8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemná Šembera

3. 04. 2012 | Česká republika
Šembera je říčka, patřící do povodí Labe, pramení poblíž Vyžlovky v nadmořské výšce 415 m a její tok měří 23 km. Na své cestě do Českého Brodu napájela v minulosti 9 rybníků, dva existují dodnes.

Tento vlastivědný úvod je důležitý, protože při pohledu na balvanité řečiště si připadáme spíše jako v Jizerských horách či na Šumavě a přitom jsme na Kolínsku.

Výchozím místem pro výlet do údolí divoké a tajemné Šembery může být obec Doubravčice (jezdí sem i autobusy PID), zdatnější turisté mohou přijít po červené značce z Českého Brodu. My jsme zaparkovali u kostela sv. Martina, necelý kilometr severozápadně od obce Kozojedy. Kostelík stojí osamocen, obklopen malým hřbitovem. Založen byl patrně ještě před rokem 1200 - románské prvky jsou dosud patrné v absidě. Později byl goticky a barokně přestavován. Jeho věž s dřevěným podsebitím a šindelovou střechou je dominantou širokého okolí.

Tajemná ŠemberaOd kostela sejdeme po zelené turistické značce k mostku a soutoku Šembery a Kozojedského potoka, odkud se dále vydáme po červené značce. Ve 20. letech minulého století zde vznikla jedna z nejstarších trampských osad. Spojené osady údolí Kozojedského (zkráceně SOUK), existují dodnes.

U rozcestí Na Zámkách se do Šembery vlévá potok Lázný a je zde možnost vystoupat po žluté značce na Šember. My se ale stále držíme červené značky, která vede lesem podél říčky Šembery, abychom se neochudili o krásné scenérie koryta i úbočí rokle s obrovskými kameny. A že je na co se dívat. Voda se valí přes mohutné balvany,  stezka pokračuje po vrstevnici skalnatým úbočím. V závěru se údolí rozšíří,  tady překročíme říčku po dřevěné lávce. Cesta nás posléze vyvede z lesa na palouk s rozcestím, kde červenou značku opustíme. Pozvolna stoupáme podle zelené značky, která společně se žlutou pokračuje hřebenem až k odbočce na Šember.

Tento dnes zalesněný ostroh byl osídlen od pradávna - uvádí se mladší doba bronzová (tj. 1300 př. n. l.). Když stojíme  uprostřed velkého Doubravčického hradiště, zvaného též Staré nebo Pusté Zámky, i naše laické oko vidí v lese výrazné valy a příkopy, průběžně budované v době keltské (halštatské) až raně středověké  (v 6.-8. století se tu usadili Slované). V polovině 14. století zde pak byl založen hrad Šember, který však nepřečkal husitské války.

Tajemná ŠemberaMísto je zajímavé nejen proto, že rozsáhlý archeologický výzkum přinesl mnohé poznatky. Váže se k němu i řada  pověstí o ukrytých pokladech a tajných chodbách, potměšilý mužíček láká kolemjdoucí na pytel zlaťáků, bloudí zde smutná černě oděná paní a na skalnatém ostrohu prý po nocích sedává čert a hraje na dudy...

Vrátíme se na cestu a zelená značka nás bezpečně dovede ke kostelíku sv. Martina.

Uvedená trasa má zhruba 7 km. Úsek divokým romantickým údolím je vhodný pouze pro pěší turisty, což bohužel není některými bezohlednými cyklisty-bikery respektováno.

Výlet si můžete rozšířit do blízkého okolí, kde lze pátrat v lesích po drobných terénních pozůstatcích zaniklé vsi Dolánky, hraničním kameni, jubilejním kameni či se ve směru na Český Brod podívat na tvrz v Tuchorazi.

I když nepotkáte lesní žínky a nenajdete pytel zlaťáků, hezký den strávený uprostřed krásné přírody vám bude zaručenou odměnou.

Doporučená mapa: KČT 37 - Okolí Prahy - východ


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tajemná Šembera:

Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
Tajemná Šembera
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
IKE opět jste napsala moc pěkný článek.Děkuji za info o místě,kde to ještě neznáme.Milé.
Obrázek uživatelky
profil
a ešte krajšie fotky krásnej prírody určite lákajú na turistiku.
Obrázek uživatelky
profil
Hezké místo.......Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
procházky lesem podél vody, kde je klid Smajlík. Hezky napsané a pěkné fotky - jako vždy SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles