Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Voděradské bučiny

5. 09. 2013 | Česká republika
Voděradské bučiny jsou rozsáhlým lesním komplexem ležícím zhruba 30 km na východ od Prahy. Hustá síť cest a stezek poskytuje řadu možností k procházkám v každé roční době. Je-li v zimě dostatek sněhu, stává se les oblíbeným cílem běžkařů z blízkého okolí i z metropole.

Mně se při vyslovení názvu Voděradské bučiny vybaví na prvním místě jejich podzimní tvář - stříbřitě šedé štíhlé kmeny mohutných buků vztahující své větve k obloze a pod nimi zlatavý koberec spadaného listí - dokonalá kulisa třeba k Erbenovu Zlatému kolovratu. Teprve pak si je představím v jiskřivě mrazivém zimním dni, s modrým nebem a sněhovou pokrývkou, bělostnou až oči bolí. Ale krásně je zde i z jara, kdy lepivé pupeny otvírají svou náruč a nesměle vystrkují na svět zelenkavé poskládané lístečky, aby je rozepjaly, jak lodník plachtu, vstříc jarnímu vánku a slunečním paprskům. Vnímavý poutník ocení mechem obrůstající žulové skalky, studánky i balvanité koryto potoka, kterým si voda razí cestu. 
Voděradské bučiny jsou od roku 1955 národní přírodní rezervací. Na rozloze 682 ha ovšem nalezneme pouze buky, jsou zde smrky, místy je přimíšen dub letní, habr obecný, ojediněle osika, lípa a bříza. Při procházkách nám více informací o zdejší fauně i floře poskytnou tabule některé ze zdejších naučných stezek. Nemusíme je procházet celé, výlet lze rozdělit na několik částí a trasu různě kombinovat. Stezka Po stopách kameníků je věnována těžbě a zpracování kamene ve oblasti mezi Stuhařovem, Mukařovem a Žernovkou. Název poslední jmenované obce je odvozen ze slova „žernov“, neboli mlýnský kámen; ty se zde zhotovovaly již ve 13. století. Že byla tvrdá nejen místní žula, ale i život kameníků, není pochyb.

Voděradské bučinyZ lomu Kaménka, který nalezneme u modré turistické značky vedoucí z Louňovic do Jevan, pochází jeden ze základních kamenů Národního divadla.
Severní hranici rezervace tvoří soustava rybníků na Jevanském potoce. Na celém povodí tohoto potoka je jich celkem deset: Požár, Louňovický, Pařez, Vyžlovský, Nohavička, Ján, Švýcar, Jevanský, Pilský a Šáchovec. Byly vybudovány v 16.-17. století především kvůli chovu ryb. V současné době slouží též k rekreaci a sportu.
Vhodným výchozím místem pro výlet do Voděradských bučin jsou jednak obce na jejich hranici, ale zaparkovat můžete i uprostřed lesa, pod sv.Josefem na silnici Struhařov - Jevany. Jde o jedinou silnici, která rezervaci protíná a parkoviště pod sv. Josefem naleznete na souřadnicích 49°57'21.132"N, 14°46'49.646"E.

Výlet do Voděradských bučin doporučuji spojit se zastávkou u nové rozhledny Skalka na severním okraji obce Vyžlovka. Je vidět z hlavní silnice vedoucí z Kutné Hory do Prahy a odbočka k ní je označena. Celková výška rozhledny je 25 metrů a  za dobré viditelnosti je možné vidět například Milešovku, Bukovou Horu, Vlhošť, oba Bezdězy, Ralsko, Ještěd i Sněžku. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Voděradské bučiny:

Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
Voděradské bučiny
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima vycházka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hned se podívám, kde to přesně je. Asi by se mi tam líbilo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles