8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rusko - Petrodvorec

24. 04. 2012 | Evropa
Nastal poslední den našeho pobytu v Petrohradě. Je brzy ráno a my máme budíček. Nasnídat se, umýt a balit kufry. Je nás asi 20 a výtah jen jeden, tak silnější jedinci jdou tři poschodí pěšky, my křehčí polovičky čekáme na výtah.

Čeká nás cesta přes most a kolem Fontánky na nádraží do úschovny odložit zavazadla. Ještě že někdo vymyslel kufr na kolečkách. To víte, jede se na pár dnů a kufřík plný. Ale samé potřebné věci. Ví snad někdo, jaké bude v Rusku počasí? Cestu jsme zvládli a čeká nás poslední výlet.

Poslední, ale taky moc pěkná podívaná. Jedeme asi 30 kilometrů vlakem směr Petrodvorec neboli Petěrgof. Pro zpestření jízdy nám nějaký mužik hrál na garmošku. Konečná stanice, vystupovat. Ještě kousek autobusem MHD a Petrodvorecjsme u zahrady paláce. Projdeme bránou a před sebou máme bíložlutý zámek se spoustou zlatých věžiček. Koupíme vstupenky, ale jen do zahrad. Dovnitř zámku nepůjdeme, je určitě taky plný skvostů, ale nás lákají zahrady.

Tento palác si nechal postavit jako své letní sídlo car Petr I. a podle francouzských Versailles nechal vybudovat překrásnou francouzskou zahradu, jeho následovníci pak přistavovali a dotvářeli.

Za války byl rozstřílený a znovu zbudovaný do celé své krásy, proto byl roku 1990 prohlášen památkou UNESCO. Největší kaskáda se sochou Samsona bojujícího se lvem září a voda stříká asi do 20metrové výšky. Koukáme na tu nádheru z terasy před zámkem. Tato  fontána je propojena kanálem až k moři, k Finskému zálivu.

PetrodvorecU zálivu je cihlový palác, kde Petr I. trávil spoustu času pozorováním svého loďstva. My jsme se kochali mořem a Raketami - loděmi, které jako by letěly nad hladinou. Na chvíli se obloha zatáhla a trošku i sprchlo. Zpět jsme šli anglickým parkem zase k paláci, byly tady různé hříčky a překvapení, skleněný strom, nebo třeba lavička, na kterou byste se klidně posadili a ostříkala by vás voda. Přešli jsme na druhou stranu, tu bylo taky ještě několik krásných staveb - asi 100 dalších fontán, vodotrysků, rybníčků...

Nohy už bolí, tak si ještě prohlédneme palác i z druhé strany a jdeme zase na autobus a vlak. V Petrohradě se navečeříme, poslední rublíky utratíme za vodku, vyzvedneme zavazadla a čekáme, až nám přijede lůžkový vlak, který nás zaveze do Litvy.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rusko - Petrodvorec:

Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
Rusko - Petrodvorec
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Toto je náš nesplněný sen!
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek Smajlík zámek se zlatými věžičkami je nádherný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotografieSmajlík Zážitky určite zostanú v pamäti - mojim snom bolo, ak budem v dôchodku - budem cestovať... Zostalo však iba pri snívaní a preto si rada aspoň takto "zacestujem" pri čítaní a prezeraní fotografií.Smajlík
Teším sa na ďalšie zážitkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek i fotečky. Mají krásné kulturní dědictví, ten bíložlutý zámek se spoustou zlatých věžiček, nemá chybu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles