8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šťastní Češi

25. 10. 2011 | Zajímavosti
Jsme my Češi šťastní? Máme obecně vzato trochu „tragickou“ povahu. Často se mračíme, stěžujeme si a projevujeme svou nespokojenost. Jak na tom ale skutečně jsme? Máme důvod být šťastní?

Určitě vás právě v tomto okamžiku něco trápí. Pokud ne, jste světlá výjimka. :-) Ano, řada lidí zakouší skutečně kruté rány osudu. Rozhodně nechci žádnou situaci zlehčovat! Nicméně my se budeme zaobírat Čechy v obecnější rovině. Podíváme se totiž na naši životní úroveň ve srovnání s jinými národy.
Chtěli byste si koupit auto, ale tak skvělé jako soused stejně mít nebudete? Přemýšlíte, zda na dovolenou do Itálie nebo na Mallorku? Nevíte, co pořídit rodičům k Vánocům? Zvažujete, zda si pořídit notebook nebo klasický počítač? Výborně! Máte pár zlaťáků nazbyt, gratuluji! A jestli máte svůj mobil už 10 let, nevěšte hlavu – MÁTE mobil! Štve vás šéf?

Platí vám málo? S kolegy se nedá vydržet? Nezoufejte, vždyť to všechno znamená, že máte zaměstnání a že vám za něj někdo dokonce platí – byť málo. A pokud jste bez práce, přece jen dostáváte nějakou almužnu od státu. Že ne? Skutečně nezískáváte z žádných zdrojů ani korunu? Ale no tak! Zcela bez financí přece nejste. Přijde vám to jako samozřejmost? Ano, mně také, protože žijeme v takovém státě, v jakém žijeme. Ale oni jsou na světě skutečně lidé, kteří jsou bez koruny... Ve státech třetího světa téměř každý druhý člověk pracuje jen za stravu (ubytování a nocleh), případně skutečně minimální plat – na naše poměry spíše kapesné. Mnohde jsou nuceny pracovat i děti a to už od 5 let. Je to sice nelegální, ale my, obyvatelé vyspělého světa tuto situaci sami podporujeme. Jak jinak si myslíte, že byste si mohli koupit tričko za 30 Kč, tašku za 120 Kč nebo hračku za 50 Kč? Jediným řešením je extrémně levná pracovní síla.

Hádáte se s manželem? Zlobí vás pubertální potomek? Miminko v noci nespí? Maminka zase koupila nějaký nesmysl z televizní reklamy? Buďte šťastní, že kolem sebe máte své lidi! Tato výsada je odepřena například řadě seniorů a to samozřejmě i Čechů. O to více si pak váží jakýchkoliv kontaktů – návštěvy pošťáka i podomního prodejce nádobí. Když žijete v okruhu své rodiny a známých – ať už mají jakékoliv „mouchy“, máte DOMOV! Víte, kde se vaši příbuzní v dané chvíli nacházejí a můžete je kdykoliv navštívit. A to je opravdový dar! Dokážete si představit, že by se vaše nejbližší rodina musela rozdělit (mnohdy i navždy) kvůli prostému přežití – ať už z finančních nebo bezpečnostních důvodů? Pro vás je to něco nepředstavitelného, pro jiné katastrofálně reálná situace.
Nejste spokojeni se svým bydlením? Raději byste žili u jezera? Se sousedy se nedá vydržet? To všechno znamená, že máte kde bydlet!!! Máte střechu nad hlavou a 4 stěny, útočiště nejen před nepřízní počasí. Více než 70 % obyvatel naší planety má horší ubytování než vy. Chatrče v chudinských čtvrtích, chýše z bláta a listí, ale také zděné domy, kde v jednom pokoji žijí i 3 rodiny a toaletu představuje „ten keř naproti“, se vašemu bydlení dozajista nevyrovnají.

Váháte, zda si koupit drahé BIO nebo levnější klasiku? Rozhodujete se mezi párky a chlebem se sýrem k večeři? Máte co jíst! Nemusíte se strachovat, čím nakrmíte své děti. Dokonce si takovou hrůzu snad ani neumíte představit! A přesto na světě žijí miliony dětí i dospělých, kteří trpí skutečným hladem. Tím hladem, který my ani neznáme. Cítíme pouze chuť k jídlu, ale hlad, ten znaly snad naše prababičky... A co teprve žízeň. Více než 3 miliardy obyvatel naší modré planety nemají přístup k nezávadné pitné vodě. Nepřipadají vám najednou vaše starosti poněkud směšné?

My Češi máme všechny předpoklady pro to BÝT ŠŤASTNÍ. Jsme kreativní národ žijící v centru moderního světa. Netrápí nás hladomory, přírodní katastrofy ani války. Buďme za to vděční a skutečně to neberme jako samozřejmost. Vždyť my opravdu máme, na co si vzpomeneme. Jen skutečně nepatrná část Čechů žije v chudobě. Myslíte, že se to týká právě vás? Vždyť zrovna nyní sedíte u počítače. Není váš? Jste v práci? No, pak máte alespoň prostor trávit pracovní dobu čtením.

Rozhodně tady nechci zlehčovat ničí potíže. Jen někdy, když například slyším nářky jistých lidí, si říkám, jak je možné, že se necítíme šťastní? Je tak důležité mít úžasné fáro, na zahradě bazén, přeplněnou lednici nebo výplatu svých snů? Nejsou přece jen podstatnější jiné věci? Opravdu se cítíme TAK zle? Nebo se tak jen tváříme, protože stále chceme více a více, chceme se vyrovnat filmovým hrdinům, ale v hloubi srdce si přece jen uvědomujeme, že se máme dobře a televizní vzory nejsou reální lidé? Chcete se cítit šťastnější? Zkuste zpříjemnit život někomu druhému – například přispějte na dobročinnou akci. Možností je nepřeberné množství...


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu děkuji za tato krásná slova, má představa štěstí je opravdu zdravá rodina, žít bez závisti a pomoci kde je třeba.Krásné dny všem, kteří hledají spokojenost ve všedních dnech.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsané, a já k tomu dodávám známou větu, že dokud ještě žijem je všecko OK a až nebudeme žít, tak nám to honění za penízkama stejně nebude nic platné. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš 100% pravdu-nevím na co lidí furt nadávají, fakt by m,ohlo být ještě hůř
Obrázek uživatelky
profil
Já si vždycky říkám, že je u nás dobře - stabilní geologické podloží a už 60 let tu nebyla válka.
Obrázek uživatelky
profil
opravdu přínosný článekSmajlík, až mi bude nejhůř vzpomenu si na něj
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles