Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Suvenýry z cest

25. 12. 2014 | Vaše příběhy
Také si vozíte suvenýry z cest? Nebo vám je vozí příbuzní a kamarádi?

Jezdili jsme s rodiči každé prázdniny po celém tehdejším Československu a pokaždé jsme si dovezli nějakou tu vzpomínku na naše putování. Z Krkonoš samozřejmě Krakonoše, z Jeseníků fosforeskující botičky, ze Šumavy umělecky ztvárněné rozcestníky a ukazatele, z Karlových Varů zaručeně pravou zkamenělou růži, z Domažlic keramiku, z Kremnice dukáty. Maminka sice časem nějaké suvenýry likvidovala, ale on se vždycky našel někdo, kdo přivezl další lapač prachu.

S otevřením hranice se možnosti ještě zvětšily. Do mé už samostatné domácnosti přibývaly gondoly z Benátek, dřeváčky z Amsterodamu, mini Eiffelovka z Paříže i double decker z Londýna. Příbuzní a známí cestovali a cestovali a suvenýry se hromadily a hromadily. Do vitriny se nastěhovala keramická ještěrka z Barcelony, kachel z Portugalska i korbel z Německa. 
Dcera si zase z cest přivážela plyšáky - medvídka v oblečku Sherlocka Holmese z Londýna, vydru z Rakouska a dokonce malou Lochnessku ze Skotska.

suvenýr z cestJenže panelákový byt není nafukovací, a tak jsem jednoho dne řekla dost!
 Poslední kapkou byl dárek od bratra a jeho ženy z Vietnamu. Když se totiž ptali naší babičky, co mi  mají přivézt, poradila jim, že by se mi určitě líbil malý papírový lampionek na balkon.
Brácha to nepojal jako nápad, ale jako úkol. Papírové lampionky však zrovna nějak nebyly ve Vietnamu k sehnání, a tak přitáhnul asi metrový rudý látkový lampion. Kdybych toto monstrum opatřila světélkem a dala na balkon, nebylo by pochyb, jakou živnost v našem bytě provozujeme. Lampionek jsem věnovala babičce na chatu a mezi příbuznými a kamarády rozhlásila, že jestli trvají na tom, že nás budou dál obdarovávat, tak jen tím, co se dá sníst, vypít, případně jinak spotřebovat.

Všichni si to vzali k srdci, začala jsem dostávat skvělé dárky - kdoulový džem, bílý tuňák, portské víno, turrón (tradiční nugát ze Španělska), ovčí sýry, pálenku z Rumunska, všelijaké koření, klobásky chorizo, jablíčka v Calvadosu, fíková marmeláda. Samé skvělé a užitečné dárečky. Jen se suvenýrem od bratra z Guatemaly jsem si nevěděla rady. Dodržel sice podmínku, že dárek bude k pití, ale měl by někdo z vás chuť na panáka, když na vás kouká z láhve hlava kobry?

Naposledy se vrátila z cest dcera. Byla s partou kamarádů na cestách po jižní Francii. Před návratem domů nabádala své kamarády, že musejí obstarat dárečky domů. Pamětliva mých slov, vydala se parta koupit sýry. Byli zrovna v oblasti, kde je velká specialita - sýr s červenou plísní, a jelikož ochotný obchodník jim dal množstevní slevu, koupili sýr všichni.  Až v mikrobusu, kterým cestovali, pochopili, že to nebyla zrovna ta nejlepší volba, sýr nepředstavitelně „voněl“. Ještě štěstí, že bylo léto, mohli mít otevřená okna a dýchat. Ale zrovna na noc, kdy přejížděli hory, se pořádně ochladilo, a tak na sebe navlíkli všechno oblečení, co měli s sebou. Nemohli riskovat, že se řidič udusí. Styděli se dokonce zaparkovat na odpočívadle, a tak snídali někde mimo civilizaci. Doufali, že hranice překročí bez nějaké kontroly, celníci by si třeba mohli myslet, že mají v autě mrtvolu.

Jakmile dorazila dcera domů, všechno oblečení včetně spacáku a krosny naházela do pračky. Náš sýr jsme okamžitě snědli, sýry určené babičkám jsme zabalili do pěti igelitek a nacpali do lednice. Jedna z babiček s námi málem nemluvila, protože si od nás vezla sýr, který byl podle ní nedostatečně zabalen a v metru si od ní lidi odsedávali.

Ve vitrině se mi už žádné suvenýry nehromadí. Pár jich mám schovaných jako milou vzpomínku. V knihovně mám na čestném místě jen dva, oba z Jižní Ameriky. Jedním z nich je nerost pocházející z nějaké sopky a připomíná Madonu s děťátkem. Druhý je malá nenápadná krabička z jakési kůry. Smála jsem se, co je to za hloupost, jsou v ní kousky dřívek omotané barevnými bavlnkami. Přivezl mi ji brácha a vysvětlil, že to koupil od         6-7letých dětí, které je vyrábějí, prodávají a pomáhají tak rodičům vydělávat na skromné živobytí. Přestala jsem se smát a pochopila, proč jich koupil tolik a obdaroval jimi všechny známé a kamarády. Tento suvenýr je opravdu velmi cenný.

A co vy, přátelé, máte doma suvenýry z cest?

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Suvenýry z cest:

Suvenýry z cest
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Super článek! Báječně jsem se pobavila. I já vezla z cest sýr, ale z Holandska a uzený, krásně voňavýSmajlík

My také kupujeme magnetky, někdy hrníčky, ale já hlavně kupuji pohledy, které si pak lepím do deníku. A za poslední tři roky kupujeme turistické vizitky, které se lepí přímo do turistického deníku a je to moc hezké a zabírá to málo místa Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi poučný článok, tak už viem, že syry nekupovať!!!Smajlík

Samozrejme tiež sme z dovoleniek a výletov vozili rôzne darčeky nielen pre nás, ale aj pre rodinu.
No posledných cca 8 rokov už kupujeme len magnetky, ktoré potom lepíme na chladničku.
Práve nedávno som skonštatovala, že asi budeme musieť kúpiť väčšiu Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Marti, krásně napsaný článek.Dříve to opravdu tak bylo, že se z cest vozily suvenýry (suvenýr- fosforeskující botičky mám také, dřeváčky z Holandska - vozí manžel v autě).Teď když někdo někde jede, spíše opravdu doveze něco k snědku a je to tak lepší.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné, k zasmání i zamyšlení. Moc ráda čtu Tvé články, tak prosím, piš hodněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek - suvenýry také nekupujeme, je to jen další lapač prachu. Pokud se někam jede, tak jedině něco k snědku, nebo něco, co je praktické a nebude jen ležet, ale také používat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles