Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Strašák jménem alergická rýma

22. 04. 2015 | Nemoci
Pokud je s příchodem jara vaším nejlepším kamarádem kapesník, pak patříte mezi nešťastníky, kteří trpí alergickou rýmou. Alergická rýma bývá většinou pouze sezónní záležitostí, ale dokáže pořádně potrápit a znepříjemnit pobyt na čerstvém vzduchu. Sepsali jsme o ní pro vás pár užitečných informací.

Co je vlastně alergická rýma

Alergická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice vyvolané alergenem, tj. látkou vyvolávající imunitní reakci, který se nejčastěji vyskytuje v inhalovaném vzduchu. Alergeny působí na imunitní buňky v nosní sliznici, a pokud patříte mezi alergiky, buňky začnou reagovat stejně jako při útoku virů a bakterií, tzn., spustí imunitní reakci. Naopak zdravý organismus rozezná, že jsou alergeny neškodné a reakci proti nim nevytváří. Mezi alergeny se sezónním výskytem patří pyly jarních keřů, stromů, trav či venkovní plísně. Spolu s alergickou rýmou se často vyskytují i další onemocnění, např. astma, ekzémy, kopřivka.

Strašák jménem alergická rýmaJaké má příznaky a kdy se začínají objevovat

Hlavními příznaky jsou výtok z nosu, pocit svědění, ucpaný nos a dutiny, ztráta čichu, dále pak kýchání, svědění v krku a slzení očí. Alergická rýma startuje především na jaře, kdy je pylová sezóna v plném proudu.

Kvůli mírným zimám se sezóna neustále rozšiřuje, obvykle začíná již na přelomu února a března a končí v listopadu. V našich zeměpisných podmínkách tak lze pylovou sezónu rozdělit do tří hlavních období – jarní, letní, podzimní.

Preventivní opatření

Základem léčby je, aby se pacienti, u kterých byla diagnostikována sezónní alergická rýma, vyvarovali kontaktu s pyly. Alergik by měl pravidelně sledovat hlášení o průběhu pylové sezony.  Přestože krásné počasí přímo vybízí k trávení času mimo místnosti, pokuste se přes den omezit pobyt venku. Největší koncentrace pylů ve vzduchu bývá mezi 10 a 16 hodinou. Nejvhodnější dobou pro vycházky je časné ráno nebo doba při nebo těsně po dešti, kdy je koncentrace pylů v ovzduší nejmenší. Chcete-li jít někam k vodě, vyhledávejte písečné či kamenité břehy, vyhýbejte se travnatým plochám. Doma používejte čističku vzduchu a pořídit lze i proti-pylovou síť do oken, díky které se nebudete muset omezovat ve větrání.

Léčba příznaků

O vhodné léčbě se v každém případě poraďte se svým lékařem, existuje ale řada volně prodejných nosních sprejů a kapek, které vám pomohou nepříjemné příznaky zmírnit. Při výběru si dejte pozor na dobu užívání. U některých by podávání nemělo překročit dobu sedmi dní, po delším užívání totiž hrozí rozvinutí rýmy navozené léky. Dlouhodobě a bez vedlejších nežádoucích účinků lze užívat nosní spreje na bázi solného roztoku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Strašák jménem alergická rýma:

Strašák jménem alergická rýma
Strašák jménem alergická rýma
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles