Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lenka Rožnovská - Strašidýlko z aktovky

4. 12. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Strašidýlko z aktovky
Autorka: Rožnovská Lenka
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 3.10.2012
Formát: 170 × 220 mm
Počet stran: 72
Cena: 189 Kč

Alenku, pejska Trdlíka a strašidýlko Kamilka znají děti z časopisu Sluníčko. Nyní za nimi povedená trojice přichází v knižní podobě. Který žáček by nechtěl mít v aktovce své strašidýlko?


Alenka ho má a díky němu zažije kouzelný a veselý první školní rok.
Bohatě ilustrované příběhy malé školačky jsou určeny především začínajícím čtenářům, ale pobavit mohou i děti předškolního věku.

Lenka Rožnovská - Strašidýlko z aktovkyUkázka z knihy

Strašidýlko z aktovky:


Předmluva

„Juk, muk, vykuk. Jak se máte, braši? Strašidla ať straší!“
Moji malí kamarádi, zdraví vás aktovkové strašidlo Kamilek. Ano, jsem to já, znáte mě z časopisu Sluníčko! A kdo mě nezná, tomu se rád představím.

Seznámím vás se svou kamarádkou Alenkou Čermákovou. Je prvňačka, má heřmánkovou aktovku a je s ní legrace. Jo, a ještě má psa Trdlíka. Je to psí trdlo. Vrrr. Haf. Vidíte, už mě zase netrpělivě tahá za košili. Chce, abych začal kouzlit. I kdepak, já kouzlit nebudu. Teď je řada na vás. To kouzlo se jmenuje čtení. Držím palečky, ať se vám kouzlo povede od první do poslední stránky.

Strašidýlko z aktovky

Zítra půjde Alenka Čermáková poprvé do školy. Už se moc těší. Znovu si vytáhla svou novou aktovku. Aktovka byla světlezelená, na přední straně měla bílé květinky se žlutým terčíkem. V pravém dolním rohu se krčil nápis – KAMILKY. Alenka ihned poznala, že její aktovku zdobí heřmánek. „Celičkou tě očmuchám, tak jako to dělá pejsek Trdlík,“ řekla Alenka a strčila hlavu  do aktovky. Potom s aktovkou na hlavě běhala po pokoji a volala: „Bu bu bu, bojte se, třeste se, jsem strašné strašidloo. Jáááj!“

Poslední slovo nebylo slovo, ale neplánované zakvílení. Alenka zakopla o všetečného pejska Trdlíka. „Co to děláš, ty trdlo trdlácké,“ zlobila se a držela se za hlavu. Na čele se jí udělala boule. „Podívej se, jak vypadám. Jako strašidlo s rohem.“ Sotva to dořekla, z pootevřené aktovky se  ozvalo: „Juk, muk, vykuk. Jak se máte, braši? Strašidla ať straší!“ A už se něco košilatého a střapatého souká z aktovky ven.

„Jéje,“ vykulila Alenka oči. Trdlík leknutím udělal loužičku. „Co na mě koukáš jako kobylka na kokakolu, strašidlácká kolegyně,“ řeklo to malé aktovkové. „Já nejsem strašidlácká kolegyně, já jsem Alenka!“ uraženě nakrčila holčička nos. „Pch, obyčejná holka. To já jsem aktovkové strašidlo! A říkej mi…, jmenuji se…,“  strašidýlko přehláskovalo slovo na aktovce: „Ka mil ky! Ba jo, já jsem Kamilky. Ehm, Kamilka, vlastně Kamil, Kamilek.“ „A co umíš, Kamilku?“ vyptávala se Alenka.

„Vážená dámo, já umím všechno!“
„A umíš odčarovat bouli?“
Kamilek přikývl a spustil:
„Konopí, máta,
heřmánek pravý,
placička z bláta
bouli ať spraví.“

Udělalo to plesk. Alence na čele přistála blátivá placka. „Jé, to chladí! Aáá, boule už je pryč!“ zaradovala se Alenka. Jedním mocným fukem odfoukl Kamilek zbytečky bláta, z Alenky byla zase hezká holka.  A zítra z ní bude školačka k pohledání.

Knihu Lenka Rožnovská - Strašidýlko z aktovky koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda,že jsou děti velké
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles