Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše, co jste chtěli vědět o rybím oleji, ale báli jste se ho ochutnat

30. 03. 2017 | Péče o tělo
Zdraví je v dnešním světe k nezaplacení. Žijeme v uspěchané době, a to se odráží na našem životním stylu. Stále hledáme způsoby, jak své zdraví zlepšovat a upevňovat. Existuje nepřeberné množství potravinových doplňků, které dodají tělu látky nedostatečně zastoupené v našem jídelníčku. Letitá tradice a prokazatelné účinky na lidské zdraví mají třeba dříve nepopulární rybí oleje.

Věděli jste, že ve Skandinávii je rybí olej součástí každodenního ranního rituálu, a to i u dětí? Třeba v Norsku si na podporu imunity dávají lžičku rybího oleje z tresčích jater. Kolem rybího oleje existuje v české kotlině několik mýtů.

Mýtus č. 1: Rybí olej nechutná dobře a je cítit rybinou

Už dávno ne. To se tvrdilo za dob našich babiček a maminek, dnešní rybí oleje už chutnají zcela jinak. Na trhu jsou k dostání i s příchutěmi. Například citron dokáže rybí chuť velmi dobře utlumit.

omega 3 rybí olejMýtus č. 2: Rybí olej zas není takový zázrak

Naopak. Rybí olej je hodně zdravý. Obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, které si naše tělo neumí samo vytvořit, a proto mu musí být dodávány ve stravě. Odborné studie potvrzují, že rybí olej, a v něm obsažené látky (omega-3: DHA a EPA), mají prokazatelně dobrý vliv na činnost srdce, mozku a zraku. V některém rybím oleji, například v rybím oleji z tresčích jater, jsou obsaženy také důležité vitamíny A, D a E, které přispívají ke správné funkci imunitního systému (A, D), udržení normálního stavu zraku (A), kostí a zubů (D) a ochraně buněk před oxidativním stresem (E).

Mýtus č. 3: Všechny rybí oleje jsou jeden jako druhý

Rybí oleje se samozřejmě vyrábějí z ryb. Produkt vyráběný z tresčích jater však navíc obsahuje důležitý vitamín D. Ten naše tělo potřebuje obzvlášť v zimním období, kdy sluníčko nehřeje a chřipka má zelenou. U rybích olejů si dávejte pozor, aby obsahovaly dostatečné množství těch správných omega-3 mastných kyselin v denní dávce. Například ve Skandinávii se doporučuje konzumace 1 g omega-3 denně.  Zaměřte se na 2 druhy omega-3: EPA a DHA, ty pečují o vaše srdce, mozek a zrak.

Mýtus č. 4: Rybí olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy, ani jejich děti

Ani tento mýtus se nezakládá na pravdě. Rybí olej obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Konkrétně DHA tvoří nervovou tkáň a je nezbytná pro rozvoj mozku dítěte. Během těhotenství, kdy dochází k vývoji a intenzivnímu růstu nervové tkáně, je dostatek DHA nezbytný. Příjem omega-3 mastné kyseliny DHA přispívá u novorozenců k vývoji oční sítnice, což má vliv na to, jak ostře miminka vidí svět okolo sebe. Rybí olej je vhodný tedy pro maminky i jejich děti, které jej mohou užívat v podstatě kdykoliv od šesti měsíců věku.

Mýtus č. 5: Rybí olej způsobuje střevní potíže

Nikoliv. Důkazem jsou miliony zkonzumovaných lahviček s rybím olejem po celém světe. Pokud stále nevěříte, tak si dejte rybí olej raději večer po jídle a něčím malým ho zajezte a zapijte. Pokud jste odpůrce jakéhokoliv náznaku rybí chuti, tak raději zkuste rybí olej v kapslích. Ty však vzhledem ke složitějšímu procesu zpracování mohou mít nižší obsah prospěšných látek, čili věnujte pozornost jejich složení.

Mýtus č. 6: Rybí olej je přežitek, jedl se jen za války

Jedl se nejen za války, ale mnohem dříve. Naši předci věděli, co je pro ně dobré. První zmínky o jeho užívání se objevují v 16. století v Anglii a první vědecké zprávy, že rybí olej by mohl být zdraví prospěšný jsou ze 17. století. My dnes navíc máme spousty výzkumů a studií, které dokazují blahodárný účinek látek obsažených v rybím oleji na naše zdraví.

Mýtus č. 7: Pachuť rybího oleje cítím ještě  půl dne

Nebojte, nic cítit nebudete. Copak cítíte lososa půl dne po tom, co ho sníte? Rybí olej v tekuté formě je pro náš žaludek lehce stravitelný a pokud vyberete variantu s příchutí, žádná rybinu nezacítíte při konzumaci ani po ní. 


Nezapomínejte na své zdraví a dobrou chuť

Zdroj, foto: Möller’s


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !