Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užijte si sjíždění řeky bez rizik

25. 08. 2016 | Praktické rady
Vodáctví má na našem území letitou tradici, neboť již v polovině 19. století se lodě začaly používat i jako sportovní a rekreační plavidla. Mnozí z nás si bez sjíždění řeky nedovedou pravé léto vůbec představit. Celoročně oblíbenou a nejnavštěvovanější řekou je Vltava, vodáky ale můžeme vidět také na divoké Sázavě, klidné Lužnici či na čtvrté nejdelší řece v ČR - Ohři. Jak se ale na sjíždění řeky připravit, abychom si z něj odnesli jen příjemné zážitky?

Základem pro jakýkoli sport je dobré vybavení, a proto i při splouvání řeky nesmíme zapomínat na základní bezpečnostní pomůcky. Malé vodáky je vhodné vybavit plovací vestou. Vesta může plnohodnotně plnit svou funkci pouze tehdy, pokud její parametry odpovídají postavě dítěte a je dobře upevněná na těle (rozepnutá vesta při kolizi lodě dítěti nepomůže – ztratí ji). Pro děti neplavce je vhodná vesta s popruhem mezi nohy a masivním límcem, který brání vypadnutí dítěte z vesty.

sjíždění řekyOd rizika uhození se o kameny či nízko rostlé větve Vás ochrání speciální přilba. Zkušení vodáci doporučují i boty do vody jako ochranu před ostrými kameny. Každý vodák by zároveň měl být vybaven píšťalkou, aby na sebe v případě nehody mohl upozornit. Loď by dále měla být vybavena tzv. „házečkou.“ Házečka neboli „házecí pytlík“ je plovoucí lano z polypropylenu v pytlíku z tkaniny s kouskem pěny. Jedná se o záchrannou pomůcku, kterou lze využít v případě záchrany tonoucího. Řadu rodin doprovází jejich čtyřnohý miláčci, které také vybavíme vestou s uchem na hřbetě.  

Každé léto zaznamenáme v médiích několik případů utonutí na jezu. Obecně lze těžko definovat, jaký jez je nebezpečný, protože každý jez svým způsobem představuje rizikovou situaci. Před najetím na jez si zastavte a obhlédněte si jez ze břehu. Chvíli pozorujte ostatní vodáky - jak na jez najíždí, jak se loď chová. Pokud si nejste jisti, není žádnou ostudou loď přenést. Pokud jedete na vodu s dětmi, měli byste se domluvit, jak budete postupovat v případě kolize lodi.

Na závěr vodácké desatero:


1. Zajisti si vhodné vybavení a oblečení: Vesty, helmy, boty do vody či kotníčkové šněrovací boty s pevnou patou a špičkou. Oblečení by mělo být funkční, nenasákavé.

2. Nejezdi pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

3. Vybav loď bezpečnostními pomůckami: tzv. házečkou (házecí pytlík), lékárničkou, mobilem ve vodotěsném obalu a píšťalkou.

4. Před vyplutím si zjisti dostatek informací o řece, jejích nebezpečných místech a aktuálním stavu vody.

5. Pokud nejsi zručný vodák, jezdi vždy s někým zkušeným.

6. Nejezdi za zvýšeného stavu vody v řece, protože obtížnost řeky může být náhle až o dva stupně vyšší.

7. Před projetím jezem si toto místo prohlédni ze břehu, a pokud máš pochybnosti, loď přenes.

8. Pokud budeš muset zachraňovat tonoucího, vždy nejprve mysli na svou bezpečnost (Preferuj záchranu ze břehu – za pomoci házecího pytlíku, podkovy či improvizovaného předmětu na provaze). V případě potřeby volej záchranáře na linku 150 případně 112.

9. Při jízdě ve skupině si urči první a poslední loď, kdy nikdo nesmí zůstat za poslední lodí.

10. Pokud si rodič a jedeš na vodu s dětmi, připrav si krizový scénář pro převrhnutí lodi. Je potřeba zachovat klid, dítě by nemělo poznat vážnost situace, panika vše jen zhorší. Pokud musíš s dítětem plavat, přitiskni si jej na záda na svoji hruď a nechej se unášet proudem napřed. Plovoucí dítě chytni za rameno, nikoli za krk, nohu či ruku.

Zdroj: FN MOTOL


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !