Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Setkání s Mistry...

3. 02. 2015 | Vaše příběhy
Do svých, bezmála osmdesáti let, jsem potkal a poznal spoustu zajímavých lidí. Na některá setkání vzpomínám dodnes, se dvěma bych chtěl seznámit i vás, byť patří do doby již dosti dlouho minulé.     

Tak to první je pětašedesátého roku, někdy před tehdy ještě náležitě oslavovaným svátkem horníků, připadajícím - jestli se nepletu - na deváté září. V místě sídla mého působení, v hornickém městě, kde stálo hned několik dolů, se v tamním Dělnickém domě chystala velká kulturní událost - umělci pro horníky.  Hostem nejvýznamnějším, byl vším lidem milovaný, oblíbený herec, Jaroslav Vojta. Starého pána, bylo mu tehdy již sedmasedmdesát let, spolu s jeho průvodcem, přijal ke krátkému posezení ředitel největšího místního dolu a troufám si říci dobrý přítel, Julek H. K pobesedování s Mistrem Jaroslavem Vojtou a několika představiteli podniku, jsem se tedy „nachomejtl“ i já.

setkání s mistryPovídání bylo přenáramně zábavné, starý pán, svým pověstným hlasovým zabarvením, dal  k dobru několik anekdot s tím, že vyvrací pomluvu o „zvojtění“, tedy popletení každé vtipné pointy. Nemohu, bohužel, interpretovat žádný z tehdejších vtipů. Ne, že bych si je nepamatoval. Spíše naopak. Pamatuji, dávám je občas do placu při setkáních s přáteli, leč... Jsou tak, možno říci peprné, že i v dnes volnější době nevysílatelné, nejen po dvacáté, ale po jakékoliv hodině, a papír, ani pro méně útlocitné, by jej nesnesl. No, co dodat, tohle předsváteční odpoledne bylo nezapomenutelné, při shlédnutí filmů pro pamětníky s panem Vojtou si je opětovně připomenu. Žádná anekdota neměla popletený závěr, vypravěč byl naprosto dokonalý a celkový dojem nezkazil ani fakt, že při zápisu do podnikové návštěvní knihy, se všem milý Jaroslav Vojta do přesného data pobytu trefil až napotřetí...   
  
Ke druhému setkání, opět s osobností hereckou, došlo o dva roky později. To už jsem byl, v poměrně dosti významném postavení, členem delegace, která měla, teď již pro jinou šachtu v jiném městě, přebírat na Pražském hradě dosti vysoký řád. Bylo to ve Španělském sále, dopoledne se muselo vše důkladně „nanečisto“ nacvičit, aby to pak docela klaplo. Po seřazení a urovnání, dorazil se slovy: „Jak to tu vypadá, pane kolego?“ vynikající herec, Jiří Adamíra, který měl, pokud se nepletu, přebírat Státní cenu za roli v „Modlitbě Kateřiny Horowitzové“. Doporučil jsem Mistrovi, ať se drží v závěsu za mnou, stáli jsme tak vedle sebe i při slavnostní ceremonii, všechno dopadlo, jak mělo.

„Teď se držte vy mne,“ po ukončení ceremoniálu, pravil pan Adamíra, „já to tu znám,“ a vedl nás rychlým krokem do přísálí, kde probíhala recepce. Co si kdo uchmátl, to měl. Nejaktivnější byli novináři a manželky potentátů. Ty se vybavily většími kabelkami a mnohé si do nich cpaly divoké kombinace zákusků se šlehačkou a játrovými paštičkami. S pitím se to mělo tak, že číšníci po nalití vína do skleniček odnášeli poloplné, či poloprázdné láhve, neznámo kam. Tady už se mi Mistr Adamíra ztratil a od té doby jsem jej, mimo filmové plátno, neviděl. Nedávno jsem si jej připomenul při četbě o jeho životní a umělecké dráze. No a k té recepci? Dalo by se povídat mnohé, není to ale už nic k věci, tedy k mému náhodnému a trvale pamatovatelnému setkání, ne s celebritami - jak se pravívá dnes - ale s opravdovými Mistry - v plném významu tohoto označení.

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásná vzpomínkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda jsem si příběh přečetla ..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekná spomienka na hereckých velikánov Smajlík.

Ja osobne nemám rada slovo celebrita a horeuvedený páni si túto "nadávku" ani nezaslúžia, pretože to boli ozajstní majstri svojho remesla.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počtení. Smajlík
Také si ráda připomenu setkání s některými umělci např.
s Juditou Čeřovskou a dalšími.
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané, jako vždycky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles