Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tetanus: Očkováním proti nemoci

8. 11. 2020 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Infekční onemocnění tetanus způsobuje bakterie Clostridium tetani. Ta běžně žije ve střevech hospodářských zvířat a při hnojení jejich trusem se dostává i do půdy. Zanesením bakterie do otevřené rány vzniká infekce doprovázená křečemi – dnes se však díky očkování povedlo snížit množství případů na minimum.


Příznaky tetanu a jeho léčba


Po aktivaci spory bakterie v otevřené ráně
se do 30 dní objevují první příznaky tetanu.
Toxin produkovaný bakterií Clostridium tetani napadá nervovou soustavu. Nemoc se může projevit jako lokalizovaná či generalizovaná forma.

    • Lokalizovaný tetanus způsobuje křeče a stažení svalů jen na určité tělní oblasti.
    • Generalizovaná forma nemoci znemožňuje nejprve pohyb svalů v obličeji a na krku, postupně však křeče zachvátí celé tělo. To se často prohýbá do podoby luku.

Tetanus lze úspěšně léčit, avšak k lékaři se musí pacient dostat co nejdříve. Léčba spočívá v odstranění infikované tkáně, vyčištění rány a zaléčení infekce imunoglobulinem a antibiotiky. Dále jsou podávány léky proti bolesti a křečím. Úplné uzdravení trvá poměrně dlouho a smrtnost dosahuje 50 %.
očkování dětí proti tetanu

Foto: CDC, Unsplash

Povinné očkování proti tetanu zachraňuje životy téměř 70 let


Od roku 1952 se zavedlo plošné povinné očkování proti tetanu u dětí, v polovině sedmdesátých let pak došlo i na dospělé. Počet umírajících na tetanus se snížil na necelých 7 % oproti neočkované populaci. Dnes se v ČR tetanus objeví jen u pár pacientů za několik let, v rozvojových zemích jde však o závažné a smrtící onemocnění. Ročně na něj zemře zhruba 1 milion lidí. Proto nezapomínejte na pravidelné přeočkování. První vakcína vás totiž neochrání po celý život.

Očkování proti tetanu je v ČR povinné a hradí jej stát. První vakcínu dostávají děti už v 1. roce života, následně se provádí přeočkování kolem 5. a 10. roku. Poté je nutné si očkování hlídat samostatně, dospělí by měli přeočkování podstoupit každých 10–15 let. Pokud si nejste jisti, kdy jste naposledy dostali „tetanovku“, hladinu protilátek zjistí pracovníci laboratoře z krve. Vyšetření si můžete vyžádat od svého lékaře nebo jej nechat provést za přímou úhradu (stojí cca 400–500 Kč).



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
**Děkuji za připomenutí v pondělí se hned objednám u lékařky.
Obrázek uživatelky
profil
Vcera jsem byla na preockovani, cca po 16 letech, dalsi ma byt za 10 let.Nastesti zadna reeakce, ani bolest ,ani teplota.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles