Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte co to je Ergoterapie?

17. 05. 2011 | Nemoci
Ergoterapie aneb léčba prací, vývoj z části rehabilitace. Týká se všech, kteří měli nějaký úraz či mají problémy s pohybovým aparátem. Máte dlouhodobé problémy s držením těla, bolí vás něco? Uspěchaná doba tomu chce, že vezmete prášek, a bolest je pryč. Málokdo si, uvědomuje, že dlouhodobý efekt to nemá. Spolupráce s erogterapeutem, který se vám bude plně věnovat tak jako se děje v Revmatologickém ústavu, Praha je nenahraditelný.

V Revmatologickém ústavu Praha se můžete setkat především s ergoterapií cílenou, která je pro pacienty s revmatickým onemocněním nezbytná. „Důvodů, proč je toto léčení důležité je mnoho“ říká prof. Pavelka, ředitel RU. „Jelikož dochází u pacientů ke vzniku různých deformit rukou, které vedou k obtížím v uchopování různých předmětů, snižuje se svalové síly horních končetin. S tím je omezena hybnost kloubů.“ uzavírá prof. Pavelka. ergoterapiePostupně dochází ke snížení funkce celé horní končetiny.

Cílem ergoterapeuta je funkci horní končetiny zase navrátit k normálu nebo alespoň zlepšit. Při své práci s pacienty ergoterapeut používá různé techniky a metody (např. cvičení s terapeutickou hmotou). Primárním zájmem ergoterapie je umožnit jedinci provádět činnosti nebo zaměstnávání, které považuje za užitečné nebo smysluplné, které přispívají ke zlepšení jeho celkového zdravotního stavu a kvality života a které jsou nezbytné pro jeho zapojení do společnosti. Uváděný léčebný proces je vedle fyzioterapie a fyzikální léčby neméně důležitou součástí léčebné rehabilitace v Revmatologickém ústavu. Pacienti v rámci ergoterapie nejen, že zlepšují svůj funkční potenciál pro zvládání běžných denních činností, ale i pracovních a zájmových činností. „Jsme rádi, že pacienti si k nám, chodí dobíjet své baterky“ uvádí erogerapeutka Jana Nováková z Revmatologického ústavu v Praze, a dodává, „ je to především hodně důležité pro klienta, který má revmatické onemocnění. Nejedná se pouze o staré lidi, jak by se většina mohla domnívat.“, uzavírá erogoterapeutka z RU.

Revmatické onemocnění skrývá mnoho velice rozdílných a někdy i závažných diagnóz. Často postihují nejen klouby, ale také svaly, vazy a vnitřní orgány. Postihnout mohou každého z vás, o tom se přesvědčují dennodenně v Revmatologickém ústavu v Praze, kde se setkávají s dětmi, adolescenty, pacienty středního věku nebo se seniory. Bez rozdílu věku, pohlaví - všichni více či méně trpí bolestí, často jsou velmi unavení, mají oteklé a  nemocí zdeformované klouby. Ne zřídka musí klienti RU k pohybu používat berle, hole, někdy i mechanický či elektrický vozík. Pravidelné kontroly, rehabilitace či erogterpaueti to je tým specialistů, kteří se vás snaží naučit správně cvičit a pracují společně s vámi na tom, aby bolesti pominuli.

Ergoterpaii dělíme na:

1. kondiční – má odpoutat pacienta od nemoci, vyplnit mu volný čas. Užívá se u pacientů, kteří nemají fyzické postižení. Např. v domovech důchodců. Využívají se činnosti jako kreslení, hraní stolních her, poslech hudby, ruční práce, práce s keramickou hlínou, proutím, apod.

2. cílená - je to činnost, která má udržet zdravé a obnovit postižené funkce (zvýšit sílu svalů, hybnost ruky, zlepšit přesnost pohybů, apod.). U pacientů, kteří mají postižení trvalé, nacvičujeme např. užívání protéz a jiných pomůcek, které nahrazují postižené funkce nebo např. přeučujeme praváka na leváka, aby se mohl podepsat, apod. Jsou to činnosti speciálně napasované na každého pacienta. Využívají se ruční práce, stavění komínu z kostek, různé hry na zlepšení paměti, nácvik řeči, psaní, počítání, apod.

3. soběstačnost
– nacvičujeme činnosti běžné pro každodenní život, jako je osobní hygiena, oblékání, sebesycení, nakupování, apod.

Ergoterapie se provádí:

1. skupinově - přivezeme nebo přivedeme si několik pacientů do ergoterapeutické místnosti a zde s nimi pracujeme

2. individuálně - pracujeme s jedním pacientem (lidé, kteří potřebují na práci klid nebo ti, které nemůžeme dopravit na ergoterapeutickou místnost)

Zdroj: Revmatologický ústav

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
lečba praci...naucili me tam zaklady drhaní
Obrázek uživatelky
profil
mnohdy na některé rehabilitaci ergoterapeut chybí...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles