Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaběhejte si v barvách podzimu

11. 10. 2023 | Fitness
Podzim má pro běžce nezaměnitelné kouzlo. Stačí se jen rozumně obléknout, obout, vybavit a můžete vyrazit.

Řada lidí má z běhu chladnějším počasí respekt. Bojí se chladu, kluzkého terénu, tmy. To vše lze však vcelku jednoduše řešit a v podstatě se není čeho bát.

Pokud jde o vaše obvyklé tréninky, nemusíte se v podstatě nijak zvlášť omezovat. Dávejte si pozor při chladnějších teplotách, a to hlavně s ohledem na dýchací cesty. Někteří běžci mají problémy při dýchání chladného vzduchu, ale lidské tělo je stavěné tak, že v rozumných teplotách se s tímto problémem vyrovná samo.

běhání na podzimVětším problémem může být prochladnutí v důsledku nedostatečného oblečení. Nebo naopak moc teplého oblečení. Ani jedno není dobře. Při běhu vám samozřejmě nesmí být zima, ale nesmíte se ani přehřívat. Ideální variantou je obléci se na hraně teplotního minima, tedy tak, kdy vám je v okamžiku, kdy vybíháte, téměř zima. Ta se totiž po pár minutách pohybu změní v příjemnou teplotu. Pokud to totiž s oblečením přeženete a bude vám horko už na začátku běhu, budete po pár sovkách metrů proklínat každou vrstvu oblečení, kterou máte s sebou navíc. Hranice teplotního minima může být ošemetná, takže pro případ, že ji netrefíte úplně přesně, není špatné si do kapsy přibalit třeba větrovku. Větru odolnou svrchní vrstvu není ostatně od věci přibalit do kapsy vždy. Vítr dokáže být na podzim opravdu nepříjemný a pocitová teplota s jeho rychlostí velmi rychle klesá.

Jinak platí obecná pravidla o oblékání. Vrstvení funkčních oblečení, které dokáže co nejvíce propustit pot. Od věci nejsou třeba zateplené elastické kalhoty, nebo teplejší funkční prádlo. A také nějaká ta nepromokavá vrstva. Na podzim může sprchnou nečekaně a vydatně.

Pokud se nechystáte na souvislý běh, ale na nějaké ty intervaly, úseky nebo jiný trénink s pauzami, vezměte s sebou klidně nějakou teplejší bundu a kalhoty a v pauzách se vždy přioblékněte.
Samozřejmostí by dále měla být čepice nebo alespoň čelenka. Většina tělesného tepla totiž odchází z těla nezakrytou hlavou. To samé platí o rukavicích. Rozehřívat doma omrzlé prsty není nic moc.

Běhat můžete bez problému většinu svých oblíbených tras. Hodit se vám budou teplejší ponožky a trailová obuv, to zejména v bahně a klouzavém listí. Pro delší běhání ve vlhku nejsou od věci běžecké boty s goretexovou membránou.

A pokud běháte třeba po práci, pořiďte si čelovku. Také reflexní prvky na oblečení se vám budou hodit, a to zejména pokud holdujete běhání po městě nebo silnicích.

Opravdu se není čeho bát. Když nakonec vyběhnete na svoji oblíbenou lesní trasu plnou barev padajícího list, zjistíte, že podzimní běhání má skutečně své kouzlo. A že jsou dny, kdy dokáže předčít i váš nejoblíbenější letní běžecký zážitek.


Zdroj, foto: Mizuno


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !