Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáme s chovem suchozemských želv

13. 05. 2014 | Zvířátka

Chcete sobě nebo svým dětem pořídit nějaké zvířátko a uvažujete konkrétně o želvičce? Nemáte s jejím chovem zkušenosti nebo vám nějaká informace o chovu ještě chybí k rozhodnutí? Možná se lépe zorientujete díky dnešnímu článku.

Pokud plánujete koupi želvičky pro vaše děti, každopádně byste jako rodiče měli na chov dohlížet. Chov želv dnes již podléhá mezinárodní úmluvě CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), proto při zakoupení želvy musí každý obdržet certifikát, který dokládá její původ.  Želvičku je nejlepší koupit přímo u chovatele, každý vám rád poradí a zodpoví vaše dotazy. Želvy jsou vhodné i pro alergiky a třeba najdou svůj nový domov právě u vás...

K nejčastěji chovaným a vůbec nejrozšířenějším a nejoblíbenějším suchozemským želvám u nás patří želva zelenavá. Je nejvhodnější právě pro začínajícího chovatele. Setkat se samozřejmě můžete i s jinými druhy, v domácích podmínkách lze chovat i želvu vroubenou, žlutohnědou a další. Ostatní druhy jsou ale většinou náročnější na chov, mají svá specifika a také dorůstají větších velikostí. Zaměříme se tedy na chovatelsky nenáročné želvy zelenavé, které jsou na trhu po celý rok a jsou dostupné i finančně (pořídíte je za cenu kolem 1500 Kč).

želvaVhodné chovné prostory pro želvu:

S ideálním způsobem přepravy želvy do vaší domácnosti poradí chovatel. Stejně jako s vhodným prostorem pro její chov, který je potřeba připravit dopředu.

Želva jako milovnice slunce potřebuje hlavně teplo, ideální je proto pořídit osvětlené terárium, popřípadě akvárium. Někteří chovatelé doporučují i plastový box. V každém případě zapomeňte na volný chov po bytě, je nevhodný z hlediska teploty i vlhkosti a rozhodně by se podepsal na vzrůstu i zdraví želvy. Při dobré péči vás želva přežije - dožívá se věku až sta let.

S velikostí terária vám chovatel také poradí, stejně tak s jeho vybavením, osvětlením, teplotou atd. Většinou se doporučuje vyložit dno silnější vrstvou písku a částečně i kameny nebo dřevem. Je vhodné pro želvu připravit v jejím obydlí i dostatečně velké a stabilní úkryty. Do rohu umístíme velkou mělkou misku s čerstvou vodou - želvy vodu potřebují nejen na pití, ale občas i na koupání.  Také stravu bychom měli podávat na stále stejné místo. Část terária by měla být vyhřívaná (přes den až na 40 °C), v části terária by měla želva mít možnost se ochladit při teplotě kolem 20 °C. Želva sama si určí, která teplota jí zrovna vyhovuje.

Želva si na nové prostředí zvyká delší dobu, dopřejte jí proto čas a nelekejte se, pokud se třeba na nějakou dobu zahrabe a vše ignoruje. Je potřeba jen hlídat teploty, které vám chovatel doporučí.

V létě (respektive podle počasí od května do října) je vhodný venkovní výběh na zahradě - pokud máte možnost. Želvě poskytne dostatek prostoru, nové podněty, čerstvou pastvu a sluníčko. Výběh je nutné zabezpečit proti přelezení i podhrabání a chránit pletivem (před ptáky nebo kočkami). Umístíme ho nejlépe zčásti pod keř, aby nechyběl také potřebný stín.

Jídelníček:

Želvy jsou převážně býložravé: je vhodné čínské zelí a další nenadýmavá zelenina nebo ovoce - kromě exotických druhů (časem uvidíme, kterým druhům želva dává přednost). Pozor ale na množství dusičnanů např. v květáku, kedlubnách, salátu atd. -  z hlediska dlouhodobé výživy není tato potrava nejvhodnější.  V sezóně jsou výborné plané rostliny jako listy i květy pampelišky, jitrocel, jetel a jiné. Vynecháváme šťavelany, protože odvápňují.  Želva potřebuje potravu bohatou na vápník a vlákninu. Nezdravé a často i nebezpečné jsou pro želvy různé zbytky kuchyňských jídel. Nejsou vhodné ani vejce, rohlíky, piškoty, maso... prostě to, co želva nemá v přírodě. Když už podáte něco nezdravého, tak opravdu jen výjimečně.

Želva a zimní spánek:

V přírodě želva zimu prospí a i v zajetí potřebuje 3 - 5 měsíců (přibližně od listopadu do března) zimní odpočinek. Se zazimováním opět poradí zkušený chovatel.

Co ještě dodat? Pokud se nyní rozhodnete koupit želvu, snažte se dodržovat veškeré podmínky pro její chov přesně podle rad chovatele. Jedině tak vás tento tvoreček nezklame a budete mít jistotu, že vás přežije. Hodně chovatelských úspěchů!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
od mých 8 let a měli jsme ji skoro 30 let...mamka za ni tehdy dala 20 korun
Obrázek uživatelky
profil
tak si uvědomte, kolika let se želva dožívá...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles