Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stravovací návyky: Z toho vyrosteš

2. 09. 2015 | Diety
Základy stravovacích návyků se vytvářejí v dětství. Dítě neovlivňuje skladbu stravy ani velikost porcí na talíři, vše je v rukou rodičů. Obojí v něm zanechává stopy, ať už se pak v dospělém životě stravuje jakkoli. Pokud je obezita v rodině, často bývá jídlu věnována přehnaná pozornost – jídlo se stává středobodem zájmu rodiny.

Tam, kde jsou obézní rodiče a prarodiče, se dítě učí jíst nikoli z hladu, ale proto, že je jídlo dostupné. Navíc dítě často konzumuje porce větší, než by odpovídaly jeho věku. Obézní dítě nemusí vždy jíst více než dítě štíhlé. Problém pramení ze špatných stravovacích návyků, kdy obézní děti často vynechávají snídaně a více jedí v odpoledních a večerních hodinách.

Čím více pestrosti, tím nižší BMI

Body Mass Index (index tělesné hmoty či hmotnosti) je hodnota vypočtená podle následujícího vzorce: tělesná hmotnost v kilogramech vydělená výškou v metrech na druhou. Normální hmotnost by se měla pohybovat na škále hodnot BMI indexu mezi 18,5 a 25. Lidé, kteří mají index BMI nižší než 18,5, trpí podvýživou nebo k ní mají velké sklony, hodnoty přesahující 25 signalizují nadváhu a hodnoty nad 30 ukazují na stav obezity.
 
Stravovací návyky: Z toho vyrostešZávěry nedávné studie  ukazují, že čím širší je spektrum konzumované stravy, tím nižší je index tělesné hmotnosti. Proto je velmi důležité, především u dětí, dbát na pestrou stravu a podporovat u dítěte chuť a zvědavost zkoušet nové potraviny a pokrmy.

Studie sledovala 501 žen (ne-vegetariánek) s průměrným věkem 27 let a průměrným BMI 25,96. Účastnice odpovídaly na dotaz, kolik potravin ne zcela běžných v americké stravě (například seitan – rostlinná bílkovina získaná ze pšenice, polenta, sójové klíčky, hovězí jazyk) už vyzkoušely. Byly tázány na spokojenost s váhou, byly zkoumány jejich psychologické charakteristiky a životní styl.

Ukázalo se, že ty, které se nebojí novinek nebo je vyhledávají, měly nižší BMI. Mnohem pravděpodobněji vaří doma, jsou fyzicky aktivnější a více dbají na zdravotní aspekty jídla, které jedí. Tato studie je jedna z prvních, která zkoumá vlastnost zvanou neofilie, tendenci zkoušet nové a netradiční potraviny (opakem je neofobie - strach zkusit sníst cokoli nového, neznámého).
Je ale možné, že pro praxi bude podpora dobrodružnosti v jídle představovat nástroj jdoucí úplně jiným směrem než klasické programy snižování nadváhy založené na restrikci.
 
Spoléhat na to, že dítě z obezity vyroste, je naivní
. U dítěte, stejně jako u dospělého, je dobré odhalit příčinu nadváhy a na problematickou část životosprávy se pak zaměřit. A samozřejmě podporovat v dítěti vztah k jakékoliv formě zdravého pohybu.

První kroky k odhalení příčin dětské obezity:

Jí dítě sladkosti po každém jídle?
Je zvyklé na sladkosti za odměnu?
Pije slazené nápoje?
Nechce jíst zeleninu?
Jí jen přílohy a odmítá maso a ryby, které jsou důležitým zdrojem bílkovin?
Vynechává snídaně a hlad dohání během odpoledne a večera?
Jaké stravovací návyky dítě přebírá a napodobuje po svých rodičích?

Autorka: MUDr. Václava Kunová
Zdroj: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles