Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Schola Gregoriana Pragensis a Jiří Bárta – dialog hlasů a strun

2. 07. 2010 | Novinky

Renomovaný soubor Schola Gregoriana Pragensis a přední český violoncellista Jiří Bárta se již řadu let setkávají v dialogu na koncertních pódiích. Mají společnou zkušenost s hudbou starou i soudobou, s improvizací i potřebu hledání.

Ze společného setkávání vznikla nahrávka, jež je mnohovrstevným dialogem: mezi sonorním zvukem violoncella a mužskými hlasy, dialogem chorálu a středověké polyfonie s tvorbou posledních desetiletí, hudby zapsané a improvizované.

Myšlenka „zrcadlení minulého v současném“ je linkou spojující skladby soudobých autorů. Suita pro sólové violoncello Petera Grahama prozrazuje inspiraci Bachovými sólovými suitami. Soudobý hudební jazyk s gregoriánskou tradicí ve své meditativně laděné skladbě Miserere originálně propojil polský skladatel Paweł Szymański.

Struktura proslulé skladby Fratres Arvo Pärta je jakousi reminiscencí středověké polyfonie. Hudba místy hraničící s tichem skýtá posluchači prostor pro vnitřní ztišení a vnímání jemných nuancí, jež nám v hlučném světě často zůstávají skryty.

 

Zdroj: Supraphon

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlas violoncella a Jiřího Bártu taky.
Tohle CD ečko může být pěkné.
Ale jestli si ho koupím? Já mám nějak málo času na poslouchání hudby, tak nevím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles