Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vývoj sluchu u dětí

20. 04. 2012 | Vývoj
Tlukot srdce, práci střev, tok krve, matčin hlas… to vše slyší děťátko při svém pobytu v děloze. Uvádí se, že sluch se začíná rozvíjet asi v 5. měsíci prenatálního vývoje. Maminky by tedy měly na svého budoucího potomka hodně mluvit, zpívat mu, pouštět příjemnou hudbu. V některých publikacích je zmínka o tom, že třeba Mozartovy skladby se velice kladně podílejí na rozvoji intelektu.

A jak je to s vývojem sluchu po narození? Jak již bylo uvedeno, sluch se rozvíjí již v prenatálním vývoji a vzhledem k tomu je to u novorozence nejvíce rozvinutý smysl.

První dny po porodu je jeho zrak ještě velice nerozvinutý a je to proto právě sluch, kterým miminko komunikuje se svým okolím. Matčin hlas zná již z dělohy, takže jej často právě on dokáže uklidnit. Zda dítě slyší, se zjistí už v porodnici také tím, že je u dítěte provedena zkouška sluchu. Po příchodu domů z porodnice (ale klidně i v porodnici) by se mělo dítěti vše, co děláme, komentovat (pravda, smyslu vašich slov nebude zatím – a ještě pár dalších měsíců – rozumět, ale jednak se cítí příjemněji a jednak se může dívat na vaše rty a tak se postupně učí správně artikulovat).

Měli bychom tedy mluvit pomalu, zřetelně, bez zbytečných zdrobnělin či šišlání. Můžeme chvílemi na dítě i šeptat, ať musí ouška trošku „napínat“. Také můžeme miminku zpívat jednoduché popěvky, pouštět příjemnou muziku. Pozor! Novorozenci prý mají ještě rozvinutější zvuk než dospělí, takže jsou hákliví třeba na vysoké tóny, které my vnímáme úplně jinak než právě narozený človíček.

Ve třetím měsíci nastává změna. Zatímco dříve by dítě mělo spát i při hlasitějších zvucích, od třetího měsíce jej začíná ze spánku hluk probouzet (samozřejmě každé dítě je jiné, takže možná právě to vaše i třeba při houkání sanitky klidně chrní dále). V tomto období si dále dítě začíná uvědomovat příčinu a následek, takže když mu dáte nad postýlku třeba hrazdičku, do které může bouchat a hračky na ní budou vydávat zvuk, dítě brzy pochopí, že když do hrazdičky udeří, uslyší zvuk. A mezi oblíbené popěvky těchto dětí patří třeba Holka modrooká nebo Mámo, táto, v komoře je myš. Je to zřejmě proto,  že se v těchto písních vyskytují často samohlásky A a O, které mají tyto děti rády.
    
Čtyřměsíční dítě se začíná za zvukem otáčet. Můžeme u dítěte provést takovou malou zkoušku zvuku, když na něj budeme asi z dvou metrů volat jeho jméno. A o čtyři měsíce později je rozvoj sluchu ukončen - s tím pak souvisí rozvoj řeči – pokud jste tedy na dítě často mluvili, povídali si s ním, zpívali mu, má ty nejlepší předpoklady ke správnému rozvoji řeči. A pro zajímavost: děti, kterým se hodně zpívá, často začínají prý nejdříve jakoby zpívat a teprve poté mluvit.

Habaďúra - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !