Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden

22. 12. 2015 | Televizní tipy
Štve vás štědrovečerní idylka? Dejte si Hitlerův jurský park! Nejen známí herci vás provedou světem zvířat. Vydáme se po stopách svatého Petra, ale i do dalekého vesmíru a rozkryjeme pozadí katastrof. Budeme tvořit vlastníma rukama a představíme automobilovou i zvířecí legendu. Na Prima ZOOM prostě najdete to nejzajímavější z celého světa i v době svátků.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 52. týdnu?


21. 12. 19.30 – Svět zvířat (Sovy Harryho Pottera)


Svět zvířat je poutavý a zábavný dokumentární seriál ze světa divokých zvířat. Více než na senzační záběry se zaměřuje na příběhy, které chytnou za srdce. Tvůrci seriálu přidali vlastní postřehy a zkušenosti. Nechybí ani osobní zážitky profesionálních přírodovědců. Bez jejich práce by mnoho zvířat, jako je lev, papoušek, orangutan nebo delfínovec amazonský, dávno vyhynulo. Série nabízí výjimečnou příležitost lépe porozumět životu divokých zvířat ve volné přírodě.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden21. 12. 21.00 – Minutu po minutě (Aféra Lockerbie)


Nový dokumentární seriál sleduje Minutu po minutě události, které vedly ke smutně proslulým tragédiím, a zachycuje, co se dělo bezprostředně poté. Šest epizod se postupně věnuje teroristickým útokům a největším neštěstím naší doby z perspektivy přeživších, jejich příbuzných nebo těch, co neměli štěstí, a nakonec zahynuli. Minutu po minutě budete sledovat například bombový útok v Brightonu, zřícení letadla v Lockerbie nebo útok na budovy Světového obchodního centra 11. září 2001.

22. 12. 21.00 – David Suchet: Po stopách sv. Petra – 1. část

Svatý Petr dodnes zůstává záhadou. Mnoho z nás ho vnímá jako nejdůležitějšího Kristova následovníka a oporu katolické církve. Ale jak se prostý galilejský rybář stal prvním papežem? David Suchet se rozhodl odhalit skutečnou podstatu a osobnost svatého Petra, a vyrazil kvůli tomu do oblasti Středozemního moře. Tady detailně vyzpovídal místní experty a postupně se mu podařilo narazit na nové historické poznatky, zjistit, kudy přesně vedly kroky svatého Petra, a vdechnout život muži, který se stal předobrazem jedné z největších legend křesťanského světa.

23. 12. 20.00 – Divocí tvorové s Dominicem Monaghanem (Po stopách novozélandských živočichů)

Dominic chce na Novém Zélandu pátrat po největším hmyzu. Je to weta punga (giant weta) – druh hmyzu žijící jen na Novém Zélandu, příbuzný cvrčkovi, avšak mnohem větší. Dominic tentokrát bude cestovat s Billym Boydem, se kterým hrál ve filmu Pán prstenů postavu – Peregrin Bral. První jejich zastávkou je útočiště vybudované pro záchranu novozélandské fauny a flóry. Wetu zde nenajdou, ale uvidí slípku takahe a plaza hatérii. Další zastávkou je jeskynní systém, kterým je provede Augus Stubbs. Zde se jim poštěstí najít wety jeskynní a larvy světlušek. Dominic a Billy mají také čas zastavit se v hobitím městečku a zavzpomínat na natáčení. Pak v maorské vesnici, kde je místní válečník naučí některé typické válečnické dovednosti, ochutnají tradiční jídlo. Další den Dominica zavolá pracovnice ze záchranného centra, kde byla nalezena weta. Weta je neuvěřitelně obrovská a Dominic spokojený.

24. 12. 19.00 – Tajemství vesmíru II (Vesmírní rekordmani)

Vesmír, který je sám o sobě pro člověka neskutečně obrovský, v sobě skrývá vesmírné objekty, které dosahují gigantických rozměrů. Zřejmě největším kosmickým objektem je vesmírná pavučina tvořená temnou hmotou. O temné hmotě víme, že je pro člověka neviditelná a projevuje se jen prostřednictvím gravitace. Víme také, že vznikla při Velkém třesku. Tam, kde dochází k průsečíkům kosmické temné hmoty, se tvoří klastry galaxií. Můžeme říci, že vesmír obsahuje stovky tisíc superklastrů galaxií. Za největší z těchto superklastrů můžeme považovat Shapleyův superklastr, který je 4000krát větší, než je naše Mléčná dráha.

Dalšími gigantickými objekty ve vesmíru jsou galaxie. Největší ze známých galaxií je až 60x větší, než je naše Mléčná dráha. Černé díry rozlišujeme jako černé díry běžné hmotnosti, ty jsou 5krát až 100krát hmotnější než naše Slunce. A dál rozlišujeme obří černé díry, které mají hmotnost milionkrát až miliardkrát větší než naše Slunce. Naše Slunce je tři sta tisíckrát hmotnější než Země. Jenže Slunce je pouhým trpaslíkem proti některým jiným hvězdám. Nejsilněji zářící hvězdy svítí milionkrát víc než Slunce. Největší planetou sluneční soustavy je Jupiter. Ale ten je úplným trpaslíkem ve srovnání s největší známou planetou vesmíru. Tou je planeta TrES 4 v souhvězdí Herkula. Je to sice ohromná planeta, ale protože má malou hmotnost, musí být ve skutečnosti velmi nafouknutou planetou. Největším známým asteroidem je Ceres, který má v průměru jeden tisíc kilometrů. Největším známým měsícem je Ganymédés, což je Jupiterův měsíc. Největší známou horou ve vesmíru je sopka Olympus Mons na Marsu, která je vysoká 27 kilometrů. Vesmír je však stále neprozkoumaný a určitě skrývá nejedno další tajemství.

24. 12. 20.00 – Hitlerův jurský park

Připravte se na seznámení s dosud neznámými dějinami nacistické vize, která sahala daleko za hranice dobytí celé Evropy. Součástí pomateného snu o Tisícileté říši se staly detailně promyšlené plány árijských osídlení a nesmírných loveckých parků obývaných „árijskými“ zvířaty. Göring a Himmler dali nejlepším vědcům nacistického Německa úkol zahájit ambiciózní program genetických manipulací. Ty měly změnit samotnou podstatu přírody nejen doma na dvorku, ale i v nezkrotné divočině. Dokumentární film Hitlerův jurský park je fascinující podívanou o tom, jak se politika nacistického Německa spojila s biologií. Skutečný, pravdivý, a přesto těžko uvěřitelný příběh dokazuje, že se Hitlerovi muži snažili ovládnout přírodu a změnit směr evoluce.

25. 12. 18.00 – Vetřelci dávnověku VI (Tváře bohů)

Tento díl se bude věnovat podobám různých bohů po celém světě, kteří vlastně nemuseli být jen smyšlenými postavami, ale mohli být ve skutečnosti mimozemšťany. Jako první příklad jsou uvedeny podlouhlé lebky, které byly nalezeny v Peru. Oficiálně šlo o kosmetickou úpravu, která měla odlišovat vyšší třídu od normálního obyvatelstva. Ale otázkou zůstává, kde lidé tehdy přišli na ten tvar hlavy. Nemohlo jít o kopírování vzhledu mimozemšťanů, se kterými se tehdy lidé setkali? Podivné je také to, že podlouhlé lebky nenajdeme jen v Peru, vyskytují se po celém světě. Je vůbec možné, aby jedna myšlenka na zkrášlování napadla tolik národů? Další zvláštní kostry byly nalezeny v USA.

Šlo o obry, o lidi vysoké kolem 250 cm. Odborníci na UFO tvrdí, že mohlo jít o výsledky experimentů na lidské DNA. Obry najdeme také po celém světě, jedním z nich byl i Goliáš. Mimozemšťané mohli být i bohové po celém světě. Bohové a jejich andělé jsou vždy popisováni jako bytosti, které sestoupily z nebe. To, že andělé létají, může znamenat to, že létali ve vesmírných lodích a lidé si to neuměli jinak vysvětlit. Bohové a andělé bývali hodné bytosti, ale známe i případy, kdy tyto bytosti škodily. Například pověst o původu bohů z Olympu, které měl vyzvrátit Kronos, by mohla být jen zástěrka pro mimozemšťany, které vyhnali z mateřské lodi a oni se usadili na naší planetě. Potomci lidí a bohů také mívají často speciální vlastnosti – bývají krásní, silní, chytří, mohou žít na souši i ve vodě. To vše by mohly být vlastnosti, které měli mimozemšťané žijící mezi lidmi.

25. 12. 19.00 – Lovci záhad I (Hitler a kopí osudu)

Roku 1938 se Adolf Hitler zmocnil legendární zbraně, zvané kopí osudu. Jde o kopí, které údajně probodlo bok Ježíše Krista, a ten, kdo ho vlastní, je podle legend nepřemožitelný. S kopím ve svých rukou rozpoutal Hitler světový teror. Během války pak většina evropských pokladů zmizela, včetně kopí osudu. Při budování svého impéria potřeboval Hitler získat takové symboly moci, které by mu zajistily potřebné postavení, zaměřil se proto na historii své země. Císaři Svaté říše římské měli jako symboly své moci korunovační klenoty, proto se Hitler rozhodl získat nejvýznamnější součást korunovačních klenotů, a to kopí osudu. Římští císaři si brali kopí do bitev, s kopím osudu byli neporazitelní. Kopí se stalo symbolem císařské moci.

Po rozpadu Svaté říše římské odvezli Habsburkové kopí do Vídně, kde skončilo jako muzejní exponát. Tam ho v roce 1908 poprvé uviděl neúspěšný rakouský malíř Adolf Hitler. Už tehdy po něm zatoužil a o 30 let později byl jako německý vůdce posedlý myšlenkou ho získat. Po obsazení Rakouska převezl Hitler korunovační klenoty do německého Norimberku, který byl srdcem nacistické říše. Na sklonku války se kopí ve vzniklém chaosu kamsi ztratilo. Podaří se nám ho nalézt?

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden25. 12. 20.00 – Divoká řeka s Rayem Mearsem


Proslulý odborník na pobyt a život v divočině Ray Mears kráčí v čele expedice podél magické Divoké řeky Wye. Je to výprava, kterou se většině lidí podaří podniknout jenom jednou za život. Wye je považována za jeden z nejpěknějších a nejpůsobivějších vodních toků na světě. Táhne se 150 mil mezi Walesem a Anglií a protéká rozeklanými roklemi i hlubokými lesy, které se hemží divokými zvířaty. Ray se vyzbrojil jenom vlastní tábornickou výbavičkou, kánoí a osvědčeným párem turistických bot. Vyrazil od horského pramene a po cestě potkává místní ochránce přírody, rybáře a historiky, díky kterým se dozvídá více o bouřlivé historii Divoké řeky Wye.

26. 12. 21.00 – Neznámý rosomák


Rosomáci mají pověst samotářských nebezpečných zabijáků, ale skutečnost se tomuto mýtu vůbec nepodobá. V povedeném dokumentárním filmu Neznámý rosomák získal známý filmař Antti Leinonen výjimečně dobrý přístup k rosomákům z finského pralesa Kuhmo. Díky tomu se mu podařilo odhalit nečekané chování těchto výjimečných zvířat.

27. 12. 18.00 – Jste pověrčiví?


Když rozsypete sůl, hodíte ji přes rameno? Klepete na dřevo, když chcete, aby něco vyšlo, nebo si něco přejete před sfouknutím svíček na narozeninovém dortu? A jak to máte se šlapáním na praskliny na chodníku, zabíjením pavouků nebo otevíráním deštníků uvnitř místnosti? Co děláte v pátek třináctého? Dokumentární film Jste pověrčiví? zve diváky do fascinujícího světa pověr. Dozvíte se o tom, co se traduje v různých koutech světa, jak takové pověry vznikly, a dokonce co vypovídají o nás samých.

27. 12. 19.00 a 19.30 – Kutil Tom: Vlastníma rukama (Tenisky; Žárovka)


Tom Thwaites je vynálezce, všeumětel a svým způsobem také umělec. V tomto seriálu zažívá dobrodružství plné nečekaných objevů. Rozhodl se totiž začít od ničeho a vlastníma rukama postavit běžná zařízení každodenní potřeby. V každé z epizod se věnuje jedné věci. Postupně dojde na žárovku, tenisky, toustovač a sekačku na trávu. Tom používá jenom základní materiály. Aby je získal, musí nejprve vyrazit do různých koutů Velké Británie. Cesta k obyčejné žárovce začíná v temném, vlhkém dole ve Walesu. Kvůli teniskám se musí nejprve zúčastnit lovu ve Skotsku. Ale cíl je vždycky stejný: Tom a jeho zaručeně vlastnoruční výtvor!

27. 12. 20.00 – Bugatti Royale: Znovuzrození legendy


Takto se zrodila jedna z velkých legend automobilismu: Ettore Bugatti v roce 1926 postavil automobil Royale. Značka od začátku vyvíjená pro potřeby panovníků se stala nejlepším, nejvýkonnějším, nejpohodlnějším a také zdaleka nejdražším luxusním vozem své doby. Automobil Royale předběhl čas. Byl považován za klenot a triumf výrobního průmyslu. A pak zmizel. Naštěstí se před několika lety náhodou našel nehodou poničený podvozek.

Jeho objev se stal začátkem zajímavého příběhu, který popisuje dokumentární film Bugatti Royale: Znovuzrození legendy. Několik předních evropských odborníků na Bugatti se vyzbrojilo hrstkou původních součástek vyhrabaných ze šrotu a pustilo se do rekonstrukce původního prototypu. Realizaci prakticky nemožného projektu věnovali všechen svůj čas a schopnosti. Dopředu je hnala vášeň hraničící s šílenstvím. Nakonec se jim to povedlo. Bugatti Royale Torpedo Packard z roku 1926 je senzačním uměleckým dílem a znovu i nejdražším autem na světě.

Unikátní dokumenty, vysílané v 52. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !