8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínka na vinohrady

19. 01. 2012 | Vaše příběhy
Moc ráda jezdívám za mou kamarádkou na jižní Moravu, přesněji do městečka Velké Pavlovice, které má něco málo přes tři tisíce obyvatel. První písemné zmínky o Velkých Pavlovicích pochází z roku 1252 a víno a meruňky k tomuto městu již po staletí neodmyslitelně patří.

Také je zde něco přes dva roky postavena nová rozhledna Slunečná s vyhlídkovou plošinou ve výšce 15 m a krásným výhledem na vinohrady a krajinu. K vyhlídkové plošině  vede 75 schodů. Celková výška rozhledny je pak 18,6 m. Je postavena z modřínového dřeva a oceli. Kamarádka s rodinou má v okolí mj. tři krásně udržované vinohrady a také i meruňkový sad a tak je stále o práci i o zábavu postaráno.

Několikrát jsem se sama účastnila jarního okopávání ve vinohradu, ale nejvíce se mně osobně líbí samotný sběr hroznů a vše kolem něj. Je to prostě krása - vidět a cítit vůni hroznů a poté i hroznové šťávy a pozorovat i ostatní místní obyvatele a celý ten shon kolem. Vyloženě si to vždy užívám a myslím, že oni také. Dělají to s láskou a vlastně je to takové ,,zlaté dědictví,,. Někteří lidé vezou po sběru hrozno nebo jeho přebytky do místních výkupen, jiní jej prodají na další zpracování známým a nejčastěji si je většina, kdo se vinařství věnuje snad veze domů do sklípků, vylisovat a do kádí či sudů, alespoň z těch, které osobně znám.

Pak po další práci s hrozny a všem potřebném se čeká na ochutnávku burčáku atd., ale tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá, to opravdu není. Za každou sklenicí vína je ukryta spousta práce jak přírody, tak i vinařů od čistění a např. i síření sudů až po konečný produkt. Odměnou je pak v zimě posezení ve sklípku nebo u krbu a ochutnávka vín. Já se vždy při každém takovém ,,koštu,, alespoň na chvíli virtuálně přenesu na sluncem zalité vinohrady.

Zkoušíme porovnat nový ročník vína s těmi předešlými, jak je krásně čiré, voňavé, plné, povídáme si o historii vína a vinařství a dnes již dostupné mechanizaci a povídání většinou nebere konce a vždy se protáhne až přes půlnoc. Pokaždé je to pro mne jako pro laika i po těch letech zážitek a stále se dozvídám spoustu nových a zajímavých informací. Pokud jste ještě atmosféru vinných sklípků nezažili a jste milovníky vína, určitě se do Velkých Pavlovic či okolí rozjeďte. Místní obyvatelé jsou tady velmi milí, přátelští a vstřícní.

Zvonko - čtenářka
ChytráŽena.cz
 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na tu rozhlednu Slunecnou si udelam v lete vylet.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ve sklípku jsem byla, když jsem byla na dovolené a to už je dobrých 25 let.
Jinak se od nás na Moravu těžko dostanu
Obrázek uživatelky
profil
Posezení ve sklípku znám. Ještě bych někdy chtěla zažít to vinobraní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles