Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyražte na výlet za českými a moravskými studánkami a vyhrajte

25. 07. 2017 | Česká republika
Ještě v minulém století bylo na našem území evidováno okolo 10 tisíc studánek. V průběhu překotných změn 20. století mnohé z nich postupně zpustly či přímo zanikly a jejich počet se snížil na méně než polovinu.

Tento negativní trend se nyní daří brzdit a některé studánky se postupně obnovují, nejnověji v rámci projektu Živé studánky, ve kterém lidé v 6 krajích hlasují o to, která studánka bude zrenovována. Zajímavým tipem na výlet tak může být návštěva některé z „kandidátek“ na obnovu. Pokud si u některé uděláte selfíčko a pošlete jej do soutěže, můžete vyhrát i pobyt v Adršpašsko teplických skalách, takže o další výlet bude postaráno.

Na webových stránkách www.zivestudanky.cz probíhá hlasování až do konce července 2017, takže máte stále šanci si zde vybrat a naplánovat výlet do jednoho z šesti krajů Čech a Moravy, kde byly ve spolupráci s odborníky z Českého svazu ochránců přírody vytipovány vhodné studánky s leckdy zajímavými osudy.  Některá z nich mají i zajímavá jména, jako např. Rozárka, studánka Pod Dračím kamenem, Drobečkova studánka nebo třeba studánka V díře.

Bučnický pramenKrálovéhradecký kraj

Bučnický pramen


Bučnický pramen leží v Teplicích nad Metují, v okrese Náchod. Nachází se na jižním okraji obce Bučnice na půl cesty z Teplic nad Metují do Dolního Adršpachu. Slouží jako zdroj pitné vody pro chataře v okolí i jako zastávka pro turisty. Kolem vede cesta pro pěší a cyklotrasa.
Potřeboval by rekonstrukci, aby byla jeho voda lépe přístupná.

Liberecký kraj

Studánka


Studánka v Zeleném dole je jediný pramen v Klokočských skalách, který se nachází přímo u cesty a pokračuje jako potok ve skalách. Leží v blízkosti křižovatky žluté turistické trasy vedoucí k jeskyni Postojna v okrese Semily. Podle vyprávění pamětníků studánku vybudovali v 18. století lidé, kteří tudy chodívali pracovat pod Hrubou skálu na panská pole. Studánka je vyskládaná do obdélníkového tvaru z tesaných pískovcových štuk. Stříška prý bývala z plochého pískovce, který prasknul kolem roku 1937. Do roku 1992 vytékala voda vrchem do potůčku. Po sesuvu svahu kousek nad studánkou pramen trochu zeslábl, ale voda je v ní dodnes.
Těleso studánky potřebuje citlivou opravu a unaveným výletníkům, kteří zde často prochází i mimo turistickou sezonu, by se hodila lavička.

Jihomoravský kraj

Studánka Pod Novým hradem


Studánka Pod Novým hradem v katastru obce Olomoučany na Blanensku sloužila jako zdroj pitné vody pro dnes již zaniklou hájovnu. Jako velká část pramenů u hájoven je její voda mimořádně kvalitní a optimálně mineralizovaná. Kolem se vine jedna z nejfrekventovanějších cest severně od Brna mezi Adamovem a Blanskem. Svou současnou podobu získala studánka ve 30. letech minulého století a její umístění pod stále více navštěvovaným Novým hradem ji dělá neobyčejně atraktivní. V zimě se zde zastavují lyžaři, v turistické sezoně je místo v obležení turistů a cyklistů. Studánka by potřebovala obnovit přítok od nedaleké skruže na okraji lesa.

Karlovarský kraj

Barochova studánka


Z Barochovy studánky v katastru obce Prameny na Chebsku teče kyselka. Tedy minerální voda s vyšším obsahem oxidu uhličitého. Barochova kyselka se nachází asi šedesát metrů proti proudu Pramenského potoka od lávky. K samotnému prameni vede vyšlapaná pěšinka. Původní přírodní vývěr upravili v polovině 80. let minulého století pracovníci Správy CHKO Slavkovský les František Baroch a Jindřich Horáček, podle kterých byla studánka uváděna jako Baroch-Horáčkova.
Pramen by potřeboval vhodnější moderní úpravu. Na místě by se hodila stříška, která zakryje vývěr před deštěm a nečistotami. Poutníci by ocenili lavičku.

Zlínský kraj

Drobečkova studánka


Drobečkova studánka leží v okrese Kroměříž, na půli cesty mezi Klapinovem a Šarmankou. Je umístěna ve svahu přímo u zelené turistické značky. Kryta je velkými kameny, na kterých nalezneme kovovou destičku s jejím jménem, letopočtem a křížkem. Zdá se tedy, že je zde souvislost s něčí smrtí a studánka je tím pádem „památeční“.
Studánku je nutno vyčistit, prohloubit a zastřešit, aby se zamezilo padání listí. Dále je třeba vytvořit odtok pomocí korýtka nebo nerez trubky. I zde by mohla být jednoduchá lavička.


Hlavní město Praha & Středočeský kraj

Studánka Rozárka


Rozárka je studánka ve skále na břehu řeky Berounky na kraji obce Zbečno u Křivoklátu v okrese Rakovník. Kolem se vine červená turistická trasa. Ke křišťálové vodě vede romantické schodiště, jehož historii lze dohledat až do roku 1909. Potomci tvůrce současné podoby studánky pobývají ve Zbečně dodnes.
Rozárka potřebuje vyspravit přístupovou cestu, opravit popraskanou skálu v bezprostředním okolí a vyčistit a upravit výtok.


Zdroj, foto: Živé studánky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chtělo by to nějaké foto Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles