Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slavonice

24. 07. 2019 | Česká republika
Slíbila jsem, že se ozvu, pokud se v okolí Slavonic nepotkáme s uprchlou pumou a nezalíbí se jí naše, přes padesát let staré masíčko. Zatím jsme tu čest na sebe natrefit neměli, a tak plním svůj slib, beru do ruky pero a pokládám další zážitky na papír.

Slavonice nás přivítaly úporným slunečním svitem, ale po dvou dnech se vzduch k naší velké radosti pročistil asi půlhodinovým vydatným deštěm. Konečně jsme si mohli pořádně vychutnat krásy téhle vesničky, která leží 159 m nad mořem, na pomezí Čech a Moravy (kdo chce, může během krátké doby zabrousit  i za hranice Česka, do nedalekého Rakouska. Pokud se rozhodnete absolvovat návštěvu Rakous na kole, nezapomeňte si vzít s sebou přilbu!).

 Kdy vesnička vznikla, se přesně neví, ale poprvé se o ní píše v roce 1260. Během dalšího století se o její rozkvět zasloužili obchodníci i řemeslníci, hlavně soukeníci. Po roce 1526, kdy nastoupil na český trůn rod Habsburků, tudy vedla cesta spojující Prahu s Vídní. Proto tu asi zřídili i poštovní stanici. V témže století se zde objevují naši i cizí stavitelé, kteří se zasloužili o přestavbu měšťanských domů v renesančním stylu. Městem v průběhu dalšího historického vývoje prošlo mnoho armád, zasáhly ho epidemie, požáry, což vedlo postupně k jeho úpadku.


SlavoniceKdyž pak byla i poštovní cesta přesunuta (v polovině 18. století) na Znojmo a Jihlavu, ztratilo městečko významné postavení definitivně. 152 let čekali Svatoňovičtí na železnici, kterou se o rok později mohli dostat až do Rakouska. Po skončení druhé světové války se do vylidněného městečka (po odsunu Němců) začali stěhovat noví obyvatelé z českého vnitrozemí a roku 1961 bylo město s 2 700 obyvateli prohlášeno městskou památkovou rezervací.

Historie tu na vás dýchá ze všech stran i dneska. S neutuchajícím nadšením jsme se denně procházeli mnoha zákoutími, úzkými starobylými uličkami, které nás vždy dovedly na náměstí. To lemuje dvacet nádherných měšťanských domů. Jsou zdobeny sgrafity a propojeny středověkými podzemními chodbami. Letos jsme přímo na náměstí kromě zmiňované renesanční krásy našli i potulného šiřitele kultury - Kinematograf 100 (československou kino – tour Pavla Čadíka). Maringotka, ozdobená fotografiemi jejích zakladatelů a informačními tabulemi o počátcích optiky a jejím dalším rozvoji,  si dala za úkol připomenout milovníkům filmového plátna různých měst ČR a SR nejvýznamnější filmy od roku 1990 do roku 2012, a to  především ty, které byly oceněné Českou filmovou akademií a cenou Český lev. Ve Slavonicích zaznělo na náměstí Míru známé:   „Ať žijí duchové!“ Bohužel pár dní před naším příjezdem, tak jsme si mohli před pojízdným kinematografem jen zavzpomínat na  některé hlášky, jako byla např. ta Tomáše Holého: „Strejda nemůže, von teďka dělá melouny (místo melouchy), nebo Jouzova otázka v obchodě směřovaná jeho švagrové: „Pamatuješ na bratrance Karla, co byl Andule na svatbě?“ Švagrová vážně: „Jo, ten divnej?“ Jouza: „Jo, ten vlivnej.“ či Jouzova nezapomenutelná věta: „Pionýři já mám rád.“

Ovšem nejen kulturou je živ člověk. Kdykoli se náš žaludek začal hlásit o slovo, naplnili jsme ho vždy bez problému v jedné z místních restaurací, kterých je na náměstí opravdu velké množství. Většinu zdobí pozdně gotické klenby nebo krásné nástěnné malby, tudíž ani při jídle vás kulturní zážitek neopustí. Slavonice jsou každopádně místem, kam byste se určitě měli alespoň jednou za život podívat. Jejich návštěva stojí za to. Místní lidé jsou příjemní hostitelé, okolí navíc plné dalších historických či přírodních krás. Ale o nich zase příště! Všechny CHYTRÉ ŽENY zdraví L.


Lenička07 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slavonice:

Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
Slavonice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počtení i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ve Slavonicích jsme se byli podívat..jsou tam krásné historické domy..SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles