Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, proč se vlastně potíme?

16. 07. 2012 | Krása
Naše tělo je důmyslný systém, ve kterém má všechno nějaký smysl. I pocení. Jenže právě to nám někdy dokáže pěkně znepříjemnit život. Abychom mohli s nepřítelem zvaným zapáchající propocené tričko bojovat, musíme pochopit, co se to vlastně v našem těle děje.

Kde se bere pot?

Lidské tělo funguje jako dokonalá klimatizační jednotka. Jakmile se začne zvyšovat jeho teplota, hned dá pokyn potním žlázám a ty začnou chladit, tedy vylučovat pot. Příroda byla ovšem ještě důmyslnější a nadělila nám hned dva druhy potních žláz: ekrinní a apokrinní. Ekrinní žlázy fungují od narození, máme je po celém těle, ale v největší koncentraci na dlaních, chodidlech a na čele. Produkují pot, jehož hlavní složkou je voda, ale najdete v něm i sůl, hořčík nebo draslík. Tento pot vzniká zvláště při tělesné námaze, je bezbarvý a bez zápachu. Ten absolutně nevábný odér začne vydávat až poté, co projde rozkladem kožní bakteriální florou.

proč se potímeNaproti tomu apokrinní, neboli pachové žlázy, se tvoří až v období puberty a dokážou nám pěkně zavařit. V dobrém i ve zlém. Najdeme je v podpaží, v okolí prsních bradavek a v oblasti genitálií. V emočně vypjatých situacích, jakými jsou třeba hněv, strach, stres a sexuální touha, začnou vylučovat sekret bohatý na lipidy. A ten pak způsobí, že si voníme nebo naopak nevoníme. Však se vám určitě také stalo, že kolem vás prošel nějaký muž a vámi  jako by projel blesk. Takový výbuch emocí dokáže vyvolat právě apokrinní pot.

Kdy se potíme?

Nejčastějšími spouštěči ekrinního potu jsou horko, tělesná námaha, ostrá jídla, nadváha a nemoci. Že se zpotíme při sportu, je zcela zřejmé, ale člověk zvyklý sportovat, se začne potit mnohem později než třeba člověk s nadváhou, kterému jako spouštěč stačí i výstup do schodů. Běžný Středoevropan se prý začíná potit při teplotách nad 28° C. Je-li k horku ještě vlhko, je zle, tělo aktivuje alarm, zahájí chlazení a pot z nás teče zcela nezadržitelně. Stejnou reakci v našem těle vyvolá třeba horečka nebo ukrutně pálivé jídlo.
Apokrinní pot vyvolají zcela spolehlivě emoce a hormonální změny, jakými jsou třeba puberta, těhotenství nebo menopauza. Zatímco hormonální změny jsou pouze dočasné, emoce nám dávají zabrat neustále. Tělo začne vydávat aromaticky silnější pach než při pocení z tepla, na oblečení se objevují  tmavé fleky a my znervózníme, začneme se stydět, cítit se trapně. Kolotoč emocí se roztáčí a to nám v boji s potem příliš nepomáhá.

Je pochopitelné, že se nebudeme stydět za zpocené tělo v sauně, posilovně nebo na tenisovém kurtu. Že takový nápor potu přípravky proti pocení úplně neudrží, není až takový problém, protože si dáme sprchu a jsme zase jako noví. Jenže nás potkávají bohužel i takové situace, kdy sprcha není možná a naše tělo reaguje jak naschvál naprosto nevhodně. Stačí trochu pozlobit nervy a trapas je na světě. Mokrý koláč na blůzce v podpaží, když potřebujeme před klienty prezentovat zakázku rozhodující o naší budoucnosti... Nebo když v horkém dni běháme po městě a zařizujeme "milion" pochůzek. Čurky potu deroucí se z podpažní jamky, zrovna když potkáme pana Božského... Takových situací je spousta a nevyhýbají se vůbec nikomu.

My si ale příště řekneme, jak na pocení vyzrát, v našem článku:
Dejte potu za uši. Víme jak.

Zdroj: Protipotu.cz

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
potím se furt teď v těch vedrech, uf .... i když jdu ze sprchy ..... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hnusné, ale k životu nezbytné
Obrázek uživatelky
profil
Pocení je skutečně hnusné.
Obrázek uživatelky
profil
to pocení je opravdu hnusný.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles