Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Význam mastných kyselin omega3 a omega6

15. 09. 2009 | Diety
O prospěšnosti konzumace omega-3 mastných kyselin bylo ve srovnání s mastnými kyselinami omega-6 publikováno v odborném tisku mnohem více prací. Co jsou tedy mastné kyseliny a proč je důležitý jejich příjem potravin ve správném poměru?

Omega-3 a omega-6 v organismu


Obě tyto mastné kyseliny omega-3 a omega-6 tvoří důležitou složku buněčných membrán a jsou prekurzory mnoha dalších sloučenin v organismu, např. těch, které se podílejí na regulaci tlaku krve a na projevech zánětlivých procesů. Omega-3 mastné kyseliny mají ochranný účinek proti onemocnění srdce a různým zánětům.

V poslední době vzrůstá zájem o poznání úlohy omega-3 mastných kyselin při prevenci cukrovky a některých typů rakoviny.

Lidské tělo je schopné si vytvořit všechny mastné kyseliny, které potřebuje s vyjímkou dvou - linolenové kyseliny (LA), což je omega-6 mastná kyselina a Význam mastných kyselin omega3 a omega6alfa-linolová kyselina (ALA) - omega-3 mastná kyselina. Tyto mastné kyseliny musí organismus získat z potravy, proto jsou označovány jako „esenciální mastné kyseliny“.

Obě tyto mastné kyseliny jsou nutné k zajištění růstu, mohou být však užity i k syntéze dalších mastných kyselin (např. arachidonová kyselina (AA) je tvořena z LA). Vzhledem k tomu, že konverze na omega-3 mastné kyseliny ikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA) je omezena, doporučuje se do stravy zařadit i zdroje těchto mastných kyselin. ALA a i LA se nacházejí v rostlinných olejích. Ačkoliv hladina LA je obvykle mnohem vyšší než ALA, olej řepkový a olej z vlašských ořechů patří mezi velmi dobré zdroje ALA: EPA a DHA se nacházejí v tučných rybách (např. losos, makrela, sleď). AA lze získat ze živočišných zdrojů - masa a žloutků.

Poměr omega-3/omega-6


Metabolismus LA a ALA v lidském těle je řízen enzymem s D6-desaturasou, což je patrně důležité pro zajištění zdraví, neboť příliš vysoký příjem LA by snižoval množství.

D6-desaturasy využitelné pro metabolismus ALA, což může zvyšovat riziko výskytu onemocnění srdce. Tento názor byl podporován zjištěnými údaji, které dokazují, že v průběhu posledních 150 let se zvýšil příjem omega-6 a snížil příjem omega-3 mastných kyselin v přímé souvislosti s nárůstem nemocí srdce. Tak byl vyvinut návrh „ideálního“ poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Význam mastných kyselin omega3 a omega6Přes to, že tento poměr je spojován se sníženým nebezpečím výskytu chorob srdce, dosud nebyl přesně identifikován a někteří odborníci nyní uvádějí, že je méně důležitý. Proto bude vhodnější zaměřit se na absolutní hodnoty hladiny příjmu. Výzkumná zpráva z této problematiky uvádí, že prosté zvýšení množství ALA, APA a DHA ve stravě ovlivní žádoucí zvýšení hladiny těchto mastných kyselin v tělesných tkáních a že snižování příjmu LA a AA není nutné.

Používaná metoda dále nerozlišuje mezi stravou s adekvátním množstvím omega-6 a omega-3 nebo se stravou s nedostatkem obou těchto mastných kyselin.

Příjem


Doporučený příjem omega-3 je v jednotlivých zemích různý od 0,5 do 2 % přijaté energie: doporučený příjem ALA se pohybuje mezi 0,6 až 1,2 % energie, nebo 1 – 2 g denně. Studie příjmu různých typů tuku prokázala, že aktuální příjem ALA se pohybuje od 0,6 g/den (Francie a Řecko) do 2,5 g/den (Island) u mužů a od 0,5 g/den (Francie) do 2,1 g/den (Dánsko), u žen (4). Ve většině případech jsou tyto příjmy velmi nízké a zvýšení spotřeby potravin s vyšším obsahem omega-3 by bylo ve všech případech žádoucí a prospěšné. Bylo by možno toho dosáhnout například konzumací tučných ryb jedenkrát až dvakrát týdně a příležitostnou náhradou slunečnicového oleje olejem řepkovým.

Struktura omega-3 a omega--6 mastných kyselin


Přibližně 90 % tuků v potravě je ve formě triglyceridů tvořených mastnými kyselinami a glycerolem. Mastné kyseliny sestávají z řetězce atomů uhlíku s methylovou skupinou na jednom konci a kyselinovou skupinou na konci druhém. Každý uhlíkový atom v řetězci váže na sebe určitý počet atomů vodíku – přesný počet vodíkových atomů záleží na tom, zda se jedná o tuk nasycený nebo nenasycený. Nasycené mastné kyseliny obsahují maximálně možný počet vodíkových atomů, zatím co nenasycené mastné kyseliny postrádají některé vodíkové atomy, neboť jsou nahrazeny dvojnými vazbami mezi uhlíkovými atomy.

Jestliže v jedné molekule je jedna dvojná vazba, je tuk označován jako „mononenasycený“ v případě dvou a více dvojných vazeb pak „polynenasycený“. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 tvoří v obou případech polynenasycené tuky, rozdíl je v poloze prvé dvojné vazby. V omega-3 mastných kyselinách je prvá dvojná vazba na 3. atomu uhlíku, zatímco v omega-6 je na 6. atomu uhlíku, počítáno od methylového konce (označovaného jako omega).

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sú ozaj veľmi užitočné
Obrázek uživatelky
profil
nie všetko mastné je aj škodlivé
Obrázek uživatelky
profil
kdo si tohle všechno vymyslel, margaríny nejsou zdravé ať si píší co chtějí - najděte si na Seznamu - jak se dělá margarín - a už nikdy si ho na chleba nenamažete ...bléééé nalepuje se to na žaludeční stěny a hnije to tam, ani mléko zdravé moc není, nejlepší je lžíce šlehačky denně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles