Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatý Antoníček

9. 05. 2017 | Česká republika

Jsou místa, která Vás nabíjí energií, která povznášejí Vaši duši navzdory všem fyzikálním zákonům. Místa, která milujete, kam se vracíte a čerpáte sílu pro dny příští. Několikrát do roka zajíždím na jedno takové místo – místo, které neodlučně patří k mému rodnému kraji - Ostrožsku. Na Svatý Antonínek nebo Antoníček. Poutní místo, které učarovalo i našemu nejvýznamnějšímu rodáku – malíři Jožovi Úprkovi. Jistě znáte jeho obrazy znázorňující poutě na svatém Antoníčku, s děvčicami a šohaji v pestrých slováckých krojích.

Kaple svatého Antonína je významná římskokatolická poutní kaple, zasvěcená svatému Antonínovi Paduánskému. Nachází se na kopci mezi obcemi Ostrožská Lhota a Blatnice pod sv. Antoníčkem na rozhraní původních okresů Uherské Hradiště a Hodonín.

Za vznikem poutní kaple stál kníže a majitel ostrožského panství Hartmann z Lichtenštejna, který 21. dubna 1662 požádal arcibiskupskou konzistoř v Olomouci o povolení ke stavbě kaple na tomto kopci, čímž doufal odvrátit nepřízeň počasí. Základní kámen kaple zasvěcené sv. Antonínu Paduánskému byl položen r. 1668 a stavba byla dokončena roku 1670.

Svatý AntoníčekPři rekonstrukci kaple 1748–49 byl nedaleko vrcholu kopce odkryt vodní pramen, jehož voda měla mít za následek zázračná uzdravení. Dodnes si lidé chodí pro tuto vodu, která prýští volně ku prospěchu všech.

V roce 1888 věnoval stavitel Slovák ze Strážnice kapli plastiku Večeře Páně, kterou si můžete prohlédnout na jedné z přiložených fotografií.

Obec Blatnice pak v 2. polovině 19. st. nechala vysázet jubilejní stromořadí na počest padesátiletého panování císaře Františka Josefa I. To stromořadí je tu dodnes, procházejí jím poutní procesí a je nádherné.

V roce 2008 byl společnou iniciativou římskokatolické farnosti Blatnice pod Svatým Antonínkem, Matice svatoantonínské a Mikroregionu Ostrožsko uveden do provozu nový polní oltář a další zázemí pro konání bohoslužeb po straně kaple.

Svatý Antoníček je místem, kde si lidé říkají své „ano“, kde lidé prosí o zachování zdraví pro své nejbližší a kam míří pro požehnání třeba i budoucí králové Jízd králů, které se konají v okolních obcích, zejména v Kunovicích, Hluku a Vlčnově.

Každý rok pravidelně v den svátku sv. Antonína, vždy 13. června, se konají na Svatém Antoníčku poutě, nejdříve místní pouť a následující neděli pak hlavní pouť. Dále pak dva týdny na to druhá hlavní pouť okolo svátku sv. Petra a Pavla. O poslední neděli v srpnu ještě tzv. děkovná pouť.

Obyvatelé okolních vsí chodí na pouti tradičně pěšky a mnozí ve slavnostních slováckých krojích.

K místu patří také křížová cesta s 12 zastaveními a vinohrady táhnoucí se až k vinařské obci Blatnici. Daří se zde především bílým odrůdám.

Fotky jsem pořídila při své návštěvě Antoníčka letos o 1. máji.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Svatý Antoníček:

Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
Svatý Antoníček
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek i fotky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také tam občas vyrážíme...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
počteníčko i obrázkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles