Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Stany před deseti lety a dnes

26. 07. 2014 | Praktické rady
Jsou lehké, skladné, snadno je rozložíte – někdy je stačí nafouknout či jen vyhodit do vzduchu a jiné komfortním dovolenkovým domem. Požadavky na technickou úroveň i design stanů se mění, lidé jsou dnes mnohem náročnější. Jaroslav Skalka, pořadatel Výstavy stanů a vybavení do přírody, která se koná do 10. srpna v pražských Letňanech, vysvětluje největší změny, ke kterým u nich za posledních deset let došlo.

1. Vyhazovací stany jsou hit

Co když jedete na vodu či na dovolenou, kde potřebujete každý den stan rozkládat a skládat? V takovém případě si na Výstavě stanů a vybavení do přírody můžete prohlédnout hned několik typů tzv. ,,sekundových stanů“, které se pouze vyhodí do vzduchu a na zem se snesou již postavené.

2. Stany s nafukovací konstrukcí

Pokud hledáte něco podobného, jako jsou sekundové stany v rodinných verzích, je již naprosto běžný nafukovací stan. „Dá se rozložit v jedné osobě, což se vám může hodit, když jedete na výlet či dovolenou třeba pouze s malými dětmi. Stan postavíte i zbouráte do pěti minut,“ říká Skalka.

cestování stany

3. Stany v batohu i v kufru

Dalším trendem je forma balení stanu. Velké rodinné stany jsou dnes naprosto běžně umístěné v kufru" na kolečkách, aby s nimi mohli pohodlně manipulovat ženy či děti. Někdy se jedná doslova o domy na kolečkách a jejich majitelé si k nim často pořizují i vybavení jako stolečky, židle a grily.

4. Stan na míru na treky i expedice

Dnes existuje řada speciálních stanů určených pro expedice: mají karbonové tyče či několik vrstev silikonizace a co nejnižší váhu.

5. Dobrý stan pořídíte i za tisícovku

Cenové rozmezí stanů je široké.  V případě, že budete potřebovat spacák a karimatku, můžete je zde pořídit už v řádu stokorun. U rodinných stanů začínají ceny na čtyř tisících korun a končí na více než šedesáti u těch největších a nejkvalitnějších z bavlny a s nafukovací konstrukcí.

6. Stan nebo dům?

Je také spousta lidí, kteří i do kempu chtějí vyrazit v maximálním komfortu. Na trhu jsou proto stany skutečně velkých rozměrů. Největší stany mají téměř 35 metrů čtverečních, zároveň se, jako další typy těchto stanů, dá ještě rozšířit o rozšiřující plachtu. Kromě několika pohodlných ložnic tady navíc nechybí předsíň a dokonce vestavěná skříň na prádlo!

7. Vodní sloupec na prvním místě

Dnes mají kvalitní stany vodní sloupec minimálně 3000 mm, který dostačuje pro většinu aktivit, ale jsou samozřejmě stany, kde je vodní sloupec i násobně vyšší.

8. Váha co nejmenší

V posledních letech je možné dostat se u těch nejlepších outdoorových stanů pod 1 kg váhy na osobu a již se objevují také stany, kde je hranice 500 gramů na osobu.

9. Nebojte se „tunelů“

Chcete-li dosáhnout výborného poměru prostor/hmotnost, vězte, že tunel je vždy lehčí než kopulový stan z identických materiálů a o stejné vnitřní prostornosti. „Je to dáno kratšími tyčemi a lepším obestavěním plochy. Jeho stavba je navíc velmi rychlá a snadná - tunel se díky relativně krátkým tyčím  nikde nekříží. Má vždy vnější konstrukci, tedy je možné stavět obě vrstvy najednou. Pokud má stan navíc systémy urychlující stavbu, jako například na jedné straně zapošité tunýlky, stavba může zabrat klidně poloviční čas oproti stanu kopulovému,“ doporučuje Jaroslav Skalka.

10. Stan musí větrat

Správné odvětrávání stanu je důležité nejen v teplých oblastech, abyste se neuvařili a stan se nepotil, ale také v chladných oblastech či obdobích roku. Určitě není nic příjemného, když se na vás po probuzení sypou jemné jehličky jinovatky, která se vysrážela na vnitřní straně vnitřního stanu z vydýchaného vzduchu. Správná cirkulace vzduchu ve stanu má za cíl nejen udržování správné teploty, ale především odvádění přebytečné vlhkosti, která by se mohla ve stanu vysrážet.

11. Konstrukce je základ

Konstrukce je základ každého stanu. Jak se však vyznat v katalogových výrazech a jak zjistit, jestli má váš vyhlédnutý stan konstrukci vhodnou pro plánované využití? Ocel je materiál těch největších a většinou nejdražších rodinných stanů. Na rozdíl od všech ostatních druhů tyčí se při stavbě neohýbá, ale je již předtvarován z výroby. Druhý oblíbený mateiál je durawrap, vylepšený laminát, u něhož jsou většinou šedé tyče s jasně viditelným kosočtverečkovým pokresem na povrchu.

12. Než si stan koupíte, raději ho vyzkoušejte

Výrobci stanů své modely dnes sice koncipují tak, aby jejich stavba byla co nejjednodušší, přesto jeden nikdy neví. „Pár podivných konstrukcí jsme za dobu Výstavy stanů viděli a jejich stavba, především ve větru, nebyla nic jednoduchého a příjemného. Proto bychom tuto záležitost nepodceňovali, vše si vyzkoušet v praxi je vždy nejlepší,“ doporučuje Skalka

Zdroj, foto: 4camping


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stany před deseti lety a dnes:

Stany před deseti lety a dnes
Stany před deseti lety a dnes
Stany před deseti lety a dnes
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !