Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesty do neznáma - Africa obscura

26. 05. 2011 | Televizní tipy

Český dokument - Cesty do neznáma

Africa obscura
Do Afriky míří ročně tisíce turistů i fotografů vybavených nejmodernější technikou. Cílem expedice Fotografické návraty byla však severní Keňa. Tato vyprahlá oblast je úplným opakem jižní části této africké země - není tak přitažlivá, lidé ji více ignorují a nechávají ji svému osudu.

Do roku 1991 zde byl vyhlášen výjimečný stav, v loňském roce oblast zasáhlo sucho, které si vyžádalo desítky obětí na lidských životech. Pravidelně zde dochází ke krvavým střetům mezi kmeny, to vše komplikuje nevybudovaná infrastruktura, takže už samotná cesta na sever je jedinečným dobrodružstvím.

I tato krajina je však obydlená - není to pustina. Žijí zde lidé, zvířata, rostliny a vyprávějí se zde příběhy.

Tým složený z biologů, přírodovědců a fotografa a kameramanky se vydal po stopách cestovatelů, amerických manželů Johnsonových, kteří ve třicátých letech 20. století objevili tuto část Afriky, žili zde a na filmový pás zaznamenali svůj příběh a své zážitky. Účastníci novodobé výpravy hodlají stejně jako jejich předchůdci popsat a na staré fotografické přístroje zachytit dosud málo probádanou část Afriky v Keni.

Středověcí mniši se vydávali do pouště, aby vedli asketický život oproštěný od všeho zbytečného a přepychového. Cíl expedice Fotografické návraty byl podobný. Její účastníci chtěli mj. podniknout fotografickou katarzi - vrátit se zpátky v čase i myšlení a prizmatem dávnověku se podívat do oken budoucnosti.

Použili k tomu nejen své vlastní nové filmové záznamy a fotografie, ale i archivní záběry z filmů manželů Johnsonových.

Jan Foll:

Režisér Jan Svatoš se svými spolupracovníky se v rámci natáčení svého dokumentu vydal do severních oblastí Keni, které jsou relativně neznámé a nedotčené turistickým ruchem. Členové české výpravy putovali ve stopách manželů Martina a Osy Johnsonových, kteří na stejných místech podnikli vlastní expedici před více než osmdesáti lety. Vybavení novodobé výpravy (včetně deskového fotoaparátu a staré kamery) bylo proto zčásti záměrně archaické. „Lov beze zbraní“, jehož cílem byla rekonstrukce dávné expedice, získání unikátních záběrů i test vlastní odolnosti, probíhal v okolí hory, příznačně zvané Ráj.

Skupina českých filmařů prožila nevšední dobrodružství a odhalila řadu zajímavostí, včetně unikátní flóry a fauny i domorodých kmenů, nedotčených novodobou civilizací. Jedna z nejzajímavějších sekvencí ukazuje, jak domorodci přečerpávají vodu pro dobytek i vlastní užívání z takzvaných Zpívajících studní. Česká expedice po dlouhém pátrání najde i místo, kde manželé Johnsonovi kdysi vybudovali terasovitou zahradu a temnou komoru pro vyvolávání svých fotografií.

Jinou pozoruhodnou pasáží je citace Johnsonových úvah o povahách zvířat, srovnávaných s charaktery lidí. Novodobé záběry exotických tvorů (včetně slonů, zeber, žiraf a dalších zvířat) se prolínají s výňatky z dobových snímků, pořízených americkými cestovali.

Netradiční cestopis, jehož komentář namluvili Kryštof Hádek a Michal Pavlata, poodkrývá tajemství "temné Afriky" (viz titul snímku) a vypovídá o magické síle přírody. Zároveň je svědectvím o lidské touze po poznávání neznámých oblastí, unikátních etnik i jejich bizarní každodennosti, totálně odlišné od zvyklostí euro-atlantické civilizace. Diváky zavádí do míst, kde dostatek pitné vody zdaleka není samozřejmostí...

Vysílání: 26.5., 20.05 hod., ČT2
Opakování: 30.5., ČT2., 02.6., ČT2



Zdroj: Česká televize

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cesty do neznáma - Africa obscura:

Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
Cesty do neznáma - Africa obscura
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !