Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor

13. 10. 2023 | Česká republika
Když se někdo stane slavným a bohatým, začne mnohým lidem vrtat v hlavě, zda za tím není nějaká nekalost. V minulosti se například věřilo, že taková osoba dosáhla proslulosti a úspěchu za pomoci pekelných sil neboli že uzavřela smlouvu s ďáblem.

Nejinak tomu bylo v případě Johana Josefa Antonína Eleazara Kittela. Tento známý a vyhledávaný léčitel žil v letech 1704-83 ve vesničce Šumburk (dnes Pěnčín-Krásná) v podhůří Jizerských hor.

Jako syn ranhojiče měl k tomuto oboru blízko. Vynikajících výsledků dosáhl díky talentu a znalosti léčivých rostlin, které se v jeho rodině předávaly z generace na generaci, i četbou odborné literatury.

Jako mnohem později Vincenc Priessnitz nebo Sebastian Kneipp i doktor Kittel používal také vodoléčbu. K jeho pacientům patřili vesničané z širokého okolí, ale i bohatí měšťané a šlechtici z Prahy, Vídně či Žitavy. Movitá klientela mu umožnila nejen léčit chudé, někdy i zcela zadarmo, ale i stavbu kostela, fary a školy.

za dokorem KittelemČlověk by čekal, že za pomoc lidem, péči a ochranu a - dnešními slovy řečeno - sponzorské dary, bude veleben jako anděl. Opak je pravdou. V pověstech je nazýván Faustem Jizerských hor, ďáblovým doktorem nebo černokněžníkem ze Šumburku. Jeho zásadní přispění ke stavbě svatostánku je pak považováno za úlitbu Bohu, aby jeho duše nebyla zatracena v plamenech pekelných. Za další pokus, jak se vyvázat ze smlouvy s ďáblem, je  uváděno i Kittelovo přání, aby se jeho syn Filip Jakub stal  šumburským farářem.

Určitě bylo mnoho vděčných pacientů, ale tajemným mýtům a legendám, ať už jim věříte nebo ne, se vždy lépe naslouchá. (A také drbům a pomluvám, dnes stejně jako před 300 lety.)
S trochou nadsázky můžeme popřemýšlet, jak asi vznikla legenda o doktorově létajícím plášti. Možná si jen někdy paní Kittelová před sousedy povzdychla, že je na početnou rodinu a celou domácnost sama, protože její muž často není doma a stále někde „lítá po pacientech“; k tomu jeho typický outfit - dlouhý plášť - a je na pověst zaděláno.
Dnes na podobné zkazky můžeme pohlížet spíše s pobaveným a chápavým úsměvem, ale pokud vás inspirují k návštěvě Kittelova domu, abyste se o dobrotivém lékaři dozvěděli více, jedině dobře. 
Obec Krásná (resp. Pěnčín-Krásná) leží zhruba na půli cesty mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem na jižním úpatí Černé Studnice. Prochází tudy modrá turistická značka, pokud přijedete autem, je malé parkoviště poblíž fary a kostela sv. Josefa. Můžete se zde osvěžit vodou ze studánky.

V podhorské oblasti mezi Jizerskými horami a Českým rájem lze vidět chalupy roubené a hrázděné konstrukce, někdy kvůli odlehčení na tzv. podstávkách. Obvykle nejde o žádné rozsáhlé usedlosti s hospodářskými budovami a špýchary, lidé se tu věnovali spíše řemeslu. Ve srovnání s těmito chaloupkami musel Kittelův dům budit velkou pozornost. Roubená stavba s mansardovou střechou, nazývaná „Burk“, má obdélníkový půdorys a je celá podsklepena. Dá se předpokládat, že inspirací mu byly panské domy, které se stavěly ve sklářských osadách. Dům užíval se svou početnou rodinou, měl zde pracovnu (ordinaci), místnosti pro přípravu léků, pokoje pro pacienty.  U domu byla zahrádka, kde pěstoval léčivé byliny.

Poslední roky života strávil Kittel se svou manželkou na faře, u svého syna Filipa. Dům přenechal nejstaršímu synovi Josefu Pavlu, rovněž lékaři. Pak se majitelé střídali a po druhé světové válce sloužil objekt jako bytový dům. Na konci sedmdesátých let se zvažovala rekonstrukce a využití pro podnikovou rekreaci. K tomu nedošlo a, podobně jako v mnoha jiných případech, následovala léta chátrání a soudních sporů. Budovu v havarijním stavu koupila v roce 2004 obec a po 15 letech rekonstrukce zde zpřístupnila muzeum.

Expozice seznamuje nejen s životem doktora Kittela, ale i historií oblasti a lidového léčitelství. Je příjemnou zastávkou pro každého, kdo preferuje poklidné putování Jizerskými horami bez adrenalinových zážitků a center s vysokou koncentrací turistů.
A třeba i inspirací a důvodem k zamyšlení. Nemusíme hned šmahem zatracovat nejmodernější technické vynálezy a stěhovat se na pustý ostrov, ale určitě je dobré v uspěchané konzumní době trochu přibrzdit, vrátit se ke svým kořenům a předkům, k osvědčeným a léta prověřeným receptům z přírody, k prostšímu životu.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor:

Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor
Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor
Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor
Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor
Za doktorem Kittelem do podhůří Jizerských hor
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za další pěkný článek a fotky Smajlík V Krásné jsem byla před hodně lety, ale poslední roky nějak tohle místo míjíme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ti dobří to neměli dříve lehké. Pokud sami nepotřebovali pomoc, tak jen odsuzovali.Ale to je i dnes.Takové léčitelé bychom moc potřebovali.
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles