Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vítání jara na zámku v Horní Libchavě

22. 03. 2012 | Kultura
Občanské sdružení zámek Horní Libchava srdečně zve na první letošní akci na zámku, VÍTÁNÍ JARA, které se koná v sobotu 24. března 2012. Pro naše předky byl rituál vynášení zimy a vítání jara významnou událostí, kterou prožívalo celé společenství. Příchod jara si jistě zaslouží oslavy a řádné přivítání. Rádi bychom v Horní Libchavě obnovili tuto tradici. Připojíte se k nám?

Přivítejme jaro roku 2012 společně!


Program VÍTÁNÍ JARA

Jarmak, hry pro děti i dospělé, projížďky na koni, Ethnoshop  a autorská výstava "Austrálie" probíhají celý den
 9:00  - otevření areálu
tvůrčí dílny – pečení perníčků, zdobení kraslic, výroba Morany, vyrobte si svou vlastní pomlázku
12:30  - Poezie malých talentů (vystoupení MŠ a ZŠ v Horní Libchavě)
13:00  - Gabriela Vránová ve svém salónu poezie
16:00  - Vynášení "Morany", průvod
(Sraz před vstupem do zámku)
17:00  - Tanečnice a čarodějka Luna ISIS předvede svou show
18:00  - DRUM DRUM
Vstup: 50 Kč, děti zdarma

Zámek Horní LibchavaPřipravili jsme pro vás zajímavý program, vhodný pro všechny věkové kategorie, zvláště pro rodiny s dětmi. Areál zámku otevřeme v 9 hodin. Dopoledne budou probíhat tvořivé dílny, spojené s přivítáním jara a přípravou na Velikonoce. Budete si moci uplést pomlázku, namalovat kraslice nebo upéci perníčky. Dopoledne budeme také společně zdobit Moranu.
V areálu zámku si budete moci prohlédnout výstavu „Svět očima Oldřicha Kiliána“, současného majitele zámku, který cestoval a navštěvoval domorodce a indiány i v těch nejzapadlejších koutech naší planety. Nově pro vás připravujeme také výstavu „Austrálie“ od stejného autora.

Odpoledne už bude patřit poezii, tanci a zpěvu. Od 14 hodin budeme mít tu čest uvítat paní Gabrielu Vránovou s jejím vystoupením SALÓN POEZIE.
Gabriela Vránová je známá česká herečka a spisovatelka. Celý život se věnuje také recitaci, a tak se bez nadsázky dá nazvat královnou české poezie.

zámek Horní LibchavaHlavním programem naší akce pak bude vynášení Morany (smrti) a vítání jara. Vynášení smrti a vítání jara je západoslovanský zvyk pocházející z předkřesťanské éry.  Jeho ústředním prvkem je slaměná figura oblečená v ženských šatech, známá pod četnými jmény jako například Morana,  Morena, Marzana, Mařena, Smrt, Smrtka nebo Smrtholka. Moranu většinou vynášely dívky a mladí lidé, Morana bývala ustrojena do bílého a okrášlena náhrdelníky a ozdobami z vyfouknutých vaječných skořápek a prázdných šnečích ulit, tedy symboly smrti a zmaru. Figurína Morany představuje smrt, nemoci, bídu a všechno, co lidem škodí. Děvčata smrtku vynesla za vesnici, kde byla spálena (oheň je stejně jako voda očistný živel) nebo častěji byla vhozena do potoka nebo řeky, která ji odnesla z vesnice jako symbol překonání zimy. „Smrt a neštěstí jsou pryč, voda je vzala... I my bychom rádi vhodili Moranu do potoka. Součástí vynášení smrti bylo také přinášení nového léta, ozdobeného stromu podobného máji, nazývaného líto, letečko nebo májíček. Vytváří se ze zeleného stromu či ratolesti zdobeného obarvenými vajíčky, stužkami, řetízky, papírovými holubičkami a dalšími ozdobami především v červené a zelené barvě.

Večer už bude patřit koncertu skupině DRUM DRUM v Ogoh Ogoh clubu. Hudební skupina Drum Drum se věnuje prožitkovému, tranzovnímu bubnování.

Zdroj, foto: zámek Horní Libchava

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !