Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slušné chování není přežitek

5. 03. 2013 | Zajímavosti
Ovládat základy slušného chování má hned několik výhod. Uděláte dobrý dojem ve společnosti a především nepocítíte na vlastní kůži studený pot či svírání žaludku, jež dokáže způsobit situace zaviněná nevhodným vystupováním. 

Pozdrav je základ

Pravidla etikety velí jednoduchou poučku: pozdrav by měl znít vždy zřetelně, přátelsky a vstřícně. A jaká jsou pravidla v běžném osobním styku? Jako první pozdraví mladší staršího, muž (i dříve narozený) pokyne dámě a podřízený zdraví šéfa. Platí pravidlo, že osoba stojící na nižším stupni společenského žebříčku přeje jako první dobrý den člověku, který zaujímá vyšší společenské postavení.

Potkáte-li osobu sobě rovnou a nevíte, kdo se ujme společenské povinnosti, vzpomeňte si na zlatou radu, první zdraví ten zdvořilejší. Jako u každého pravidla i zde existují výjimky, například příchozí bez rozdílu věku a pohlaví pozdraví přítomné v místnosti.

Slušné chování není přežitekNemáte-li jistotu, zda jste dotyčného dneska už jednou zdravili, raději mu popřejte dobrý den ještě jednou. Při loučení platí opačný postup než při setkání. Na shledanou by mělo zaznít jako první z úst člověka výše postaveného.

Pevný stisk ruky

Podání ruky zaujímá významnou úlohu ve společenském kontaktu. Ruku nabízí osoba významnější (šéf, žena, starší člověk) a povinností protějšku je nabízený pozdrav přijmout. Odmítnutím podané ruky se dopustíte neomluvitelné urážky. Při podání ruky byste měli hledět zpříma do očí, nic nepokazíte mírným úsměvem. Stisk by měl být úměrně silný a přiměřeně dlouhý.

Tykání má svoje pravidla

Český jazyk dokáže vyjádřit blízkost vztahu k osobě gramatickými tvary sloves. U tykání platí, že je nabízí člověk stojící na vyšším stupni společenského žebříčku, starší navrhne důvěrnější oslovení mladšímu, nadřízený podřízenému a dáma pánovi. Není však chybou, když dotyčný nabídku zdvořile odmítne. Ve vztahu šéf a zaměstnanec doporučují odborníci na společenské chování zachovávat určitý odstup pomocí vykání. Jakmile však nadřízený  nabídne jednomu podřízenému tykání, nehodí se, aby mu stejně postavení kolegové nadále vykali.

Ponechte si odstup

Slušné chování není přežitekPokud nechcete, aby se druhý člověk cítil ve vaší přítomnosti nepříjemně, měli byste dodržovat takzvané osobní zóny, jež určují, koho si „pustíme“ či „nepustíme k tělu“. Za intimní a důvěrnou zónu se považuje 15 až 20 cm a tato zóna je vyhrazena jen pro nejbližší osoby. Osobní zóna 50 až 150 cm je určena pro ostatní každodenní kontakty. Sociální zónou se vzdáleností 150 – 300 cm je podvědomý odstup při příchodu do neznámého prostředí. Poslední. tzv. veřejnou zónou je 300 cm a sem je neznámým lidem vstup zakázán.

Slušné chování i na internetu

Pravidla slušného chování by měla platit i na internetu. Jeho anonymita však velmi často svádí k porušování pravidel slušnosti a především v on line diskuzích se na to zapomíná. Určitá pravidla etikety má i stále více a více používaná e-mailová korespondence. Délka e-mailu by neměla přesáhnout dvacet řádek, a pokud se odesílatel rozepíše víc, je vhodné se za svoje „rozepsání“ v úvodu omluvit. U mailů, které vyžadují odpověď, neotálejte s jejím odesláním. Je vhodné a slušné, reagovat okamžitě. Pokud se k odpovědi na e-mail dostanete až později, je vhodné formulovat v úvodu stručnou omluvu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to rozne. Casto cestujem vlakom a moje skusenosti su take, ze vacsinou ludia pozdravia ked vchadzaju do kupe, spytaju sa ci je miesto volne a pozdravia aj pri odchode. Stretavam ale aj takych, co vojdu a vyjdu bez jedineho slova.
S tou intimnou zonou je to tiez pravda. Osobne nemam rada, ked napr.stojim na zastavke a nejaky okoloiduci prejde tesne popri mne, hoci ma na chodniku dost ineho miesta. Proste mi to je neprijemne.
Obrázek uživatelky
profil
....je mi protivný stisk tzv. "leklé ryby"...mám nedůvěru a negativní energii k takovému člověku.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles