Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samaria - krétský národní park

10. 10. 2017 | Evropa

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou na ostrově Kréta a budete chtít poznat typickou přírodu a dřívější život lidí, rozhodně navštivte Národní park Samaria.

Tento park se rozprostírá v obrovském kaňonu a název je odvozen od malé vesničky stojící v jeho středu. Parkem se táhne pouze jedna trasa a to v délce 13,2 km (asi 4 hodiny cesty). Předem varuji před náročnějším terénem, který je převážně kamenitý a jen malá část trasy je po ušlapaných stezkách. Obujte si tedy boty do terénu, oblečte něco pohodlného a na hlavu nezapomeňte pokrývku. Střevíčky a šaty by vám tu moc neposloužily, spíše dosloužily.

Na cestu je vhodné vydat se co nejdříve. V letních měsících polední teploty vystoupají poměrně vysoko a poslední úsek cesty je beze stínu, proto čím dříve vyrazíte, tím více se vyhnete případným vedrům a davům. Park je velmi oblíbený a tak návštěvníci proudí dovnitř od 7:30 až do 11 hodin. Ať si tedy užijete okolních krás co nejlépe, jděte si vlastním tempem mimo skupinu, která by vám neustále šlapala na paty.

V neposlední řadě nezahazujte vstupenku, při východu se odevzdává a slouží tak ke kontrole návštěvníků, zda park opustili všichni, kteří do něj vstoupili.


národní parkPrvní úsek cesty je nejnáročnější a vede ze svahu dolů po schodech a chodníčcích, nabízí však krásné průhledy mezi stromy na vrcholky skal a do kaňonu. Cestou minete studánku Neroutsiko (1,7 km) a Riza Sykias (2,8 km). Obě napájí pramen Linoseli.

Park je schůdný pouze v letních měsících, až dorazíte k řece, pochopíte proč. Vyschlé říční koryto je plné obrovitých balvanů. V jarních měsících taje sníh na vrcholcích hor a spojuje se v silný proud, který valí balvany dolů tokem.

Čeká vás hned několik přechodů přes vyschlý tok, než dojdete do Agios Nikolaos, využívaný jako odpočívadlo. Naleznete zde kamenný kostelík z 18. století s obrázky svatých, studánku a starověké sídliště Kenó, údajně rodiště bohyně Artemis. Pokud budete mít štěstí, zahlédnete zde i muly, které využívají strážci na přepravu zraněných turistů.

 

Další úsek je mnohem pohodlnější a vede převážně lesem. Velmi oblíbení jsou tzv. kamenní mužíci - celá stráň zaskládaná kamínky navršenými na sebe. Studánky jsou zde Vrysi (4,6 km) a Prinari (5,8 km). Máte tu také největší šanci zahlédnout divokou krétskou kozu „Kri-kri“, která je i na logu Samarie.

Až se po vaší levici objeví v hloubce suchý říční tok, budete jen kousek od obce Samaria. Tato vesnička je typickou ukázkou dřívějšího života na Krétě. Malebné domky a náměstíčko s kašnou, za vesnicí kamenné zídky a staré olivovníky, to vše je krásnou připomínkou, která bohužel z ostrova již převážně vymizela.

Když zde zřídili národní park, posledních šest rodin, které zde po generace žily, vystěhovali. Smutná daň za ukázku jejich historie.

 

Pak už vás čeká jen poslední část trasy vedoucí mezi stěnami kaňonu, které mají místy až 500 metrů. Jelikož zde hrozí pád kamení, nezdržujte se zbytečně u stěn. Asi kilometr od konce trasy narazíte na potůček z pramene Kefalovrysi. Krásná křišťálová voda obyvatelům přístavního města slouží jako pitná voda, nebojte se tedy napít. Je však přísně zakázáno koupání v ní.

Posledním odpočívadlem je Christos s kostelíkem. Zbývající část cesty už vede převážně po pohodlných stezkách a především vás čeká nejfotografovanější místo parku Portes (Brána) o šířce necelých 3,5 metrů a s kolmými stěnami tyčícími se do výše 160 metrů. Od brány k východu vám zbývá jen kilometr a půl. 

Hned za východem stojí občerstvení s poněkud navýšenými cenami.

Od východu z parku vede jediná cesta a to dolů do přístavu a pak lodí. Tato oblast je zcela nedostupná silniční dopravě. Cestu do přístavu Agria Roumeli dlouhou 2,5 km můžete zdolat pěšky nebo autobusem (má stanici u kostelíka).

 

Plavba lodí je další úžasný zážitek. Několik kilometrů pobřeží jsou strmé skalní útesy s vegetací na jejich vrcholcích a okolo Vás krásné tyrkysové moře. Cesta trvá asi 50 minut a pro návštěvníky jsou na palubě lodi Samaria I k dispozici tři paluby ideální na fotografování. Výstup turistů je soustředěn na přístav Sougia, kam je již možná silniční doprava.

 

Cenově celý výlet vyjde na 15 eur a více:

- vstupné do národního parku 5 eur

- lodní lístek (skupinový) 10 eur

- autobusová doprava do přístavu 2 eura.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Samaria - krétský národní park:

Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
Samaria - krétský národní park
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čtení i fotky, byli jsme tam a zvládli bez cestovky dolů i nahoru, jezdili jsme po Krétě autem a museli jsme tudíž zase k autuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
prešli sme ju celú, mali sme na to určitý čas, je to dosť náročné ale dá sa to zvládnuťSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kréta je krásná, moře a divoké útesy a pohoří. Prý je ta soutěska moc hezká, vím od známých... Ta délka ale, na to bych si netroufla.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkkvůli ní jsem na Krétu letělaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý Tip
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles