Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Wroclaw

8. 01. 2019 | Evropa
Začátkem prosince jsem se s kamarádkou zúčastnila zájezdu na vánoční trhy ve Wroclawi. Slyšela jsem o tom městě vyprávět svou kolegyni, která na trzích Ve Wroclawi byla vloni, a ta nešetřila chválou. Nádherné historické město, příjemná atmosféra adventních trhů. Přiznám hned, že jsem chtěla spíš vidět to město než trhy samotné. Proto budu vyprávět o tom, co zajímavého může návštěvník uvidět ve městě.

Wroclaw je hlavní město Slezska a od 15. do 18. století dokonce patřilo k českému království, resp. k rakouské monarchii. Na architektuře je jasně vidět, že ve středověku patřilo do spolku hanzovních měst, a mnohé stavby, např. radnice nebo kostely, byly proto vystavěny ve stylu německé gotiky z červených pálených cihel.

Ve městě se mísí kultura několika národů, které vždy po určitou dobu ve městě převažovaly, aby válkami byly nahrazeny jinými – střídali se zde nebo žili vedle sebe Poláci s Němci, Židy a Ukrajinci. Město bylo z osmdesáti procent zničeno na konci druhé světové války. Němci se urputně bránili postupující Rudé armádě a vzdali se až 6. května 1945 v době, kdy už byl dobyt Berlín. Dnes po této tragédii není ve městě naštěstí ani stopy.

WroclawProhlídku města jsme zahájili na hlavním náměstí – Rynku. Tam už byly trhy v plném proudu, a kdo chtěl, mohl zůstat na trzích a ochutnat ze spousty pochoutek nebo nakoupit klasické vánoční drobnosti – perník, skleněné baňky a vánoční ozdoby, keramiku…

Uprostřed Rynku stojí gotická radnice, v německém stylu, s věží a věžičkami, arkýři, se složitou fasádou. Trochu ji zastiňovala obrovská vánoční pyramida stojící před ní a připomínající německou etapu historie města. Ze tří stran radnice byly stánky a trochu bránily obdivovat tu nádhernou budovu. Přes náměstí za radnicí jsme se dostali k dvěma menším domkům spojených branou, kterým říkají Jeníček a Mařenka. Když jsme prošli branou mezi Jeníčkem a Mařenkou, ocitli jsme se na prostranství před kostelem sv. Alžběty. Nádherná gotická katedrála a štíhlá věž nás zaujaly natolik, že kromě prohlídky interiéru jsme se rozhodli, že vyšlapeme 300 schodů nahoru na věž (vstupné 7 zlotých). Výstup to byl náročný, tři sta točitých schodů širokých nějakých padesát šedesát centimetrů, provoz v obou směrech, srdce bušilo určitě frekvencí nad 200, občas jsme si trošku odpočinuli při zastavení, když jsme pouštěli ty, co šli dolů. Fyzicky skoro vyřízení jsme nakonec vyšli na platformu nahoře na věži a byli jsme náležitě odměněni. Výhled na město byl fantastický, přímo pod námi Rynek s vánočními trhy a město se táhlo na všechny strany až k obzoru. Městem se vine řeka Odra a přes ni se klene spousta mostů. Ne nadarmo se říká Wroclawi město kostelů a mostů.

Naše procházka městem pokračovala kolem barokní budovy wroclawské univerzity a blízkého kláštera. A pak už jsme se dostali na nábřeží Odry s nádherným výhledem na Dómský ostrov.  Přes menší most jsme přešli na první ostrov s kostelem Nejsvětější Panny Marie a parkem jsme došli k dalšímu mostu - Mostu lásky. Zábradlí mostu bylo ověšeno snad desítkami tisíc zámků a zámečků lásky. Katedrální ulice nás dovedla až ke gotické katedrále sv. Jana Křtitele ze 13. století, nejvýznamnějšímu z wroclawských kostelů. Podle něj se nazývá i ostrov, na kterém dóm stojí - Tumský neboli Dómský ostrov. Ostrov je nejstarší částí města, které bylo založeno v roce 921 jako pevnost českého knížete Vratislava I. a od jehož jména se odvozuje i název města.

Potom jsme se pomalu vraceli zase do centra města. Zastavili jsme se na oběd v univerzitní menze a ochutnali všelijaké speciality polské kuchyně. Jedná se o samoobslužnou jídelnu, kde si můžete vybírat a třeba jen po lžících nabírat na velký talíř z obrovského množství dobrot. Cena se určuje podle váhy porce. Moderní menza se nachází hned naproti historické budovy univerzity a otevřena je i pro veřejnost.

Na trhy mezitím dorazily další stovky nebo tisíce návštěvníků a mezi stánky nebylo k hnutí. Odbočili jsme tedy do Olowské ulice s obchody, kavárnami a restauracemi a do odjezdu pak poseděli v příjemné cukrárně a utratili tam poslední zloté.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Wroclaw:

Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
Wroclaw
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, krásné fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé městoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles