ulevíme bolavým mandlím kloktáním, opět vhodná je vlažná voda se solí, z bylinek pomůže lípa, šalvěj  či dobromysl,  proti zánětům uší je výborný bojovník - antibakteriální česnek.
Dále Měsíc několik dnů setrvá ve znamení  Blíženců. Pokuste se denně procvičovat svoje ramena, paže a ruce, protože právě tyto partie Blíženci ovlivňují. Je dobré zajít si na masáž, nebo si zaplavat v bazénu.  Masírujte revmatická místa, vtírejte hojivé masti, či přikládejte léčivé obklady.
Následujícím znamením, které Měsíc při své cestě navštíví, je Rak. Pod drobnohledem se rázem ocitnou vaše plíce, játra, žlučník, žaludek. Vyhýbejte se tučným a kořeněným jídlům.

Dopřejte svému zažívacímu traktu odlehčení - pojídejte zeleninu, pijte bylinkové čaje. Při žaludečních potížích popíjejte mátový, heřmánkový, nebo meduňkový čaj (ten je vhodný i na uklidnění), nemocná játra uvítají čaj z řebříčku a osvědčeným  bojovníkem  je také ostropestřec.  Koho trápí časté záněty průdušek, měl by vsadit na měsíčkovou mast. Je dobré potírat jí hrudník do doby, než potíže vymizí.

Znamení Lva, které je další zastávkou Měsíce, ovlivňuje srdce, záda a krevní oběh.  Nepřepínejte své síly, snažte se vše dělat tak, jak jste zvyklí, tyto dny nejsou vhodné k překonávání sportovních rekordů. Každá zátěž navíc dá srdíčku pořádně zabrat. Pokud vás trápí bolesti zad, počítejte s tím, že Měsíc ve Lvu může vaše potíže zhoršit. Tady opět platí blahodárný vliv masáží, zábalů, či cílené cviky právě na tuto oblast.

Období, kdy se  Měsíc  ocitá ve znamení Panny, je vhodné pro podporu tenkého a tlustého střeva, slinivky a sleziny. Trápí nás průjmy, na zpomalení činnosti střev se osvědčila bylinka mochna nátržník, nebo naopak zácpa, nad  kterou  zvítězíme čištěním střev vlákninou. Psylium si připravíme vždy ráno, zhruba půl hodiny před snídaní, lžičku necháme nabobtnat ve sklenici vody, zapijeme a tento malý zázrak udělá své, ovšem je třeba užívat ji pravidelně.  Tato vláknina nám pomůže i v boji s nadváhou. V žaludku několikanásobně zvětší svůj objem a zaplní žaludek. Pocit hladu se pak dostaví později.
V Měsíci ve Vahách  je dobré věnovat pozornost kyčlím, ledvinám a močovému měchýři. 

Jakmile prochladnete, ledviny a močový měchýř jsou v ohrožení. Teple se oblékejte, udělejte si odvar z hluchavky bílé, bylinky jako zlatobýl, kopřiva, bříza či vřes vyplavují usazeniny solí z ledvin.  Pokud vás trápí zánět močového měchýře, hodně pijte, vyplaví se tak choroboplodné zárodky a osvědčeným receptem proti této chorobě jsou brusinky.
Znamení Štíra, které následuje, působí na pohlavní orgány. Těhotné ženy by na sebe měly dávat velký pozor, hrozí  zvýšená pravděpodobnost potratu.  Silnou menstruaci zkuste obejít pomoci pupalky dvouleté,  vyhýbejte se kofeinovým nápojům, mohl by vaši bolest ještě zhoršit, prospěšný vám bude i čaj připravený z meduňky. Pokud trpíte na kvasinkovou infekci, vsaďte na  lactobacily, je důležité užívat je pravidelně, bílé jogurty s živými kulturami, podmáslí, cibuli, česnek a zelí, vyhýbejte se přílišné konzumaci černé kávy a čaje, konzervám a  sladkostem, je známo, že kvasinky se množí v překyseleném organismu.

Jakmile vstoupí Měsíc do znamení Střelce,  věnujte pozornost stehnům. Nepodnikejte dlouhé, náročné túry, vyhnete se tak možným křečím v této oblasti. Masírujte, vtírejte léčivé masti.

Měsíc v Kozorohu je znamením pokožky, kostry a kolen.  Pokud na bolestivá kolena trpíte, v těchto dnech  vtírejte zahřívací masti, můžete zkusit i měsíčkovou mast. Kolena jsou náchylnější k úrazu. Buďte opatrnější a snažte se je držet v teple, tělo mnohem citlivěji reaguje na změny počasí. Nyní je také nejvhodnější doba pro pleťové masky všeho druhu. Pokud trpíte na suchou pleť, vyzkoušejte  například masku z banánu, dvou lžiček olivového oleje a žloutku,  nebo vydlabanou dužinu ze zralého avokáda. Osvědčený je i odvar z heřmánku, vždy večer si jím potírejte obličej. Naopak  s mastnou pletí zkuste zatočit  pomocí  lžičky droždí a lžíce jogurtu, póry stahuje i maska z okurkové šťávy a bílého jogurtu. A slyšela jste o domácím peelingu  z kávové sedliny? Vypijte svůj oblíbený šálek turecké kávy (samozřejmě bez mléka a cukru) a „lógr“ použijte jako klasický peeling.

Předposledním zastavením Měsíce je ve znamení Vodnáře. Zatíženy jsou především bérce a chodidla.  Záněty žil, křečové žíly, či křeče v lýtkách – to jsou nejčastější projevy přetížených a unavených nohou.  Pokud máte možnost, několikrát za den zvedněte nohy do zvýšené polohy, která podpoří krevní oběh. Hodně sportujte a cvičte, zkuste teplou koupel.
Měsícem  v Rybách  končí naše putování. Ovlivněny jsou nohy a prsty na nohou.  Masírujte reflexní zóny chodidel, vetřete chladivé gely pro unavené nožky,  pokud možno se vyhněte  chůzi na vysokých podpatcích a zkuste hýčkat svá bolavá chodidla v levandulové koupeli.

Měsíc vám může být užitečným pomocníkem a rádcem. Zkuste se řídit svým citem a intuicí a propojte je s měsíčními rytmy. Odlehčíte tak svému tělu, prospějete své duši. Cvičte, hýčkejte se, dopřávejte si zasloužený odpočinek či uvolňující masáž.  Buďte sama sebou, ale přitom se zlehka nechte vést jeho dobře míněnými a osvědčenými radami…

Základní fakta převzata z knihy Síla Měsíce, J.Paungger a T.Poppe
 

noisydog - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Trpím stejnou "nemocí"Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, díky ;)
Obrázek uživatelky
profil
ale ať dělám co dělám, kilo nenaberu. Moc let mám stále stejnou váhu ať sním cokoliv.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimave pocteniSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
instruktáž, chválím. Našla jsem ale jednu malou chybku - plíce přísluší Blížencům, nikoliv Raku. Konec konců, Blíženci jsou znamení vzdušné. Rakům přísluší sice hrudník, ale zejména žebra a prsa.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles