Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů

27. 10. 2023 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Lupénka, známá též jako psoriáza, 
je chronické neinfekční autoimunitní zánětlivé onemocnění kůže, kterým trpí na světě přibližně 125 milionů lidí. V České republice jsou to 2-3% obyvatel. Ačkoliv příčiny nemoci nejsou zcela jasné, faktory jako jsou genetické predispozice, infekce, stres, nevhodný životní styl či hormonální vlivy mohou ovlivnit vývoj lupénky. Dokonce na její rozvoj mohou mít vliv i některé běžně užívané léky. Světový den lupénky každoročně připadá na 29. října a jeho cílem je zvýšení povědomí o této nemoci, odstranění stigmatizace a poskytnutí podpory nemocným na cestě k lepšímu životu.

Důležité je uvědomit si, že lupénka není pouhým onemocněním kůže. U středně těžké a těžké psoriázy může dojít k tvorbě mnoha zánětlivých látek, což ovlivňuje i jiné orgány. Až 30 % lidí trpících lupénkou trpí na postižení kloubů, což se odborně označuje jako psoriatická artritida. Ta se většinou vyskytuje v drobných kloubech rukou a páteře.

léčba lupénky











Lupénka je také často spojována s nemocemi jako Bechtěrevova choroba, kolitida, hypertenze či deprese. „U pacientů s lupénkou je též zvýšené riziko rozvoje cukrovky, cévních mozkových příhod, infarktu myokardu a ischemické choroby dolních končetin,“ uvádí MUDr. Ján Lidaj, odborný garant a bývalý dlouholetý primář Lázní Smrdáky. Už „jen“ to je důvodem, proč je podstatné toto onemocnění nebrat na lehkou váhu a soustředit se na zdravý životní styl a péči o své zdraví.

Lázně SmrdákyNemoc může propuknout v jakémkoliv věku, nejčastěji ale u mladých lidí mezi 15 a 25 lety.  Roli hraje genetická predispozice, spouštěcích faktorů však může být celá řada. Psoriázu, bohužel nedokážeme dostat vždy pod kontrolu, dá se ale vyhýbat věcem, které její průběh zhoršují. Mezi takové faktory patří kouření, alkohol, nadmírný stres, nezdravé stravovací návyky či nedostatek spánku a pohybu. „Důležitá je včasná diagnostika a správná léčba, která je potřeba sestavit individuálně na míru každého pacienta. Lupénka je nemoc, která je náročná i na psychiku pacientů,“ doplňuje MUDr. Lidaj. Šupinatá ložiska lupénky u nich mohou vyvolávat pocit stigmatizace a sociálního vyloučení, mohou však přerůst v psychické problémy. Nemoc dokáže ovlivnit sebevědomí jedince, ale i jeho pracovní uplatnění nebo rodinný život.

Léčba lupénky zahrnuje důkladnou hydrataci pokožky, vhodnou kosmetiku (vyhnutí se vonným složkám a chemikáliím), ovládnutí touhy škrábat se, zdravý životní styl, koupele, případně biologickou léčbu nebo kortikosteroidy při těžším či akutním průběhu. Velmi účinně se projevuje balneoterapie. Nejúčinnější je ve slovenských lázních Smrdáky, které se nachází kousek od českých hranic u nás nejsou příliš známé. Přezdívá se jim „Mrtvé moře Evropy“. Pyšní se totiž prameny s mimořádně bohatou minerální vodou s nejvyšší koncentrací sirovodíku na světě a léčivým sirným bahnem. Oba přírodní zdroje mají protizánětlivý a hojivý efekt. Zlepšují prokrvení kůže, její pružnost, snižují pocit svědění a bolesti až o neuvěřitelných 40%. Pozitivně ovlivňují imunitu a látkovou výměnu. „Tyto přírodní zdroje jsou v kombinaci s dalšími prvky léčby, jakými jsou i různé druhy fototerapie atd., velmi efektivní. Klienti odjíždí s výrazným zklidněním pokožky - doslova v ‚nové kůži‘ a období bez remise trvá po léčebném pobytu v průměru třičtvrtě roku,“ říká lékařka Lázní Smrdáky Natália Urminská s tím, že pro nejlepší výsledky je dobré absolvovat čtyřtýdenní pobyt a opakovat jej jednou ročně.

Lázně Smrdáky
















Společnost Ensana, která ve Smrdácích lázně a lázeňské hotely provozuje, však nabízí i velmi vyhledávané intenzivní desetidenní pobyty s následnou ambulantní péčí, které mají výborný léčebný efekt. Smrdáky se zaměřují na léčbu dospělých i dětí. Ty se zde mohou léčit již od tří let v doprovodu rodiče a od šesti let pak i bez doprovodu. Je tu pro ně připravena škola, družina a 24-hodinový dozor.

Na závěr je důležité zmínit, že lupénka se s odpovídající léčbou a péčí dá dostat pod kontrolu a lidé trpící touto nemocí mohou vést celkem plnohodnotný život. Je však důležité proaktivně spolupracovat s odborníky a dodržovat zdravou životosprávu, správnou léčbu včetně té časové náročnější lázeňské. Ta lze čerpat na poukaz, který hradí pojišťovny. A to i ve slovenských Smrdácích.  



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů:

Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
Světový den lupénky pomáhá na cestě k lepšímu životu pacientů
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !