Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

(NE)popularita Éček

11. 08. 2013 | Zajímavosti

„Éčka“ neboli přídatné látky (aditiva) jsou velmi diskutovaným tématem. Kde ale leží pravda? Na internetu je k dispozici ohromné množství diskuzí, které se od sebe moc neliší a dělí „éčka“ na neškodné, podezřelé, zdraví poškozující a rakovinotvorné.

Jako člověk dbající o zdraví své i svých dětí mám na lednici podobný seznam „éček“ už roky. Co dodat, když distributorem letáku je KLINIKA DĚTSKÉ ONKOLOGIE DUSSELDORF. To už je zárukou pravdivosti samo o sobě!

Asi se ptáte, co mě vedlo k napsání tohoto článku a že budu určitě obhajovat a vynášet „éčka“ do nebes. Nebudu!

Se synkem jsem byla nakupovat v místním obchůdku a domů jsme si donesli dva kelímky jahodovo-vanilkového dezertu od rozšířeného českého výrobce. V obchodě jsem si prostudovala složení, ale moudrá jsem z toho zrovna nebyla. Skoro všechny nebezpečné přísady jsem si vtloukla do hlavy, ovšem jen ve formátu EXXX (X nahrazuje číselné označení).

Výrobci si jsou zřejmé nepopularity „éček“ nejspíš vědomi a tak se čím dál častěji setkávám s jejich slovním pojmenováním. Váhala jsem, jestli vzít nebo nevzít. Synek na mě vrhl psí pohled a už byly v košíku. Snad mě tahle značka nezklame, říkala jsem si.

éčka v potravináchDošli jsme domů a s chutí si na nich pomlsali ke svačině. Chutnaly vážně skvěle. Většinou kupuju jen bílé jogurty, které si doma podle chuti dochutíme mixovaným ovocem, takže jsme si teď chuťové buňky pěkně rozmazlili.

Asi za dva dny jsem si na krémáček zase vzpomněla a napadlo mě, že bych si mohla udělat vlastní seznam „éček“ řazený abecedně podle slovního pojmenování. Jen tak pro zajímavost jsem zapátrala, co znamená barvivo karmín, které jsem našla v jeho složení. V tu chvíli se mi udělalo mírně nevolno, spíše na zvracení.

Karmín, jinak také košenila, kyselina karmínová nebo karmazín je veden pod označením E 120. Z míry mě ani tak nevyvedlo zjištění, že se vyrábí ze sušených těl samiček červce nopálového, ale to, že E 120 je na seznamu  Duseldorfské Univerzity mezi rakovinotvornými přísadami!!!!

Byla jsem zděšená! Vždyť jen v našem vchodě v paneláku má sousedka, asi čtyřicátnice rakovinu a malé Kačence, o dvě patra níž, zjistili rakovinu už v jednom roce věku a už šest let s ní spíše neúspěšně bojuje. A já do nás cpu takové jedy!!! Sice neúmyslně, ale to je vedlejší.

Ihned jsem se pustila do přepisování seznamu, jak jsem chtěla, podle slovního pojmenování. Začala jsem rakovinotvornými „éčky“. Byla jsem spokojená, jak rychle mi to jde od ruky. Pak jsem se pustila do zdraví poškozujících. E 330 je uveden jako nejnebezpečnější ze všech a rakovinotvorný. Začala jsem googlit a ejhle, vyskočila na mě kyselina citrónová.

Kde se stala chyba? Asi jde jen o překlep. Zapátrala jsem a odkazů na stejný seznam jsem našla na internetu nepočítaně. Jeden vedle druhého uvádí taktéž E 330.

Tak na to budu muset jít z jiného konce!  Nejdůvěryhodnější informace zjistím přece z platné legislativy! Dopídila jsem se toho, že problematiku „éček“ upravuje vyhláška č.298/1997 Sb. Pak už byla hračka najít si pomocí CTRL+F vše, co se píše o E 120 (košenile). Po sesumírování všech informací mi bylo jasné, že toto „éčko“ je zákonem povolené.

Je teda zdraví nebezpečné nebo je nezávadné? To jsem se nikde nedočetla.

Nakonec jsem objevila odpověď, zda je košenila závadná nebo ne. Ve stručnosti je prý košenila přírodní barvivo, které je v používané koncentraci zdravotně nezávadné a její použití je přísně stanoveno legislativou.

Navíc jsem se dozvěděla, proč tento leták uvádí kyselinu citronovou E 330 jako rakovinotvornou.

Přesto je tu otázka ke zvážení. Jak sami zdůrazňují, některé druhy potravin se přebarvovat nesmějí. Jde zejména o základní potraviny jako je např. mouka, mléko, chléb, minerální a stolní vody, cukr, maso, drůbež, ryby, vejce, oleje a tuky živočišného a rostlinného původu, nezpracované potraviny, potraviny určené pro kojence a MALÉ DĚTI. 

Kam tedy mám zařadit jahodovo - vanilkový dezert, který je propagován zejména dětem? 


Tynka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Éčko E330 není rakovinotvorné. To jen netem koluje hoax a šíří paniku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nechapu, proc potraviny, zdravi skodlive....se vubec dostavají do prodeje.....kde je zodpovednost vyroby a prodejcu?
Obrázek uživatelky
profil
Já si s éčkami příliš hlavu nelámu, zajímají mne hlavně ta, která jsou zakázaná při bezlepkové dietě.
Jinak, zkoumat každé éčko - to bych musela mít i rozbor obalů potravin, to bychom se možná teprve divili
Obrázek uživatelky
profil
Článek moc pěkně napsaný,zajímavou formou,ale nic nového nepřináší.Stále vím to co před tím,že některá ,,e,, jsou škodlivá více,jiná méně ,a některé vysloveně zakázané a že je dost složité se v nich vyznat.
Ale nic nového,podrobného v článku není.Čekala jsem že se aspon na konci objeví stručný seznam v kombinaci čísel a názvů,ale ten nikde.
Obrázek uživatelky
profil
Clanek mne zaujal.
kosenilu trochu znam, vim, ze se v
pouziva jako cdrvene potravinatske barvivo. o jeji rakovinotvornosti jsem.nic neslysela. vim, ale, ze je v nekterych zemich zakazano jeji pouzivani, protoze drazdi nervovou soustavu. psala jsem o tom v clanku o opuncii zde, jestli te to zajima, podivej se.

a za dalsi, mohla bych te soukrome poprosit o tve seznamy?
nebo mozna o nich napsat dalsi clanek, urcite to bude zajimat vic lidi
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles