Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Večerníček - Vánoční koledy

21. 12. 2010 | Televizní tipy

Večerníček

Vánoční koledy

Vánoce jsou magické svátky. V tu dobu se lidé většinou vracejí k tradicím, jsou ochotni zamýšlet se nad smyslem a významem křesťanství, nad jeho základními hodnotami, se kterými je, bohužel, náš současný svět poněkud v rozporu. Dětem i dospělým divákům chceme připomenout, že vánoční koledy vždy patřily a dodnes patří k našemu kulturnímu dědictví a že stále dotvářejí neopakovatelnou atmosféru Vánoc.

Osa příběhů je jednoduchá, tvůrci kladou důraz na text a zpěvnost koled z části známých, ale také méně obvyklých, aby zdůraznily hudebnost české, moravské i slovenské, vánoční lidové poezie. Několik venkovských muzikantů z konce minulého století chodí se svými dětmi od chalupy k chalupě, aby zazpívali lidem i sobě pro radost a za pěkné zpívání dostali také něco na přilepšenou k živobytí. Malá Andulka si podle svatého obrázku kapličky v poli, kterou koledníci míjejí, představuje narození Ježíška v Betlémě. Muzikanti navštíví různé řemeslníky, lidi šťastné i osamocené a všem přinášejí osobitou náladu vánočních svátků.

Cyklus vánočních koled je loutkový, doplněný animovanou kresbou. Scenáristkou, výtvarnicí a zároveň i režisérkou je Šárka Váchová. Za svoji výtvarnou činnost získala mnohá ocenění. Jmenujme alespoň 2. cenu za animovaný film Paní Bída v Chicagu a ve Zlíně v letech 1983 a 1984.

Hudbu k Vánočním koledám zkomponoval hudební skladatel Jiří Kolafa. Diváci Večerníčku znají jeho hudbu například ze seriálů Říkání o víle Amálce, Dášeňka, a O Kubovi a Stázině.

Animátorem cyklu je zkušený Oldřich Bělský. Kombinovaný cyklus Vánočních koled pro Českou televizi vyrobilo studio ANIMA a.s.

Vysílání: 21.12., 18.45 hod., ČT1

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na vecernicek se nekdy koukame a na tenhle urcite budeme koukat
Obrázek uživatelky
profil
poslechnu hezké koledy v předvánočním čas.
Obrázek uživatelky
profil
na večerníček už se u nás nekouká, tenhle si ujít nenechám. Už se moc těším.
Obrázek uživatelky
profil
Příhodný večerníček pro adventní a vánoční čas. Už na ty loutky je krásné
pokoukání. Troška krásy nikdy neuškodí...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles