Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fyzioterapie pro psa

24. 10. 2016 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Když navštíví fyzioterapeuta někdo z vašich známých, vůbec se tomu nedivíte. Ale co kdybychom vás poslali k fyzioterapeutovi s vaším čtyřnohým kamarádem? Neděláme si z vás dobrý den, některá psí zranění se opravdu dají řešit pomocí rehabilitačních cvičení, masáží a jiných „lidských“ kratochvílí.

Za pohybovými problémy se může skrývat vrozená vada (například dysplazie kyčelních či loketních kloubů), dlouhodobý pohyb po špatném povrchu nebo věk. Ke zranění pohybového aparátu psa však může dojít prakticky kdykoliv. Někdy stačí, když se prudce pohne, špatně doskočí nebo vyskočí při hře jinému psovi na záda.

Všechny tyto problémy vás dříve nebo později dovednou do veterinární ordinace, kde doktor stanoví diagnózu a postup léčby. Dobrou zprávou je, že velkou část pohybových problémů je možné léčit právě komplexní fyzioterapií bez nutnosti chirurgických zákroků.

Aktivní zvířeVhodná je však i po operacích, kdy pomáhá rychlejšímu návratu pejska do běžného života. Pooperační léčbu můžete podpořit i podáváním kloubní výživy, která obsahuje látky důležité pro regeneraci chrupavek a vazů.

Psí fyzioterapie používá mnoho metod, které se od těch lidských příliš neliší. Pro dosažení nejlepších účinků se různě kombinují podle potřeb jednotlivých psích pacientů.

Aquaterapie

Aquaterapie pomáhá psům po ortopedických a neurologických operacích. Často se využívá i při tréninku sportovních psů. Pohyb ve vodě zatěžuje klouby méně než pohyb na suchu a navíc posiluje více skupin svalů. Používá se při onemocněních páteře, dysplazii kyčelních či loketních kloubů nebo po chirurgických operacích.

Aktivní a pasivní cvičení

Při rehabilitačním cvičení a posilování se odstraňuje kulhání a napravuje se vzorec chůze. Používají se při něm pomůcky, které mnohdy znáte z „lidské“ tělocvičny – balanční míče, čočky, šikmé plochy, schůdky, lávky či kužely. Oproti tomu pasivní cvičení je vhodné pro pejsky, kteří trpí neurologickými problémy a nemohou končetinami sami hýbat, tento pohyb zabraňuje zatuhnutí kloubů a zkrácení šlach či ochabnutí svalů. Často se využívá i dornova metoda nebo klasické masáže.

StrečinkAktivní zvíře

Důležitou součástí rehabilitačního cvičení je i strečink, který pomáhá dostat do kondice svaly a klouby. Je velmi důležitý pro psy, kteří se hodně namáhají – sportovní a pracovní psy. U nich funguje i jako prevence proti zraněním z přetížení.

Magnetoterapie

Léčba pomocí magnetů je velmi účinná při léčbě revmatu, artritidy, artrózy, onemocnění páteře, poranění šlach, vazů, kloubů, kostí, pohmoždění či vykloubení.

Jak předejít zraněním?

Přesto, že si psí fyzioterapie dokáže poradit se spoustou problémů, je lepší se do ordinace fyzioterapeuta vůbec nedostat. Problémům můžete předejít správnou péčí o svého pejska. Nepřetěžujte ho, podávejte mu pestrou a vyváženou stravu a nezapomínejte na kloubní výživu, která pomůže správnému vývoji a fungování jeho kloubů. Ideální je začít s jejím podáváním od 2 měsíců věku, kdy pomáhá předejít růstovým vadám, ale začít můžete kdykoliv – u starších psů pomůže vyživit klouby a vazivo.  



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Fyzioterapie pro psa:

Fyzioterapie pro psa
Fyzioterapie pro psa
Fyzioterapie pro psa
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje šeltička před 3lety ochrnula - otrava - botulismus. Je velký bojovník, takže se z toho úspěšně dostala. Osvědčily se nám mimo jiné masáže, strečink a zvláště pak aquaterapie.
Obrázek uživatelky
profil
3x jetelíček a 1x hromada zlaťáků
A omlouvám se za spamování, které se mi vymklo z rukou ze začátku.
Obrázek uživatelky
profil
3.štístka a 1.čtyřlístek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
27. 10. 2016 21:45 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:41 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:36 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:32 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
Obrázek uživatelky
profil
27. 10. 2016 21:45 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:40 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:36 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:33 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
27. 10. 2016 21:30 Sebrán "Zlaťáky" za 5 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles